Gemeente Amersfoort

Nieuw beleid voor evenementen in Amersfoort

datum: 29 januari 2002

Amersfoort heeft een aantrekkelijk zomerprogramma van culturele buitenevenementen. Burgemeester en wethouders zijn blij met zoveel particulier initiatief. Tegelijkertijd vraagt de veelheid aan evenementen om heldere beleidsmatige en financiële kaders voor ondersteuning van deze initiatieven. Daarom is het nieuwe evenementenbeleid verwoord in de conceptnota 'Het bespelen van de stad'. Belanghebbenden kunnen op deze conceptnota reageren. Die reacties worden meegenomen bij de uiteindelijke vaststelling van het evenementenbeleid.

De nota 'Het bespelen van de stad' gaat over stedelijke culturele buitenevenementen. De stad is het podium en de evenementen zijn de bespelers. Uitgangspunt voor deze evenementen is dat zij plaatsvinden in de openbare ruimte en in principe gratis toegankelijk zijn voor een groot publiek. Het college wil bereiken dat er een breed aanbod aan culturele zomeractiviteiten wordt gerealiseerd. De inzet is te komen tot een gevarieerd zomerprogramma. Het college wil kwalitatieve en kwantitatieve criteria aan dit programma stellen. In kwalitatief opzicht wil het college een afwisseling van hoogwaardige, laagdrempelige culturele activiteiten die een aanvulling betekenen op het culturele aanbod. Verder vindt het college het belangrijk, dat de bijzondere kwaliteiten van de historische binnenstad worden benut als decor en inspiratiebron voor de programmering. Kwantitatief streeft het college naar een zomerprogramma, dat in alle weekeinden iets te bieden heeft (het basisprogramma) met daarnaast ca. één keer per maand een hoogtepunt in de vorm van een festival. Één van deze festivals moet uitgroeien tot een culturele topper met een regionale of landelijke uitstraling.

Bij de toekenning van subsidie wil het college rekening houden met de kwalitatieve en kwantitatieve criteria. Verder leidt de toename van het aantal evenementen tot een grote druk op de budgetten en tot noodzaak om te kiezen. Daarom wil het college de evenementen indelen in drie categorieën met een maximale subsidiehoogte per categorie. De feitelijke subsidietoekenning en de daarvoor te leveren prestaties is maatwerk. Daarbij wordt rekening gehouden met de aard en de duur van het evenement, het publieksbereik en de noodzaak van subsidie.

Categorieën:
a) Activiteiten basisprogramma en op wijkniveau Activiteiten die in de zomerperiode regelmatig terugkeren en activiteiten in de wijken. Hieronder vallen: Amersfoort Theater Terras, Jazz in the Centre, Stadscarrousel en de Beiaardbespelingen. Maximale subsidie per evenement ¤ 15.000,- (f 33.055,65) b) Festivals en evenementen
Evenementen die 1 of 2 dagen duren: Pinksterfestival 'Bosfolk', Jongerenfestival Torenpop, Multicultureel festival SMEA. Maximale subsidie per evenement ¤ 11.000,- (f 24.240,81) c) Grote festivals en evenementen
Meerdaagse evenementen: Keistad Jazzfestival, Festival Dias Latinos, ACC Keistadfeesten. Festival Etcetera is aangewezen om uit te groeien tot een culturele topper met regionale of landelijke uitstraling. Maximale subsidie ¤ 22.000,- per evenement (f 48.481,62) Topper ¤ 88.000,- (f 193.926,48)

Beoordeling
In het kader van het cultuurbeleid 'Stijl van de Stad' worden de hiervoor genoemde evenementen als meerjarenvoorziening voor vier jaar gesubsidieerd. Dit betekent, dat deze activiteiten nog tot in 2003 zijn verzekerd van subsidie. Of deze evenementen ook in 2004 weer voor subsidie in aanmerking komen is afhankelijk van een artistiek/inhoudelijke beoordeling. Hiervoor zijn beoordelingscriteria benoemd. Bij de beoordeling wordt de Adviescommissie Podiumkunst ingeschakeld.

Marktverplaatsing
In de Marktverordening is vastgelegd, dat de Hof maximaal vier marktdagen gebruikt kan worden voor grootschalige evenementen. Deze vier dagen worden gebundeld in twee weekeinden. Er moet dus een keuze worden gemaakt voor twee festivals. Het college wil de markt in 2002 verplaatsen voor de culturele topper Etcetera. Voor Proef Amersfoort, een evenement dat geen subsidie ontvangt maar wel een grote promotionele waarde heeft, is de Hof tot nu toe onontbeerlijk gebleken. Daarom wil het college Proef als tweede evenement voor marktverplaatsing in 2002 aanwijzen. De gemeente betaalde tot nu toe de kosten van de marktverplaatsing. Het college wil deze kosten in de toekomst voor rekening van het evenement laten komen. Het jaar 2002 beschouwt het college daarbij als een overgangsjaar, waarin de gemeente nog de helft van de kosten betaalt.

Extra subsidie
Een aantal culturele evenementen en andere organisaties heeft verzocht om verhoging of toekenning van subsidie. Door aanname van een motie heeft de gemeenteraad in het najaar 2001 besloten om extra subsidiebudget beschikbaar te stellen, ¤ 59.000,- (f 130.018,89) en ¤ 11.000,-
(f 24.240,81) structureel. Bij de voorstellen tot besteding van deze bedragen heeft het college al rekening gehouden met het nieuwe evenementenbeleid.

Nieuwe initiatieven
Subsidieverzoeken voor evenementen die nog geen subsidie ontvangen worden alleen gehonoreerd, als deze evenementen passen binnen de beleidskaders en het totale zomerprogramma. Verder moet zo'n evenement uit het oogpunt van variëteit iets geheel nieuws toevoegen en er moet uiteraard geld beschikbaar zijn. Op deze gronden wil het college de subsidieverzoeken van Vijverconcerten Kattenbroek en de Stichting Poortersfestival honoreren. De Vijverconcerten geven een leuke impuls aan cultuur in de wijk en voegen daarmee iets toe aan het evenementenprogramma. Het college wil dit evenement onderbrengen in categorie a. Het Poortersfeest is een evenement met klassieke muziek met de Koppelpoort als podium. Uit het oogpunt van variëteit voegt het iets geheel nieuws toe aan het evenementenprogramma. Dit evenement wil het college indelen in categorie C.

Verhoging subsidie
Bosfolk ontwikkelt zich als een multicultureel festival en wil zich oriënteren op intensieve samenwerking met het multiculturele evenement van SMEA. Het college juicht de mogelijkheid om te komen tot één groot multicultureel festival in Amersfoort toe en wil de subsidie van Bosfolk verhogen. Etcetera moet de ambitie om uit te groeien tot een culturele topper waar kunnen maken en een meer spectaculaire programmering kunnen realiseren. Daarom wil het college de subsidie aan Etcetera verhogen. De subsidie voor de Oranjevereniging wil het college ook verhogen, zodat de Koninginnedagviering in Amersfoort meer luister krijgt.

Éénmalige subsidies
Aan de organisatie van professionele beeldende kunstenaars AKG De Ploegh wil het college een éénmalige subsidie verstrekken. Die is nodig voor de organisatie van een grote binnenmanifestatie en een grote buitenmanifestatie, waarbij wordt ingespeeld op een van de bijzondere kwaliteiten van het Amersfoortse Stadsbeeld. Het Dorpsfeest Hoogland organiseert jaarlijks een groot feest voor Amersfoort-Noord zonder subsidie. Voor de viering van het 10-jarig jubileum wil het college éénmalig subsidie geven.