Gemeente Amersfoort

Rampenplan herzien door gewestelijke aanpak

datum: 29 januari 2002

In de maart/april 2002 stellen de gemeenteraden van Bunschoten, Baarn, Eemnes, Soest, Leusden, Amersfoort, en Woudenberg de herziene tekst van het rampenplan vast. Herziening van het rampenplan uit 1999 was noodzakelijk geworden door nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de rampenbestrijding. Zo is er een nieuwe opschalingsmethodiek die aangeeft welke organisatie/persoon vanaf welk moment waar nodig is en de uitwerking van de Leidraad Maatramp die aangeeft in hoeverre en met welke rampen of ongevallen we in de provincie Utrecht rekening moeten houden.

In de basistekst van het rampenplan staan 31 processen zoals voorlichting, alarmering, opvang en verzorging, nazorg die door de operationele diensten en de gemeente moeten worden uitgewerkt in draaiboeken.

Alle gemeenten hetzelfde draaiboek
In het gewest Eemland is ervoor gekozen de 13 gemeentelijke draaiboeken samen op te stellen zodat bij een calamiteit eenvoudiger intergemeentelijke bijstand kan worden verleend. Hierdoor is het ook mogelijk gezamenlijk op te leiden, te trainen en oefenen waardoor bij een intergemeentelijke ramp of zwaar ongeval nauwer kan worden samengewerkt en opgetreden. Nu heeft elke gemeente zijn eigen draaiboeken die onvoldoende zijn afgestemd met de buurgemeenten.

Inbreng specifieke deskundigheid
Naast gemeentelijke inbreng liften de politie, brandweer en GGD ook mee in het project waar raakvlakken zijn met hun specifieke beleidsterreinen. Zo is GHOR-organisatie, zeg maar de GGD, betrokken bij het opstellen van het draaiboek Nazorg.

Project sluit aan bij wat het kabinet wil
De aftrap van dit intergemeentelijke project is eind december verricht door de voorzitter van de projectgroep de heer J.G. Bijl, burgemeester van Eemnes en de heer M.J. Doeven, gemeentesecretaris van Bunschoten. Met dit project wordt uitvoering gegeven aan een aantal kabinetsstandpunten die zijn geformuleerd naar aanleiding van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam. Het project loopt door tot eind augustus 2002. De gemeente Nijkerk heeft overigens los van dit project al haar draaiboeken opgesteld in verband met de overgang naar een andere hulpverleningsregio.