Nederlands Centrum voor Dopingvraagstukken


De dopingcontrole in Salt Lake City

Nog een paar weken en dan is het weer zover, de Olympische Winterspelen. Nederland zal wederom een ploeg topsporters afvaardigen in de hoop de goede en cleane prestaties van Nagano 1998 te overtreffen. Een belangrijk onderdeel van de komende Winterspelen vormt wederom het dopingvraagstuk. NeCeDo heeft een aantal belangrijke zaken op een rij gezet.

Alle sporters die het "Entry-Form" ondertekend hebben, kunnen in aanmerking komen voor dopingcontroles. Deze controles kunnen plaatsvinden van 29 januari tot en met het 24 februari. De Paralympiërs kunnen vanaf 1 maart gecontroleerd worden. Deze controles kunnen overal plaatsvinden, zowel in het kader van de Olympische Spelen, tijdens de voorbereiding in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten. Daarnaast zijn controles in het Olympisch dorp ook mogelijk. Het is de bedoeling dat van elke Olympische sporter minimaal een urinemonster als een bloedmonster wordt afgenomen. In ieder geval zullen alle medaillewinnaars een urinemonster moeten inleveren, buiten de gewone loting die zal plaatsvinden.

Het dopingcontrolemateriaal dat in Salt Lake gebruikt zal worden is wederom de Bereg-Kit (de dikke glazen flesjes in het piepschuimen doosje). In Nederland worden deze materialen ook veelvuldig gebruikt, echter naast het bekende Versapack materiaal (de gele en groene plastic flesjes).

Aangezien de Olympische Winterspelen onder auspiciën van het Internationaal Olympisch Comité vallen, geldt de dopinglijst zoals beschreven op deze website.

De dopingcontroleprocedure
Wat zijn de rechten en plichten van de sporter? Toezicht medicijngebruik sporters
Toezicht medicijngebruik astmatische sporters