ST. BONT VOOR DIEREN

Finale en prijsuitreiking van ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag

Persbericht

Levende expositie van 40 diervriendelijke kragen Finale en prijsuitreiking van ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag

In een zinderende finale worden op 29 januari de genomineerde inzendingen van de ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag geshowd. Bont voor Dieren schreef de kragenontwerpwedstrijd uit onder studenten (mode)vormgeving. De presentatie van de finale is in handen van Tatum Dagelet, presentatrice bij Yorin.
Na een korte show zijn de 40 genomineerde kragen van dichtbij te bewonderen in een levende expositie De inzendingen variëren van museale kunstwerkjes tot draagbare accessoires. Maar liefst 160 modestudenten (van 9 kunst- en modeacademies) lieten zich inspireren door de wedstrijdopdracht een kraag te ontwerpen die niet gemaakt is van dode dieren. De jury onder voorzitterschap van Cara Schiffelers (fashion director Elle) maakt na een juryberaad de prijswinnaars bekend. De 1e prijs is een fotosessie van de winnende kraag door de bekende fotograaf Erwin Olaf.
De finale van Kunst in je Kraag vindt plaats op 29 januari van 15.00 uur tot 17.00 uur in de Watertorenstudio, Watertorenplein 8 in Amsterdam.

Met de ontwerpwedstrijd Kunst in je Kraag daagt Bont voor Dieren studenten modevormgeving uit vernieuwend te ontwerpen zonder dode dieren te gebruiken.
De kraag is niet zomaar gekozen. Kragen zijn in het oog springende elementen op kleding. Een kraag zet de toon, maakt een eenvoudige jas of trui tot een statement.
Al enkele jaren neemt het gebruik van echt bont in de mode toe. Dat is een verontrustende ontwikkeling. Veel bont wordt verwerkt in kragen en manchetten. Van de ruim 4 miljoen vossen die wereldwijd gefokt worden voor hun vacht eindigt 90% als kraag. Pelsdieren worden slachtoffer van het feit dat hun vacht een luxe en natuurlijke uitstraling heeft. En dat terwijl er zoveel alternatieven zijn voor bont. Elke modestudent die met bont gaat werken is er een te veel.

Bont voor Dieren hoopt met haar campagne de discussie over mode en ethiek binnen de opleidingen aan te zwengelen. En dat is zeker gelukt. Met de ontwerpwedstrijd en gerichte voorlichting wil Bont voor Dieren bereiken dat studenten modevormgeving afzien van het werken met bont en kiezen voor diervriendelijke alternatieven.