---

Ministerie van Defensie



---

Laagvliegoefening in de omgeving van de Marnewaard

28-01-2002

In de omgeving van de Marnewaard begint morgen (29 januari) de gecombineerde land-luchtmachtoefening "Purple Windmill". Deze oefening maakt deel uit van de opleiding van zogenoemde "Forward Air Controllers" van de landmacht. Hierbij gaat het om militairen die vanaf de grond per radio aanwijzingen geven aan vliegers van jachtbommenwerpers over de precieze plaats van aan te vallen doelen. Aan de oefening doen militairen van de landmacht en luchtmacht mee. Van luchtmachtzijde gaat het daarbij niet alleen om deelname door Nederlandse F-16's maar ook om vliegtuigen van NAVO-bondgenoten.

De vliegactiviteiten voor "Purple Windmill" vinden van morgen tot en met vrijdag (1 februari) plaats. De deelnemende vliegtuigen zullen boven en rondom de Marnewaard op lagere hoogte dan normaal vliegen. Binnen een straal van 15 kilometer van het oefenterrein in de Marnewaard mag worden gevlogen op een minimumhoogte van 75 meter. De toestellen mogen ten oosten van dit gebied - boven een denkbeeldige lijn van Zuidhorn tot Delfzijl tot aan de Waddenzee - vliegen op een minimum hoogte van 150 meter.

De Nederlandse F-16's die aan de oefening deelnemen zijn afkomstig van de vliegbases Leeuwarden en Volkel. Van de Amerikaanse en Belgische luchtmacht nemen eveneens F-16's deel. Daarnaast gaat het ook om Amerikaanse A-10A Thunderbolt toestellen.