Gemeente 's-Gravenzande

Voorlichtingspagina 30 januari 2002 Gemeenteraadsverkiezingen komen eraan

Op 6 maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Misschien regent het of heeft u het die dag erg druk. Loop dan toch even het stembureau binnen en breng uw stem uit. Of regel bij volmacht dat een ander voor u stemt. Want op 6 maart krijgt u de beste gelegenheid om de politiek in uw gemeente voor de komende vier jaar te beïnvloeden. U stemt dan immers voor de samenstelling van de nieuwe gemeenteraad en deze bepaalt de komende vier jaar hoe de zaken in de gemeente worden geregeld.

Wie besturen nu eigenlijk de gemeente en hoe doen ze dat? Hieronder geven we in het kort antwoord op deze vragen.

Bestuur is drieledig
Het bestuur van de gemeente bestaat uit drie delen: de gemeenteraad, de wethouders en de burgemeester. Als u denkt dat de burgemeester de hoogste baas van de gemeente is, dan heeft u het mis. Dat is namelijk de gemeenteraad, de afvaardiging van de bevolking. Als de burgemeester of de wethouders een plan bedenken dat de raad niet goedkeurt, gaat het dus niet door.

Veel vergaderen
Een raadslid mag geen hekel hebben aan vergaderen. De raad vergadert eens per maand, onder leiding van de burgemeester. Maar als raadslid vergader je ook met je eigen fractie en ga je naar bijeenkomsten van je eigen partij. Bovendien zit je namens je fractie in minstens één raadscommissie. In zo'n commissie worden bepaalde onderwerpen of plannen uitgebreid besproken, voordat ze in de raad worden behandeld.

Raadscommissie
Stel, u leest in de krant dat de gemeente moet bezuinigen en dat zij van plan is uw sportvereniging daarom minder subsidie te geven. Voordat dit voorstel in de raad wordt behandeld, wordt het eerst in de raadscommissie Sportzaken voorbesproken. Deze commissie bekijkt het voorstel van alle kanten en geeft dan een advies aan de gemeenteraad.

Iedereen mag de vergaderingen van de raadscommissies bijwonen. De agenda's van deze vergaderingen worden altijd van tevoren bekendgemaakt. Als u dus wilt weten wat uw vereniging boven het hoofd hangt, kunt u er bij zijn als het subsidievoorstel in de commissie wordt besproken. Voordat de vergadering begint mag u bovendien zelf het woord voeren. U moet zich dan wel van tevoren als spreker bij de secretaris van de commissie aanmelden. Bent u verhinderd maar wilt u wel weten wat er is besproken, dan kunt u op het stadhuis het verslag van de vergadering lezen.

De gemeenteraad
Nadat de raadscommissie zich over het voorstel heeft gebogen, is het woord aan de gemeenteraad. Die neemt de uiteindelijke beslissing. De raad kan het plan goedkeuren, verwerpen of er veranderingen in aanbrengen. De raad beslist niet alleen over door het college ingediende raadsvoorstellen, hij stelt ook de beleidskaders vast en controleert achteraf of het college zijn werk goed doet.

Als u een raadsvergadering bijwoont kunt u beleven wat gemeentepolitiek is. Daar wordt namelijk duidelijk hoe elke politieke partij denkt over bijvoorbeeld het korten op subsidies voor verenigingen.

Het is gebruikelijk, al is de politieke praktijk soms anders, dat de grootste fracties één of meer wethouders 'leveren' voor het college van Burgemeester en Wethouders (B en W).

De fracties die geen wethouder in het college hebben, worden vervolgens de 'oppositie' genoemd. Als de fractie klein is, moeten haar leden van veel markten thuis zijn. Daarom hebben ze in hun raadswerk vaak steun van partijgenoten die hen helpen bij de voorbereiding van de raads- en commissievergaderingen. Na de verkiezingen krijgen alle fracties jaarlijks een bedrag voor ondersteuning van de fractie en/of individuele raadsleden.

De wethouders
Kent u de namen van de wethouders in uw gemeente? Lang niet iedereen weet ze te noemen, maar toch zijn de wethouders belangrijke figuren in het bestuur van de gemeente. Zij zijn de leden van het college van B en W, het dagelijks bestuur van de gemeente. Het college doet voorstellen aan de raad en neemt besluiten over het dagelijkse reilen en zeilen in een gemeente. Het college vergadert eens per week. Ook in zo'n vergadering wordt vaak uitgebreid gediscussieerd. Elke wethouder vertegenwoordigt immers een politieke partij en doet z'n best om de standpunten van die partij te verdedigen. Voorheen werden wethouders door en uit de gemeenteraad gekozen; ze waren tegelijkertijd raadslid en wethouder. Vanaf maart 2002 is dat niet meer het geval, wethouders hoeven niet eerst in de gemeenteraad verkozen te worden, ze maken na benoeming geen deel meer uit van de gemeenteraad.

De burgemeester
De burgemeester is het enige lid van het gemeentebestuur dat niet wordt gekozen. De burgemeester wordt benoemd door de koningin, voor een periode van zes jaar. 's-Gravenzande heeft een waarnemend burgemeester (mevrouw Hommes), omdat de verwachting is dat er binnen enkele jaren een gemeentelijke herindeling in het Westland zal plaatsvinden.

Als u een raadsvergadering bijwoont zult u altijd de burgemeester zien: zij is voorzitter van de raad en van het college van B en W. Ook heeft zij net als de wethouders een eigen portefeuille. De burgemeester is altijd verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid in de gemeente.

Volgende week: De taken van de gemeente.

Raadsvergadering

Op dinsdag 5 februari vergadert de gemeenteraad in het stadhuis.

De vergadering begint om 19.30 uur. Voor het begin van de vergadering kunt u het woord voeren over punten die op de raadsagenda staan. U moet dat vooraf melden bij de bode en een formulier invullen met uw naam, adres en het onderwerp waarover u iets wilt zeggen.

De volgende voorstellen staan onder andere op de agenda:
* Ondersteuning van de raad ten behoeve van invoering dualisme
* Uitbreiding competentie en ondersteuning commissie Bezwaar- en beroepschriften

* Inrichtingskosten nieuwbouw Reddingsbrigade
* Aanvraag extra subsidie huisvesting EHBO
* Vaststelling geactualiseerd Rampenplan

* Uitvoeringsorganisatie IOPW

* Aanpassing Legesverordening 2002

* Vaststelling Verordening voorzieningen gehandicapten gemeente 's-Gravenzande 2002

* Grondruil ten behoeve van rotonde Monsterseweg
* Beleidsplan zwerf- en veegvuil

* Krediet ondergrondse glasbakken

* Beheersvorm Maesemunde

* 4e wijziging van de regeling Centrale Antenne-inrichting Westland
* Krediet voor sloop voormalig ISW-gebouw Kreeklaan
* Financiële aangelegenheden m.b.t. Regionaal Indicatie Orgaan
* Krediet gevelrenovatiewerkzaamheden Godfried Bomansschool
* Uitbreiding documentair informatiesysteem Corsa
* Begrotingswijzigingen

De agendastukken voor de raadsvergadering kunt u vanaf vrijdag a.s. inzien bij het informatiepunt in de hal van het stadhuis (tijdens openingsuren) en in de bibliotheek aan het Zandeveltplein.

De raadsvoorstellen zijn ook te vinden op deze internetsite

Paal in Van Prooijenstraat

Op maandag 4 februari wordt in de Van Prooijenstraat, ter hoogte van nummer 15, een paal geplaatst. Hierdoor is de Van Prooijenstraat voor autoverkeer alleen nog maar te bereiken via de Van Heuven Goedhartlaan.

De Van Prooijenstraat is momenteel voor gemotoriseerd verkeer zowel via de Hoflaan als de Van Heuven Goedhartlaan bereikbaar.

Het is echter altijd de bedoeling geweest om de toegang vanaf de Hoflaan alleen mogelijk te maken voor fietsers en bromfietsers. Daarmee is echter gewacht totdat de Gasthuislaan volledig zou zijn doorgetrokken tot aan de Van Heuven Goedhartlaan en er een verbinding zou zijn tussen de Gasthuislaan en de Van Lennepstraat (= Rederijkerslaan).

Kapvergunningen
verlenen aan:

* Het hoofd van de afdeling Groen en Onderhoud van de gemeente s-Gravenzande voor het kappen van diverse bomen aan de Rijnvaartweg en in het Rijnvaartpark.

Deze bomen (wilgen, iepen, elzen en essen) moeten gekapt worden omdat het Rijnvaartpark binnenkort zal worden gereconstrueerd.


* HBG Vastgoed voor het kappen van een 30-tal knotwilgen naast de loods van Van Rijn aan de Koningin Julianaweg. Parkeerverbod
Burgemeester en wethouders hebben op 15 januari 2002 besloten een bord model E6 van de bijlage I van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 te plaatsen bij een parkeervak aan de voorkant van de woning Naaldwijkseweg 94. Het parkeren op dit vak is verboden, behalve voor de auto waarmee de heer M. Huysman zich verplaatst. Het kenteken van deze auto is GN-XN-89.

Iedere belanghebbende kan tegen dit besluit binnen 6 weken na verschijning van deze publicatie bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan Burgemeester en Wethouders. In de linkerbovenhoek van het bezwaarschrift dient u te vermelden: 'bezwaarschrift Awb'.
I. Gemeente s-Gravenzande, Postbus 207, 2690 AE te s-Gravenzande, een berging op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie K, nummer 3845, plaatselijk bekend Kornalijn 36.
bestemmingsplan 'Het Oude Land 1985', met de bestemming 'Tuin', omdat op de gronden met deze bestemming het bouwen van een berging niet is toegestaan;
Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 31 januari 2002 gedurende 4 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis, kamer 112. Gedurende deze termijn kan iedereen bij het college van burgemeester en wethouders, postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande, schriftelijke bedenkingen indienen tegen het verlenen van de vrijstelling.
II. De heer A. van den Marel, Staelduinlaan 13, 2691 NN te s-Gravenzande, heeft vergunning gevraagd voor het bouwen van 2 warmteopslagtanks op het perceel kadastraal bekend gemeente s-Gravenzande, sectie O, nummer 1429, plaatselijk bekend als Staelduinlaan 13.
met de bestemming 'Agrarische doeleinden', omdat de afstand van de wateropslagtanks tot de bovensteek van de poldersloot niet kleiner mag zijn dan 4.00 meter. De afstand van het bouwplan tot de bovensteek van de poldersloot is 3.00 meter.
Burgemeester en wethouders zijn op grond van artikel 6, lid 7, van de voorschriften van het bestemmingsplan 'Buitengebied' bevoegd voor het genoemde bouwplan vrijstelling te verlenen van het Voordat het college beslist, ligt het verzoek vanaf donderdag 31 Aangemelde bouwplannen
Westland Energie
Transformatorstation
Noordlandsepad naast nr. 69a
A. Versluis
Tuinhuisje
Groeneweg 177
Aangevraagde bouwvergunningen
Naam
Bouwwerk
Bouwadres
P.W. Alexanderschool
Entreeplaats wijzigen
Sand-Ambachtstraat 146
R.G.M. Bruinen C.V.
Warmteopslagtank en ketel
Van Oosthuijzelaan 9
H. van Holstein
Kantoor
Franklinstraat 8
J. Molenaar
Renoveren kas
Heenweg 40
Gemeente s-Gravenzande
Ondergrondse glasbak
Esdoornstraat naast nr. 13
Gemeente s-Gravenzande
Ondergrondse glasbak
Parkeerterrein Hoogvliet
Gemeente s-Gravenzande
Ondergrondse glasbak
Hagemanstraat bij nr.55 /brug
Gemeente s-Gravenzande
Ondergrondse glasbak
Leeuweriklaan t.o. nr. 22/20
Gemeente s-Gravenzande
Ondergrondse glasbak
Kruising Van Heuven Goedhartlaan / Kon. Julianaweg G. van der Sar
Woning
Zanddijk 60
Westland Energie
Transformatorstation
Bagijneland 29
Teunissen Ontwikkeling BV
Vernieuwen woning
Staelduinlaan 23
Aangevraagde sloopvergunningen
Van der Marel & Krieger Vof
Druivenkas
Maasdijk 94
M.C.M. van der Voort
Gedeelte warenhuis
Poelkade 38b
Fa. G. van Staalduinen en Zn.
Warenhuizen en bedrijfsruimten
Heenweg 1
Fa. J. Maat en Zn.
Kas
Maasdijk 198
A.J.M. van Kester
Tuinbouwkas
Nieuwelaan 10
A.H.P. de Bruijn
Warenhuis en Bedrijfsruimte
Naaldwijkseweg 245
Verleende bouwvergunningen
Naam
Bouwwerk
Bouwadres
Ver. Ons Gebouw
Verbouwen kerk
Van de Kasteelestraat 73
J.S. van der Meer
Asbest golfplaten ±15 m²
Naaldwijkseweg 356
H.M. Kuiper
Woning
Maasdijk 142
HBG BV
Opslagloods
Bij Kon. Julianaweg
J.A.J. Kouwenhoven BV
Bedrijfsruimte en kas
Bagijneland 14
Van der Marel en Krieger Vof
Druivenkas
Maasdijk 94
A.J.M. van Kester
Tuinbouwkas
Nieuwelaan 10
Wet milieubeheer

Ontwerp-beschikkingen

Burgemeester en wethouders hebben een drietal ontwerp-beschikkingen hebben opgesteld naar aanleiding van aanvragen om vergunningen op grond van de Wet milieubeheer van:

* C.A. v.d Houwen C.V., revisievergunning voor het glastuinbouwbedrijf Oostduinlaan 5;

* Maatschap G.N. van Geest, revisievergunning voor het glastuinbouwbedrijf Monsterseweg 121a;

* Fa. Rolff, revisievergunning voor het glastuinbouwbedrijf Poelkade 44b.

Zij zijn voornemens de gevraagde vergunningen te verlenen en aan de vergunningen voorschriften te verbinden ter bescherming van het milieu.

Ter inzage
De aanvragen en ontwerp-beschikkingen liggen gedurende vier weken na de dag van publicatie, van donderdag 31 januari tot en met woensdag 27 februari 2002, ter inzage in het stadhuis, afdeling Bouwen en Milieu, kamer 112, van 9.00 tot 16.00 uur. Na telefonische afspraak kunt u de stukken ook inzien op maandagavond tot 19.00 uur. Desgewenst kan een toelichting op de stukken worden gegeven.

Bedenkingen
Binnen vermelde termijn kan een ieder bedenkingen indienen tegen de ontwerp-beschikkingen. Schriftelijke bedenkingen moeten worden gericht aan Burgemeester en Wethouders van s-Gravenzande, Postbus 207, 2690 AE s-Gravenzande. Als men hierom vraagt in de brief worden persoonlijke gegevens niet bekend gemaakt.

Hoorzitting
Gedurende de termijn van ter inzageligging kunnen na een tijdig verzoek hiertoe ook mondeling bedenkingen worden ingebracht. De aanvrager wordt in de gelegenheid gesteld hierbij aanwezig te zijn. U kunt hiervoor een afspraak maken (een week voor het einde van de termijn) met een medewerker van de afdeling Bouwen en Milieu, tel. 0174-430184.

Verdere procedure
Na de termijn van vier weken zullen de definitieve beschikkingen worden opgesteld. Deze beschikkingen worden ook gepubliceerd en er zijn eventueel nog beroepsmogelijkheden.

Actualisatievergunningen

Burgemeester en wethouders van s-Gravenzande maken bekend, dat zij actualisatie-vergunningen op grond van artikel 8.22 Wet milieubeheer hebben verleend aan de volgende bedrijven.

1. J.en A.J. Buitelaar, Maasdijk 110, actualisatie oprichtingsvergunning van 25 juni 1996;

2. J.C.M. Kortekaas, Van Oosthuijzelaan 12, actualisatie oprichtingsvergunning van 19 juli 1994;

3. M. Hoogenraad, Maasdijk 108b, actualisatie oprichtingsvergunning van 13 februari 1996;

4. M. Voskamp, Noordlandseweg 69b, actualisatie oprichtingsvergunning van 18 oktober 1994;

5. Handelskwekerij Hendriks B.V., Maasdijk 174, actualisatie oprichtingsvergunning van 13 december 1994;
6. Drukkerij van Deventer B.V., Marconistraat 10, actualisatie revisievergunning van 14 april 1987;

7. Firma L. van Staalduinen, Komkommerlaan 2, actualisatie oprichtingsvergunning van 22 november1994;

8. A.L. Boers en Zn, Noordlandseweg 73, actualisatie oprichtingsvergunning van 12 december 1995;
9. Kwekerij De Kleine Sluis, Maasdijk 206, actualisatie oprichtingsvergunning van 6 december 1994.

De beschikkingen en de daarop betrekking hebbende stukken liggen vanaf 31 januari 2002 gedurende 6 weken ter inzage bij de afdeling Bouwen en Milieu in het stadhuis (kamer 112). Inzage kan iedere werkdag van 9.00 uur tot 16.00 uur en elke maandag van 9.00 uur tot 19.00 uur. Bij inzage op maandagavond dient u vooraf telefonisch contact op te nemen met mevrouw W. van Wijk op telefoonnummer 43 01 84.

Degenen die bedenkingen hebben ingediend naar aanleiding van de aanvraag en de ontwerp-beschikking, alsmede degenen die aantonen dat zij daartoe redelijkerwijs niet in staat zijn geweest, kunnen binnen vermelde periode een beroepsschrift indienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij vóór deze datum beroep is ingediend én een verzoek wordt gedaan tot het treffen van een voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De beschikking wordt niet van kracht voordat op het verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is beslist. Voor het indienen van een beroepsschrift, alsmede voor het vragen van een voorlopige voorziening is griffiegeld verschuldigd. Voor de exacte bedragen kunt u bellen met de Raad van State (telefoon 070-4264426).

Meldingen

Burgemeester en wethouders van 's-Gravenzande maken ter voldoening aan het bepaalde in artikel 8.40 van de Wet milieubeheer bekend, dat zij de volgende meldingen hebben ontvangen.

Besluit tuinbouwbedrijven met bedekte teelt milieubeheer
* Kwekerij W.J.M. Grootscholte B.V., Bagijneland 35
* VOF G.P. de Munnik, Maasdijk 9

* C. van der Wel, Monsterseweg 102

Besluit tankstations milieubeheer

* Sintmaartensdijk service stations b.v., Vreeburghlaan 37a
Bovengenoemde inrichtingen zijn ontheven van de vergunningplicht als bedoeld in de Wet milieubeheer en moeten voldoen aan de algemene regels van genoemd Besluit.

De meldingen liggen vanaf de datum van publicatie gedurende 2 weken tijdens kantooruren op het stadhuis, afdeling Bouwen en Milieu (kamer 112) ter inzage.

Fultonstraat 3 Openingstijden: maandag van 13.00 tot 15.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 8.30 tot 11.30 uur. Informatie: 416286
Hoflaan 28 Openingstijden: donderdag van 19.00 tot 20.00 uur (alleen brengen, geen verkoop), vrijdag van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. Informatie: 418105
Volgende week (4 tot en met 8 februari) worden de groene
* Prins Willem-Alexanderschool, container op parkeerterrein Albert Heijn, op vrijdag 1 februari van 19.00 tot 20.30 uur en zaterdag 2 februari van 10.00 tot 12.00 uur;