Vereniging van Afvalverwerkers

Utrecht, 28 januari 2002

Gezamenlijk persbericht van AOO, Novem en VVAV

"Energie uit afval heeft de toekomst"

Bedrijfsleven, overheid, politiek en zelfs natuur en milieu zijn het erover eens dat er meer moet worden gedaan met het energiepotentieel in ons afval. Ook het maatschappelijk draagvlak voor energie uit afval blijkt hoger te zijn dan soms wordt gedacht. Het bedrijfsleven verwacht van de overheid wel een financiële impuls voor het opstarten van nieuwe initiatieven voor de productie van energie uit afval.

Dit bleek tijdens een symposium op 16 januari, georganiseerd door Afval Overleg Orgaan (AOO), Novem en Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV). Onder de bezielende leiding van Ferry Mingelen discussieerden vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, onderzoek en natuur en milieu openhartig over de toekomst van energie uit afval. De overheid zet in het Landelijk afvalbeheersplan (LAP) sterk in op het scheiden en bij- en meestoken van hoogcalorisch afval in kolencentrales. Studies van onderzoeksbureaus TNO en KEMA tonen aan dat de energieprestatie van het verbranden van afval in moderne afvalverbrandingsinstallaties (avi's) de prestatie van andere technieken sterk benadert. De discussie leidde er dan ook toe dat de meerderheid het er mee eens was dat de verschillende technieken ingezet moeten worden op die terreinen waar ze het beste presteren, milieu-energetisch èn economisch.

Uit onderzoek van NIPO blijkt dat er een maatschappelijk draagvlak bestaat voor de productie van energie uit afval. Slechts vijf procent van de Nederlandse bevolking ziet energie uit afval echt niet zitten. De meeste burgers zien wel wat in energie uit afval voor de toekomst. Zij bekijken het van de positieve kant: "met het afval dat er toch is, wordt ook nog iets nuttigs gedaan".
Het bedrijfsleven staat te trappelen om aan de slag te gaan. Hiervoor moeten echter grote investeringen worden gedaan. Een financiële stimulans voor een hoger energierendement vanuit de overheid is daarom gewenst. De vraag is alleen nog hoe. Door een vergoeding uit de regulerende energiebelasting (REB) of met investeringssubsidies. Tijdens het symposium bleek dat het ministerie van Economische Zaken de REB-regeling nog eens tegen het licht wil houden. In de praktijk verdwijnt met de huidige regeling geld naar het buitenland omdat duurzame energie wordt geïmporteerd. Dit snijdt meteen een ander belangrijk positief effect van energie uit afval aan. Energie uit afval is de grootste bron voor de productie van duurzame energie en draagt daarom aanzienlijk bij aan de realisatie van de Kyoto-doelstelling.

Vereniging van Afvalverwerkers