Korps: Flevoland, plaats: district Noord 29-01-2002 Dagelijkse persberichten
Stafdienst Communicatie, Saskia van Bruinessen, 06-53224343

Heftrucks
URK Heftruck veilig op Urk. Elk ongeluk is er één teveel vindt de politie. De politie en de arbeidsinspectie zijn daarom begonnen met het controleren en inspecteren van heftrucks. Aan de controle ging een uitgebreide voorlichting aan eigenaren en gebruikers vooraf. Ook ontvingen verschillende ondernemers eind vorig jaar een brief waarin alles uitgelegd werd.

Jaarlijks vinden ongeveer 1000 ongevallen met heftrucks in Nederland plaats. Daarbij vallen soms ernstige gewonden, zo ook op Urk. Meestal ontstaan deze ongevallen door onveilig gebruik van de heftrucks. Om dit tegen te gaan, gaf de politie in samenwerking met de arbeidsinspectie de afgelopen weken voorlichting. Daarbij legden zij uit aan welke eisen een heftruck en een rijder moeten voldoen. Zo is het belangrijk dat de truck in goede staat van onderhoud is en dat de heftruckgebruiker deskundig is en een instructie gehad heeft. Verder stelt de wet een aantal eisen aan deze voertuigen. Zo moet de chauffeur voldoende zicht hebben. Twee tubs voor op de lepels belemmeren het uitzicht en mogen dus niet. Ook mogen er geen scherpe delen aan de truck zijn. Scherm de lepels dus af. Uiteraard moet, net zoals andere voertuigen, ook de heftruck de juiste verlichting hebben en zo nodig voeren.

Bekeuringen
Gisteren is de eerste bekeuring (56 euro) uitgedeeld aan een chauffeur die met een stapel kisten op de lepels achteruit reed. Hij had daarbij onvoldoende zicht, wat tot gevaarlijke verkeerssituaties kan leiden. Een tweede 17-jarige chauffeur kreeg een boete van 144 euro, omdat hij een onberemde aanhangwagen achter zijn truck. Een heftruck moet voldoende remvertraging hebben en dat had deze overtreder niet. Een 17-jarige mag ook niet zonder begeleiding rijden.


------

Auto-inbraken
EMMELOORD Bij de politie is aangifte gedaan van auto-inbraken. Deze vonden de afgelopen dagen plaats op de Marstraat, Kometenhof, Pallasstraat, Polarisstraat (twee) zondag op maandag

Heling
LELYSTAD De politie hield dinsdagochtend een 36-jarige Lelystedeling aan voor diefstal en heling van kranten. De man verkocht illegaal kranten op het station en hij is daarvoor aangehouden. Hij is voor nader verhoor ingesloten op het politiebureau. De kranten zijn in beslag genomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt.

Te hard
LELYSTAD De politie hield maandagochtend op de Vogelweg een 40-jarige automobiliste uit Epen aan voor het te snel rijden. Zij reed richting het Larserpad met 133 km/u (na meetcorrectie vanuit de video-auto). Dat is meer dan 50 km te hard. Haar rijbewijs is ingevorderd en procesverbaal wordt opgemaakt.