Gezondheidsraad

PERSBERICHT

---

Stralingsgevaar mobiele telefoon niet gebleken

Het elektromagnetisch veld van een mobiele telefoon is, naar de huidige stand van de wetenschap, niet gevaarlijk voor de gezondheid. Er zijn dan ook geen redenen de blootstellingslimieten te herzien. De Gezondheidsraad schrijft dit in een vandaag verschenen advies aan de bewindslieden van VWS, VROM, EZ, V&W en SZW.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking heeft tegenwoordig een mobieltje. Met de sterke toename van het GSM-gebruik groeide de bezorgdheid over mogelijk schadelijke gevolgen van blootstelling aan de elektromagnetische velden (`straling') die mobiele telefoontoestellen uitzenden. Uit volgens de regelen der kunst uitgevoerd onderzoek is echter niets gebleken van een verband tussen veelvuldig gebruik van een mobieltje en het optreden van hoofdpijn, duizeligheid of een verhoging van de kans op een hersentumor. In sommige experimentele onderzoeken zijn effecten op bepaalde biologische systemen gevonden, zoals een geringe beïnvloeding van natuurlijke hersengolfpatronen tijdens de slaap of, een enkele keer, een lichte verhoging van de reactiesnelheid. Deze effecten zijn echter uiterst subtiel, alleen met gevoelige apparatuur te meten en omkeerbaar. Het gaat hier om invloeden die het lichaam gemakkelijk de baas kan. Daarom zijn ze niet te aan te merken als schadelijk voor de gezondheid.
De Gezondheidsraad vindt nader onderzoek gewenst voor een beter inzicht in vooral de eventuele gevolgen op lange termijn, maar ziet in de op dit moment beschikbare gegevens geen aanleiding voor herziening van de blootstellingslimieten die in eerdere adviezen zijn voorgesteld. Ook is het niet nodig het gebruik van mobiele telefoons door kinderen zo veel mogelijk te beperken.
De elektromagnetische velden van mobiele telefoons kunnen storingen veroorzaken in elektronische apparaten. Gaat het om medische apparatuur, dan kan dat gezondheidsproblemen geven. In de directe omgeving ervan moet men het mobieltje dus niet gebruiken. De afgelopen jaren zijn de normen voor de mate waarin dergelijke apparatuur bestand moet zijn tegen storingen aangescherpt, maar dat zou, volgens de Raad, nog verder moeten gaan.
Met het oog op de verkeersveiligheid vindt de Raad dat het komende verbod om een mobieltje zonder handsfree-voorziening te gebruiken tijdens het besturen van een gemotoriseerd voertuig, moet gelden voor bestuurders van álle voertuigen. Volgens recente wetenschappelijke gegevens maakt het voor de verkeersveiligheid echter weinig uit of men handsfree of niet-handsfree belt tijdens het besturen van een voertuig. Daarom beveelt de Gezondheidsraad aan om dan geen langdurige of `moeilijke' gesprekken te voeren.

Het advies is opgesteld door een commissie bestaande uit: o prof. dr EW Roubos, voorzitter, hoogleraar dierkunde; Katholieke Universiteit Nijmegen o dr LM van Aernsbergen, adviseur, fysicus; Ministerie van VROM, Den Haag o prof. dr ir G Brussaard, hoogleraar radiocommunicatie; Technische Universiteit Eindhoven o dr J Havenaar, psychiater; Universitair Medisch Centrum Utrecht o drs FBJ Koops, bioloog; Arnhem o prof. dr ir FE van Leeuwen, hoogleraar epidemiologie van kanker; Vrije Universiteit Amsterdam o dr HK Leonhard, adviseur, fysicus; Ministerie van Verkeer en Waterstaat, Groningen o dr GC van Rhoon, fysicus; Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam o dr GMH Swaen, epidemioloog; Universiteit Maastricht o DHJ van de Weerdt, arts, medisch milieukundige; GGD Zwolle o prof. dr ir APM Zwamborn, hoogleraar elektromagnetische effecten; Technische Universiteit Eindhoven o dr E van Rongen, secretaris, radiobioloog; Gezondheidsraad, Den Haag.

Nadere inhoudelijke inlichtingen verstrekt dr E van Rongen, tel. (070) 340 57 30, mobiel 06 55 11 12 95, e-mail e.van.rongen@gr.nl .
Recent verschenen eerdere adviezen van de Gezondheidsraad over dit onderwerp zijn de publicaties `GSM-basisstations', nr 2000/16 en `Elektromagnetische velden: Jaarbericht 2001', nr 2001/14.

Datum: 28 januari 2002

---