Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vandaag heeft minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het rapport 'Minder regels, meer zorg' van de Commissie De Beer in ontvangst genomen en aan de Tweede Kamer gezonden. Deze commissie heeft de administratieve lasten in de zorgsector onderzocht. Minister Borst is de commissie dankbaar voor het verrichte werk. Zij vindt de voorstellen voor vermindering van de administratieve lasten in de zorgsector op het eerste gezicht goed bruikbaar. Nog dit voorjaar stuurt minister Borst een uitgebreid kabinetsstandpunt naar de Tweede Kamer.

Mede op verzoek van de Tweede Kamer heeft het kabinet in 1998 de Commissie Administratieve Lasten (Commissie Slechte) ingesteld, die voorstellen heeft gedaan om de administratieve lasten van het bedrijfsleven te verminderen. In vervolg hierop heeft minister Borst in december 2000 de Commissie terugdringing administratieve lasten zorgsector ingesteld. Deze commissie De Beer, genoemd naar de voorzitter, heeft in juli 2001 een tussenrapportage uitgebracht en komt nu met het eindrapport 'Minder regels, meer zorg'. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van zorgverzekeringen, zorginstellingen, vrije beroepen in de zorg, zorgcolleges, CBS, Prismant en VWS.

De totale administratieve lasten van wet- en regelgeving die specifiek op de zorgsector van toepassing zijn, bedragen volgens berekening circa 1 miljard euro. Volgens de commissie kan in een 'maximum variant' uiteindelijk rond de 300 miljoen euro worden bespaard. Daar zal een aantal jaren mee gemoeid zijn. Zo zullen sommige administratieve lasten pas verdwijnen bij de invoering van het nieuwe verzekeringstelsel. Deze besparing kan pas op de langere termijn worden gerealiseerd. Er staan ook bepaalde investeringen tegenover, met name in de ICT. De netto opbrengst van de voorstellen zal dan ook aanzienlijk lager zijn dan 300 miljoen euro.

Minister Borst zal nagaan hoe en wanneer de voorstellen van de commissie in te voeren zijn. Daarbij betrekt zij het oordeel van de colleges op het terrein van de zorg, het CBS en Prismant. Op basis hiervan wordt een invoeringsplan gemaakt dat nog dit voorjaar aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.