Gemeente Heumen

29/01/2002

De Verbinding week 5

Gemeentehuis woensdagmiddag open

Het gemeentehuis in Malden is vanaf 1 februari ook op woensdagmiddag van 2 tot 4 uur open.
Die verruimde openstelling geldt voorlopig voor een half jaar. Het is een proefperiode waarbinnen wordt bekeken welke behoefte aan openstellingsuren er bij de bevolking is. In verband daarmee krijgt iedereen die na 1 februari het gemeentehuis bezoekt een vragenlijstje dat kan worden ingeleverd bij de receptie. Aan de hand van de antwoorden wordt bepaald wat in de verdere toekomst de openingsuren van het gemeentehuis zullen zijn.

De huidige openstellingsuren vindt u bovenaan deze pagina.

Verkiezingen 2002

Op 6 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Vandaag in de aanloop daarnaar toe een tweede artikel. Het eerste verscheen vorige week in De Verbinding.

oproeping
De oproepingskaarten voor de verkiezingen worden midden februari per post thuisbezorgd bij iedereen die mag gaan stemmen. Op de kaart staat ook het stembureau in de gemeente Heumen waar men terecht kan. Om te kunnen stemmen moet de kaart worden meegebracht naar dat stembureau. Er is ruim gelegenheid om een stem uit te brengen want de stembureaus zijn open van half acht 's morgens tot negen uur 's avonds.

stembureau naar keuze
Wie desondanks geen kans ziet te gaan stemmen in het stembureau dat op de oproepingskaart staat, kan in het gemeentehuis een formulier (K6) opvragen waarmee de oproepingskaart kan worden omgezet in een kiezerspas. Met die pas kan gestemd worden op elk ander stembureau binnen de gemeente Heumen.
Het K6-formulier moet uiterlijk 14 dagen voor de verkiezingen worden ingeleverd.
Maar er is nog een manier. Omzetten van de oproepingskaart in een kiezerspas kan ook door met de kaart naar het gemeentehuis te gaan en hem om te laten zetten. Dat kan tot vijf dagen voor de verkiezingen.

Op deze pagina vindt u verder een tweede artikel over de taken van de gemeente.

De taken van de gemeente

Het gemeentebestuur regelt de directe 'huishouding' van de gemeente. De afgelopen tien jaar is die huishouding fors gegroeid omdat het Rijk steeds meer taken aan de gemeenten heeft overgedragen. Het is daarom onmogelijk een volledig overzicht te geven van alle terreinen waarmee het gemeentebe-stuur zich bezighoudt. In grote lijnen kunnen we er wel iets over vertellen. Vorige week deden we dat voor het eerst. Vandaag een vervolg.

bouwen
Een projectontwikkelaar of de woningbouwcorporatie, de aannemer(s) en de architect kunnen geen twee stenen op elkaar metselen zonder de medewerking van de gemeente. Omgekeerd heeft de gemeente hen ook nodig. De gemeente is immers verantwoordelijk voor de huisvesting van al haar inwoners.
De gemeente bepaalt waar woningen (of andere bouwwerken) mogen worden gebouwd en wat voor soort woningen dat moeten zijn. Dat gebeurt onder andere op basis van het bestemmingsplan. Een projectontwikkelaar die bijvoorbeeld een flatge-bouw wil neer-zetten op een plek waar volgens het bestemmings-plan laagbouw moet komen, krijgt geen toestemming om te bou-wen. Ook zijn er technische voorschriften waar een bouwwerk aan moet voldoen. Ten slotte stelt de gemeente 'eisen van welstand', die betrek-king hebben op het uiterlijk van het bouwwerk.

bouwvergunningen
Wie iets wil bouwen of verbouwen heeft daarvoor vaak een vergunning nodig van de gemeente. Als u een schuurtje in uw achtertuin wilt zetten heeft u een ander soort vergunning nodig dan een projectontwikkelaar die een nieuwe woonwijk wil bouwen. De regels rond bouwen en verbouwen zijn nogal ingewik-keld en veranderen ook steeds. Het is daarom dringend aan te raden om altijd contact te zoeken met de gemeente (de balie van Grondgebiedzaken) als u iets wilt bouwen of verbouwen.

groene gebieden
In het bestemmingsplan staat ook waar helemaal niet gebouwd mag worden: waar het 'groen' moet blijven. De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan vast. U heeft daarbij volop inspraak. Er zijn uitgebreide wette-lijke procedures om de inspraak te regelen voor een nieuw bestem-mingsplan of voor veranderingen in het bestaande plan.

bedrijven
Meer bedrijven, dat betekent meer banen. Daarom doet de ge-meente haar best om bedrijven te 'lokken'. Zij doet dit door bedrijfsterreinen aan te leggen en te zorgen voor een bijpas-sende infrastructuur, maar ook door haar oor te luister te leggen bij ondernemers. Door al dan niet vergunningen te verstrekken of door bepaalde voorwaarden te stellen, kan een gemeente daarnaast bepalen welke bedrijven zich wel en welke zich niet binnen haar grenzen mogen vestigen.

milieuvriendelijke bedrijfsvoering
De gemeente controleert of bedrijven met een milieuvergunning de voorschriften ook naleven, maar de controleurs komen natuurlijk niet wekelijks langs. Als u uw klacht meldt bij de gemeente, neemt zij deze serieus. Er wordt in elk geval gekeken of het bedrijf zich aan de milieuvergun-ning houdt. Op die manier kan de gemeente ervoor zorgen dat bedrijven als drukkerijen, garages, veehouderijen enzovoort zo 'schoon' mogelijk werken. Als een bedrijf de afspraken in de vergunning niet nakomt, kan het een boete krijgen van de gemeente. In het uiterste geval kan het worden gesloten.
De gemeente gaat niet over de milieuvergunningen van alle bedrijven. De grote bedrijven hebben met de provincie te maken of met het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Orde-ning en Milieu (VROM).

inzamelen huisvuil
Gemeenten hebben volgens de wet de plicht om het huisvuil in te zamelen. Dat kan ook, zoals in Heumen, door het bieden van gelegenheid om bepaalde soorten afval (grof vuil bijvoorbeeld), naar een milieustraat te brengen. Het inzamelen van het huisvuil is er voor de gemeente niet simpeler op geworden, onder andere doordat zij sinds een paar jaar wettelijk verplicht is om het groen-ten-, fruit- en tuinafval apart in te zamelen. Dat wordt vervolgens gecom-posteerd. Het past allemaal in de pogingen om onze afvalberg niet nog meer te laten groeien. Bovendien is de verwerking van het afval veel duurder geworden. Dat heeft u inmiddels ook gemerkt in het bedrag dat u daarvoor aan de gemeente moet betalen.

schone straten
Hondenpoep, graffiti en zwerfvuil staan bovenaan het lijstje met dage-lijkse ergernissen. De gemeente gaat deze problemen te lijf met technische middelen (beschreven in de onkruidnotitie waarover we enkele weken geleden berichtten), maar ook met een strenger toezicht. Als u uw hond uitlaat waar dat verboden is, loopt u vaker dan vroeger het risico om een bekeuring te krijgen. Ook als u huisvuil te vroeg langs de straat zet, treedt de gemeente sneller bestraffend op.

aanleg en onderhoud wegen
De ge-meente heeft een wettelijke plicht om haar eigen lokale wegen te onderhouden. Als iemand een ongeluk krijgt als gevolg van de kuil in het wegdek, loopt de gemeente een grote kans om aansprakelijk te worden gesteld voor de schade. Alle gemeente-lijke wegen zijn opgenomen in een onderhoudsplan en worden geregeld geïnspecteerd, net als de straatverlichting. Maar de gemeentelijke 'wegwerkers' zien ook niet meteen elke loslig-gende stoeptegel of kapotte lantaarnpaal. Meldingen van bewo-ners zijn bij de gemeente dan ook welkom.

verkeer
De gemeente zorgt niet alleen voor het onderhoud van wegen, maar leidt ook het verkeer in goede banen. Hiervoor stelt ze een verkeersplan op. De afgelopen jaren is dat in Heumen actueel geweest. Daarin wordt bijvoorbeeld bepaald dat in sommige straten eenrichtingsverkeer komt en dat een andere straat een vrije busbaan of een aparte fietsstrook krijgt.

gemeenten werken samen
Het dak van uw huis en dat van uw buren moet worden vernieuwd. Als u gezamenlijk een dakdekker inschakelt, is dat goedkoper en efficiënter. Gemeenten doen hetzelfde. Ze werken samen met andere gemeenten voor zaken die een hele regio aangaan. Heumen werkt zo in regioverband aan gezondheidszorg, brandweer, afvalverwerking, enz.

Afval

Op woensdag 30, donderdag 31 januari en vrijdag 1 februari worden de huisvuilzakken opgehaald.
Denkt u er aan dat vuilniszakken en groene container niet vóór 07.00 uur aan de weg gezet mogen worden. Vanaf 07.30 uur gaat de vuilniswagen rijden; dan moeten ze wel aan de weg staan.

Voor klachten over afval en honden kunt u terecht bij de reinigingswachter. Hij is bereikbaar op telefoonnummer 024-3732125.

oud papier
Elke donderdag van 08.30 tot 15.30 uur staat een papiercontainer bij basisschool de Toermalijn, Gladiolenstraat 2a, maar niet in de carnavalsvakantie. U kunt hier ook batterijen inleveren. Op woensdag 30 januari wordt in Nederasselt door Fanfare Wilhelmina oud papier opgehaald. Zorg dat het om 18.00 uur buiten staat.

huisraad
Herbruikbaar huisraad kunt u thuis laten ophalen door Kringloopbedrijf Het GOED. Het GOED dat is gevestigd aan de Burchtstraat 110 te Nijmegen, zamelt in onze gemeente al het herbruikbare huisraad in, zoals meubilair, boeken en platen, potten en pannen, snuisterijen, schilderijen, kleding, gordijnen en schoenen. Het bedrijf haalt ook alle hele apparaten op, zoals wasmachines, televisies, radio's, computers, lampen, fornuizen, boilers en kachels (wit- en bruingoed). Goederen worden op afspraak binnen een week opgehaald. De goederen moeten, zonodig verpakt in dozen of zakken, op de begane grond staan. Voor een afspraak kunt u bellen met telefoonnummer (024) 645 69 04, of zelf bij de kringloopwinkel langsbrengen kan ook. De chauffeur bepaalt uiteindelijk of het huisraad dat u aanbiedt nog bruikbaar is.

kleding
Nog bruikbare kleding kunt u brengen naar de Schakel aan de Eendenpoelseweg 6b, geopend op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 12.00 tot 15.00 uur. U kunt hier ook tweedehands kleding kopen. De opbrengst komt ten goede aan projecten in de derde wereld.

Winnende lootjes kerstboomversnippering

Op 12 en 19 januari zijn de kerstbomen versnipperd. In totaal zijn zo'n 2000 lootjes uitgedeeld voor ingeleverde bomen, zo'n 400 meer dan vorig jaar. Het totale aantal bomen dat naar de diverse snipperplaatsen is gebracht zal wel hoger zijn, want niet iedereen is een lootje komen halen.
Inmiddels heeft de trekking van de winnende nummers plaatsgevonden en op de volgende loten is een prijs gevallen:

Geel: 8, 158, 244, 319, 521, 640, 767, 896
Blauw: 948, 965
Roze: 5, 201, 232, 382, 453, 465, 503, 674, 746, 912

Tegen inlevering van het winnende lootje kunt u uw prijs, een kadobon, afhalen bij de balie van grondgebiedzaken op het gemeentehuis. Dit kan vanaf woensdag 30 januari.

Vergunningen

A. Aanvragen bouwvergunningen
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnengekomen: uitbreiden woning aan zijkant, De Hoef 44
bouw carport, Dorpstraat 48
uitbreiden woning aan voorzijde, Tarwe 21
bouw erker, Meeuwenstraat 10
uitbreiden woning aan zij- en achterkant, Kroonsingel 19 bouw serre, De Hage 30
gewijzigd uitvoeren van de onder no. 19960206 afgegeven bouwvergunning voor uitbreiding woning aan achterzijde, Rijksweg 104 uitbreiden woning boven de berging/bijkeuken, Dennenhof 10 gewijzigd uitvoeren van de onder no. 20010048 afgegeven bouwvergunning voor wat betreft oppervlakte en hoogte uitbreiding, Kerkweg 39 De publicatie van de aangevraagde bouwvergunningen is uitsluitend informatief bedoeld. Omdat op deze aanvraag nog geen beslissing is genomen bestaat nog geen mogelijkheid tot het indienen van bezwaren op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Het bouwplan kan tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht. Het is mogelijk dat de aanvrager het plan nog wijzigt.

B. Melding
B&W hebben in het volgende geval naar aanleiding van een melding meegedeeld dat de bouw kan plaatsvinden:
Verzonden op 18 januari:
M20010416: plaatsen dakkapel achterdakvlak, Eindsestraat 16 Voor de mogelijkheid bezwaar in te dienen, zie onder D.

C. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 18 januari:
B20010362: uitbreiden woning met hobbykamer, Looistraat 45a B20010106: verbouw en uitbreiding woning tot meergeneratiewoning, Schoonenburgseweg 37
B20000041: uitbreiden woning, Heegtseveldweg 2a Verzonden op 21 januari:
B2001040: wijziging bouwvergunning 20010253 voor wat betreft de afmetingen van de erker, Molenkuil 13
Verzonden op 22 januari:
B20000231: bouw bedrijfsruimte, Bolder 10
B20010343: uitbreiden voor- en zijkant woning, Eikendreef 77 Voor de mogelijkheid bezwaar in te dienen, zie onder D.

D. Sloopvergunning
Op 18 januari hebben B&W een sloopvergunning (S20010359) verzonden voor de bestaande bedrijfsruimte van Ewijkseweg 3. Wie het niet eens is met een van de besluiten onder B, C of D kan daartegen binnen zes weken na de verzending van het betreffende besluit een bezwaarschrift indienen bij B&W.

Commissies

OWV
De commissie Openbare Werken en Verkeersveiligheid (OWV) vergadert op 4 februari om 19.30 uur.
Op de agenda staan o.a.
onderzoek verkeerslawaai A73
ontheffingen Heiweg Malden
parkeren winkelcentrum.

ROV
De commissie Ruimtelijke Ordening en volkshuisvesting (ROV) vergadert op 5 februari om 19.30 uur.
Op de agenda staan o.a.
aanvraag bouwvergunning GSM-installatie op de toren van de R.K. kerk in Heumen
bouwplan GSM zendinstallatie Overasselt.

W&E
Op 6 februari komt de commissie Welzijn en Educatie om 20.00 uur bijeen.
Op de agenda staan onder andere:
subsidieverzoek renovatie tennispark en paviljoen Union Lawn Tennis besluit vaststelling subsidie 2000 stichting peuterspeelzaal 'Drie Turfjes Hoog'
besluit vaststelling subsidie 2000 stichting peuterspeelzaal Overasselt
raadsvoorstel wijziging gemeenschappelijke regeling GGD regio Nijmegen.

Vrijstelling uitbreiden zijkant woning

De Hoef 44
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om bouwvergunning voor het uitbreiden van de woning aan de zijkant op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, C 2384, plaatselijk bekend de Hoef 44 Malden.
Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Hoogenhof.
Artikel 21.5 van het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid vrijstelling te verlenen voor het in één bouwlaag bouwen van hoofdgebouwen tot aan de zijdelingse perceelsgrens. Het bouwplan past binnen deze vrijstellingsmogelijkheid. B&W willen dan ook gebruik maken van deze vrijstellingsmogelijkheid.

Bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 31 januari 2002 tot en met woensdag 27 februari 2002. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en op maandag bovendien van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 29 januari 2002

Intrekking vergunning champignonkwekerij

Hoogstraat 27
Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen maken ingevolge afdeling 3.6 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij de vergunning hebben ingetrokken van G. Janssen, Hoogstraat 27 te Overasselt, verleend op 16 februari 1993. Het betreft een oprichtingsvergunning ingevolge de Hinderwet voor een champignonkwekerij op genoemd adres. De intrekking geschiedt vanwege het beëindigen van de bedrijfsactiviteiten.

Waar in te zien?
De beschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 30 januari 2002 gedurende zes weken ter inzage bij de sector grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

Beroepsmogelijkheden
Beroep tegen het besluit kan worden ingebracht door: a. de aanvrager;
b. de betrokken adviseurs die in de gelegenheid moesten worden gesteld ad-vies uit te bren-gen met betrekking tot het geven van de beschikking;
c. degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit;
d. degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het geven van de be-schikking ten opzichte van het ontwerp daarvan zijn aangebracht;
e. belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verwe-ten geen be-den-kin-gen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

Wanneer van kracht?
De beschikking wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij vóór 14 maart 2002 beroep wordt ingesteld en met toepassing van arti-kel 36 van de Wet op de Raad van State juncto artikel 8.3.1. van de Alge-mene wet be-stuursrecht een verzoek wordt ge-daan tot schorsing van de be-schikking of het treffen van een voorlopige voorziening.
Het beroepschrift moet in tweevoud worden ingediend bij de Afde-ling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het verzoek tot schorsing of een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de Voorzitter van de genoem-de afdeling. De beschikking wordt niet van kracht voor-dat op zo'n eventueel verzoek is beslist.

Malden, 29 januari 2002

Aanvullende voorschriften milieubeheervergunning

Worsumseweg 1
Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen maken ingevolge paragraaf 3.5.6 van afdeling 3.5 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat zij voornemens zijn om aanvullende voorschriften te stellen bij de Wet milieubeheervergunning van M. Arts, Worsumseweg 1 te Overasselt, verleend op 21 augustus 2001. Het stellen van de aanvullende voorschriften geschiedt ambtshalve. Op 26 november 2001 is ook een ontwerp-besluit aanvullende voorschriften genomen. Dit ontwerp-besluit is later ingetrokken.

Waar in te zien?
De ontwerpbeschikking en alle ter zake zijnde stukken liggen vanaf 30 januari 2002 gedurende twee weken ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken van het gemeentehuis. Daar kunt u elke werkdag van 09.00 tot 12.00 uur en op maandag van 17.00 tot 18.30 uur terecht. De stukken zijn ook in te zien in de Openbare Bibliotheken, Kloosterhof 1 te Malden en Beatrixstraat 2 te Overasselt gedurende normale openingstijden.

Bedenkingen
Schriftelijke bedenkingen kunnen tot en met 13 februari 2002 worden ingebracht bij Burgemeester en wethouders van de gemeente Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden. Diegenen die bedenkingen tegen de ontwerpbeschikking indienen kunnen verzoeken hun persoonlijke gegevens niet bekend te maken.

Malden, 29 januari 2002.