Gemeente Zaanstad

Banner_0900 nummer

Burgemeester Vreeman en wethouder Sanders roepen op om impasse bij Bruynzeel te doorbreken

vrijdag 25 januari 2002

Burgemeester dr. R.L. Vreeman en wethouder economische zaken drs. D.H. Sanders zijn ernstig bezorgd over de ontstane situatie bij de Bruynzeel Deurenfabriek in Zaandam. De onderhandelingen tussen de directie van het moederbedrijf Polynorm en de vakbonden lijken in een impasse te verkeren. Een voorstel voor een sociaal plan is door de directie van tafel gehaald, en de gezamenlijke vakbonden dreigen met een staking. Een faillissement voor de Bruynzeel Deurenfabriek zou rampzalige gevolgen kunnen hebben voor meer dan 250 werknemers, als zij zonder sociaal plan op straat komen te staan.

Daan Sanders: Wij zijn van mening dat de jarenlange betrokkenheid en grote inzet van het personeel ook een sociale plicht scheppen voor Polynorm, als rechtsopvolger van Bruynzeel. In dat licht is het voor ons onbegrijpelijk waarom de eerder gedane voorstellen voor een sociaal plan zijn ingetrokken. In het maatschappelijk verkeer is een consistente en betrouwbare inzet een eerste vereiste.

De gang van zaken wekt de indruk van een koude sanering, die zeer ongebruikelijk is in Nederland en die de naam van het bedrijf ernstig kan aantasten.

Anderzijds zijn de beide gemeentebestuurders van mening dat een staking in de gegeven omstandigheden niet direct tot oplossingen zal leiden. Met het inzetten van het stakingsrecht, in de vestiging in Zaandam of elders, dient weloverwogen en uiterst zorgvuldig te worden omgegaan, indien andere middelen zijn uitgeput.

De huidige actiebereidheid van het personeel lijkt echter mede ingegeven door een vertrouwenscrisis tussen partijen, die enkel kan worden opgelost door elkaars belangen en gezichtspunten serieus te nemen.

In het belang van zowel bedrijf als werknemers hebben partijen de morele plicht zich tot het uiterste in te spannen om te komen tot een acceptabel sociaal plan. Een jarenlange betrokkenheid van mensen kan niet van de ene op de andere dag eenzijdig worden opgezegd.

Vreeman en Sanders doen daarom een klemmend beroep op de directie en op de vakbonden om terug te keren naar de onderhandelingstafel, en als sociale partners een gezamenlijke uitweg te zoeken uit de ontstane impasse. De vertrouwenscrisis waarvan sprake is dient te worden onderkend en doorbroken. Er is pas sprake van zinnige gesprekken indien beide partijen onderhandelingsbereid zijn, en de intentie en het vertrouwen uitspreken met elkaar oprechte en harde afspraken te kunnen maken.

Een brief met deze inhoud is zowel naar de directie van Polynorm als naar de FNV Bouwbond gezonden.