Ingezonden persbericht


-Persbericht -

Apple introduceert PowerMac G4 met dual processor van 1 GHz

Digitale krachtpatser voor creatieve professionals

Bunnik, 28 januari 2002 * Apple introduceert vandaag de ultieme digitale krachtpatser voor creatieve professionals: de nieuwe Power Mac G4 met twee PowerPC G4-processors van 1 GHz, een NVIDIA GeForce4-videokaart (als eerste in de branche) en een SuperDrive voor het branden van dvd's en cd's. De adviesprijs van deze nieuwste Power Mac G4 bedraagt slechts 3.499 exclusief BTW.

De Power Mac G4 met twee processors van 1 GHz heeft een snelheid van maar liefst 15 gigaflop (15 miljard bewerkingen per seconde) en kan professionele programma's zoals Adobe Photoshop 72 procent sneller uitvoeren en dvd-video 300 procent sneller coderen dan een pc met een 2-GHz Pentium 4-processor**.

"De nieuwe Power Mac G4 met twee processors van 1 GHz en de NVIDIA GeForce4- videokaart is de snelste Macintosh computer aller tijden en is tevens de snelste personal computer voor creatieve professionals die er bestaat", aldus Philip Schiller, Vice President Worldwide Product Marketing. "Dit is de eerste Macintosh computer die de grens van 1 GHz doorbreekt en de eerste computer ter wereld met de NVIDIA GeForce4-videokaart."

Apple introduceert bovendien de nieuwe 800-MHz en 933-MHz Power Mac G4-modellen, met een adviesprijs vanaf 1.899 exclusief BTW. Alle modellen worden geleverd met de Velocity Engine. Het 933-MHz model en het model met twee 1-GHz processors worden geleverd met 2 MB DDR (Double Data Rate) L3-cache per processor, waarmee de snelheid verder wordt verhoogd. Alle modellen zijn tevens voorzien van de nieuwste grafische technologieën van NVIDIA en ATI. De 800-MHz Power Mac G4 wordt geleverd met de ATI Radeon 7500 met 32 MB DDR SDRAM. Het 933-MHz model en het model met twee 1-GHz processors worden standaard geleverd met de NVIDIA GeForce4 MX-videokaart met 64 MB DDR SDRAM. Hiermee kunnen deze Power Mac G4-modellen de ongelooflijke hoeveelheid van 1,1 miljard textuurpixels per seconde genereren. Bovendien bieden alle Power Mac G4-modellen ondersteuning voor twee beeldschermen.

Alle nieuwe Power Mac G4-modellen worden geleverd met zowel Mac OS X als Mac OS 9, waarbij Mac OS X is ingesteld als
standaardbesturingssysteem. Mac OS X biedt krachtige functies, zoals symmetrische multiprocessing. Hierdoor kunnen zowel het besturingssysteem als de programma's optimaal gebruik maken van de twee processors, zodat de prestaties aanzienlijk worden verbeterd. Bovendien worden alle nieuwe Power Mac G4-modellen standaard geleverd met het bekroonde programmapakket van Apple voor digitale muziek (iTunes 2), digitale video (iMovie 2 en iDVD 2) en digitale fotografie (iPhoto, dat gratis op www.apple.com/nl kan worden gedownload).

De Power Mac G4-modellen, die zijn voorzien van een bekroonde, eenvoudig toegankelijke behuizing, hebben de volgende specificaties:


* 800-MHz, 933-MHz en twee 1-GHz PowerPC G4-processors met Velocity Engine;

* ATI Radeon 7500-videokaart met 32 MB DDR SDRAM of NVIDIA GeForce4 MX-videokaart met 64 MB DDR SDRAM en ondersteuning voor twee beeldschermen bij alle modellen;

* ondersteuning voor geheugenuitbreiding tot 1,5 GB PC133 SDRAM;
* vijf sleuven: vier vrije, zeer snelle 64-bits 33-MHz PCI-sleuven en één 4x AGP-sleuf voor de videokaart;

* twee 400-Mbps FireWire-poorten en vier 12-Mbps USB-poorten waarop de nieuwste dv-camcorders, printers en opslagapparaten kunnen worden aangesloten;

* Mac OS X als standaardbesturingssysteem, met beveiligd geheugen, "pre-emptive multitasking", geavanceerd geheugenbeheer, symmetrische multiprocessing en een sterk geoptimaliseerde BSD-netwerkarchitectuur;
* iPhoto, de innovatieve fotobeheerprogrammatuur van Apple, iTunes, MP3-programmatuur voor het beheren van digitale-muziekcollecties en het branden van standaard-audio-cd's, en iMovie 2 voor het bewerken van digitaal videomateriaal. De Power Mac G4-modellen met SuperDrive worden tevens geleverd met iDVD 2 voor dvd-authoring;

* 10/100/1000BASE-T Ethernet op het moederbord voor snelle toegang tot netwerken en het kopiëren van grote bestanden, zoals afbeeldingen en videobestanden;

* drie 3,5-inch uitbreidingsnissen voor harde schijven, waarvan er één is voorzien van een 7200-rpm Ultra ATA-schijf tot 80 GB.

De nieuwe Power Mac G4 wordt tevens geleverd met een indrukwekkend pakket programma's voor creativiteit, productiviteit en communicatie die speciaal voor Mac OS X zijn ontworpen, zoals: Ambrosia Software Snapz Pro X, Caffeine Software PixelNhance 1.5, Code Line Communications Art Directors Toolkit for X, Lemke Software GraphicConverter 4.1, Omni Group OmniGraffle en OmniOutliner, James Thompson PCalc, FileMaker Pro 5.5-evaluatieversie, Adobe Acrobat Reader 5.0, Earthlink 2.5, Microsoft Internet Explorer 5.1, Smith Micro FAXstf X Preview en Apple Developer Tools X.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De nieuwe Power Mac G4-modellen zijn direct verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij de erkende Apple resellers, en worden geleverd in drie standaarduitvoeringen:

De Power Mac G4 met twee 1-GHz processors, adviesprijs 3.499 exclusief BTW heeft de volgende specificaties:

* 256 KB "on-chip" Level 2-cache en 2 MB DDR SDRAM Level 3-cache per processor;

* 512 MB PC133 SDRAM geheugen;

* NVIDIA GeForce4 MX-videokaart en 64 MB DDR SDRAM in de 4x AGP-sleuf;

* 7200-rpm Ultra ATA/66 harde schijf van 80 GB;
* SuperDrive (gecombineerde cd-rw/dvd-r-eenheid).
De 933-MHz Power Mac G4, adviesprijs 2.699 exclusief BTW heeft de volgende specificaties:

* 256 KB "on-chip" Level 2-cache en 2 MB DDR SDRAM Level 3-cache;
* 256 MB PC133 SDRAM geheugen;

* NVIDIA GeForce4 MX-videokaart met 64 MB DDR SDRAM in de 4x AGP-sleuf;

* 7200-rpm Ultra ATA/66 harde schijf van 60 GB;
* SuperDrive (gecombineerde cd-rw/dvd-r-eenheid).
De 800-MHz Power Mac G4, adviesprijs 1.899 exclusief BTW, heeft de volgende specificaties:

* 256 KB "on-chip" Level 2-cache;

* 256 MB PC133 SDRAM geheugen;

* ATI Radeon 7500 met 32 MB DDR SDRAM in de 4x AGP-sleuf;
* 7200-rpm Ultra ATA/66 harde schijf van 40 GB;
* cd-rw-eenheid.

De Power Mac G4 kan tevens als maatwerkconfiguratie (build-to-order, BTO) worden besteld bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore). Enkele opties zijn een gecombineerde dvd-rom/cd-rw-eenheid, geheugenuitbreiding tot 1,5 GB SDRAM, Ultra160-SCSI-schijven tot 72 GB, een AirPort-basisstation en een AirPort-kaart, iSub en SoundSticks van Harman Kardon en Apple Pro Speakers. Lege standaard dvd-r-schijven van 4,7 GB zijn per vijf stuks verkrijgbaar bij de Apple Store (www.apple.com/nlstore) voor een adviesprijs van
29 exclusief BTW. Een overzicht van compatibele dvd-spelers is te vinden op www.apple.com/dvd/compatibility.


** Gebaseerd op veelgebruikte bewerkingen in Adobe Photoshop 6.0.
© 2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, AirPort, Apple Store, FireWire, iMovie, iTunes, Mac OS, Power Mac, SuperDrive en Velocity Engine zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.

# # #

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.nl Voor persberichten van Apple: http://www.apple.com/pr

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ellen Westland, Apple Nederland, tel. 030-659-3900, e-mail westland.e@euro.apple.com
Steven Van den Eynde, PR Manager Benelux, tel. +32-2-474-42-57, e-mail vandeneynde.s@euro.apple.com

PERSBERICHT
Voor de wereldwijde markt

Meer dan 150.000 bestellingen van de nieuwe iMac
in de eerste drie weken

Bunnik, 28 januari 2002 @ Apple maakt vandaag bekend dat sinds de introductie van de nieuwe iMac drie weken geleden een recordaantal van 150.000 bestellingen is geplaatst. De nieuwe iMac heeft een schitterend, "zwevend" flat-panel beeldscherm van 15 inch, waarvan je moeiteloos de hoogte en de hellingshoek met één vinger kan aanpassen. Het model dat vanaf nu verkrijgbaar is, bevat een 800-MHz PowerPC G4-processor en de revolutionaire SuperDrive van Apple waarmee je zowel cd's als dvd's kunt afspelen én branden. Dit model heeft een adviesprijs van 2.199 exclusief BTW.

"In de eerste drie weken zijn er meer dan 150.000 bestellingen van de nieuwe iMac binnengekomen. Dit is nu al meer dan alle bestellingen samen die vooraf zijn geplaatst voor de oorspronkelijke iMac in 1998", aldus Philip Schiller, Vice-President WorldWide Product Marketing van Apple. "Alles wijst erop dat de nieuwe iMac een groot succes wordt bij zowel Mac-gebruikers als mensen die voorheen op een pc werkten."

De nieuwe iMac is ontworpen om te fungeren als het ultieme centrum van de nieuwe digitale levensstijl. Het is dan ook de ideale computer voor wie wil werken met de bekroonde Apple programmatuur voor digitale fotografie, muziek en video. Alle nieuwe iMac-modellen worden geleverd met iMovie 2, 's werelds meest gebruikersvriendelijke videobewerkingsprogramma, en iTunes 2, het verbluffende programma voor digitale muziek waarmee gebruikers hun complete muziekcollectie op de Mac kunnen zetten en kunnen synchroniseren met iPod, de nieuwe draagbare digitale muziekspeler van Apple, en bovendien hun eigen cd's kunnen branden. Op alle nieuwe iMac-modellen met SuperDrive is bovendien iDVD 2 geïnstalleerd, waarmee gebruikers gemakkelijk zelf dvd's kunnen maken en branden, die kunnen worden afgespeeld in de meeste standaard-dvd-spelers.

Een primeur is ook dat gebruikers van de nieuwe iMac beschikken over iPhoto, het gloednieuwe programma voor digitale fotografie dat nog ontbrak in het rijtje creatieve programma's van Apple. Met iPhoto, dat gratis kan worden gedownload van www.apple.com/nl/iphoto, kunnen gebruikers alles doen wat ze zich op het gebied van digitale fotografie maar kunnen wensen: foto's rechtstreeks van een digitale camera importeren, een collectie van duizenden foto's categoriseren en beheren, diapresentaties van hun foto's bekijken op het schitterende LCD-scherm van iMac, compleet met fraai in elkaar overvloeiende beelden, hun foto's automatisch publiceren op een professioneel ogende webpagina.

Prijzen en verkrijgbaarheid

Het eerste model van de nieuwe iMac, met een 800-MHz G4-processor en SuperDrive, zal in Nederland vanaf de tweede helft van februari verkrijgbaar zijn voor een adviesprijs van 2.199 exclusief BTW. Het tweede model, met een 700-MHz G4-processor en een gecombineerde dvd-rom/cd-rw-speler, is verkrijgbaar vanaf maart voor een adviesprijs van 1.799 exclusief BTW. Het derde model, met een 700-MHz G4-processor en een cd-rw-speler, is verkrijgbaar vanaf april voor een adviesprijs van 1.599 exclusief BTW. Alle nieuwe iMac-computers zijn te verkrijgen via de Apple Store op het internet (www.apple.com/nlstore) en bij erkende Apple resellers. Overige gegevens voor de drie standaarconfiguraties zijn te vinden op www.apple.nl.

© 2002 Apple Computer, Inc. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo, Macintosh, Mac, Apple Store, iMac, iMovie, iPod, iTunes en SuperDrive zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van de respectieve eigenaars.

# # #

Apple
Apple Computer, Inc. gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en internetproducten.

Websites van Apple:
Voor informatie over Apple: http://www.apple.com
Voor informatie over Apple Nederlandx: http://www.apple.nl Voor persberichten van Apple: http://www.apple.nl/pr