FNV

Triumph keert Birma de rug toe
Bianca Teeling - publieksvoorlichting@vc.fnv.nl

Lingerieproducent Triumph International stopt haar productie in Birma. Het Zwitserse bedrijf nam dit besluit onder grote publieke druk. Dit betekent een groot succes voor de FNV en de andere organisaties die hiervoor campagne voerde.

De Zwitserse lingerieproducent Triumph International sluit haar fabriek in Rangoon en stopt daarmee haar productie in Birma. Dit betekent een groot succes voor de FNV en andere organisaties die zich hiervoor in hebben gezet.

Triumph International kwam onder vuur te liggen vanwege het feit dat het bedrijf een fabriek in Birma heeft. In Birma is een militair regime aan de macht, mensen verdwijnen, worden gemarteld of ingezet als dwangarbeiders. Buitenlandse investeringen komen ten goede aan het militaire regime.

De oppositie in Birma, onder leiding van Nobelprijs-winnares Aung San Suu Kyi en de onafhankelijke vakbond in ballingschap riepen op geen zaken te doen in Birma om zo de machthebbers aan de onderhandelingstafel te dwingen. De oppositiepartij NLD won in 1990 de verkiezingen met 80% van de zetels. De junta weigert tot op heden de macht over te dragen.

De internationale gemeenschap steunt de oproep van de oppositie. Voor het eerst in haar geschiedenis legde de ILO, de internationale arbeidsorganisatie van de Verenigde Naties, Birma zelfs sancties op.

FNV Mondiaal verspreidde in 2001 samen met de Schone Kleren Kampagne, Burma Centrum Nederland, Novib en XminY ruim 350.000 ansichtkaarten.

Brancheorganisatie Bodyfashion besloot na een actie tijdens de `Nacht van de Lingerie` alle reclame-uitingen van Triumph te schrappen in de Lingerie-express, een onderdeel uit de promotieweek van de lingeriebranche.

Van een contract met het Noors Olympische Comite werd afgezien omdat de atleten weigeren Triumph-ondergoed te dragen.

Triumph meldt dat de productie geleidelijk aan gestopt wordt. Voor de ongeveer 1000 werknemers komt een sociaal plan.

29 januari 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl