Gemeente Tilburg

29-1-2002
Stemdistricten in Tilburg opnieuw ingedeeld
Sommige locaties stembureaus gewijzigd en openingstijden verruimd

Bij de komende gemeenteraadsverkiezing op 6 maart zijn de stemdistricten in Tilburg opnieuw ingedeeld. Om die reden moeten de kiezers goed letten op het stembureau dat op de oproepingskaart staat vermeld. Er zijn nu 66 stembureaus, dat waren er 103. Met de nieuwe indeling zijn de kiezers evenwichtiger verdeeld over de stembureaus.

Dit betekent dat er aan de ene kant geen drukke districten en aan de andere kant districten met erg weinig kiesgerechtigden meer voorkomen. In de oude situatie varieerde het aantal kiesgerechtigden per district van ongeveer 500 tot ruim 2000 kiesgerechtigden. Op enkele uitzonderingen na liggen alle stemdistricten nu rondom een aantal van 2500 kiesgerechtigden. De stembureaus liggen over het algemeen centraler en logischer binnen het kiesdistrict. De situatie dat kiezers eerst een ander stembureau moeten passeren voordat ze op hun bureau kunnen stemmen, komt niet meer voor. En er zijn geen twee stembureaus meer gevestigd in één gebouw. Hierdoor zal de verwarring van wel het goede gebouw maar het verkeerde loket niet meer voorkomen. De bureaus in de bejaarden- en verzorgingstehuizen zijn gehandhaafd met het oog op de beperkte mobiliteit van deze groep. Voor mensen die daar behoefte aan hebben wordt de mogelijkheid geschapen om kosteloos gebruik te maken van de Deeltaxi. Het TOG (Tilburgs Overleg Gehandicapten) zal deze mogelijkheid bij de doelgroep onder de aandacht brengen.

Nieuw is verder dat de openingstijden van de stembureaus zijn verruimd. De kiezers kunnen voortaan terecht van 's morgens half acht tot 's avonds negen uur. Dit is een half uur eerder en één uur later dan bij de voorgaande verkiezingen.
Om lange wachttijden te voorkomen zal op de grootste stembureaus met twee stemcomputers worden gewerkt. Ook de bemensing van de stembureaus is zo opgezet dat er een dubbele bezetting is. Hierdoor kan de inname van de oproepingskaarten, dat vaak veel tijd in beslag neemt, door meerdere mensen worden gedaan.