Universiteit van Amsterdam


UvA versterkt positie in waterwetenschappen
Gepubliceerd op dinsdag 29 januari 2002
De leerstoelgroep Aquatische ecologie en ecotoxicologie (AEE) gaat deel uitmaken van het Instituut voor Biodiverstiteit en Ecosysteemdynamica (IBED) van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de UvA. Hiermee bestendigt de UvA de recente keuze om sterk in te zetten op aquatisch onderzoek en water-georiënteerd onderwijs.
De leerstoelgroep onder leiding van prof. Wim Admiraal en dr. Michiel H.S. Kraak heeft uitgebreide ervaring opgebouwd met onderzoek naar processen in levensgemeenschappen van ongewervelde dieren en micro-organismen in de bodem van meren en rivieren. Deze processen zijn vitaal voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. Het onderzoek leert tevens hoe moet worden omgegaan met de belasting van watersystemen met stoffen uit landbouw en industrie. Tot de spin-off van het onderzoek behoren nieuwe testen waarmee de kwaliteit van water en slib kan worden gemeten. Deze door het AEE ontwikkelde instrumenten worden meer en meer gebruikt bij onderzoek in opdracht van de overheid, de NWO en het bedrijfsleven.
Binnen IBED zijn reeds onderzoeksgroepen werkzaam op het gebied van de Aquatische microbiologie (onder leiding van NWO-Pionier dr. Jef Huisman) en de Mariene biologie (onder leiding van bijzonder hoogleraren prof. Bak en prof. Laane). Daarnaast wordt ook in het kader van de Milieuchemie (onder leiding van prof. Govers) aandacht besteed aan de kwaliteit van water. De synergie tussen de genoemde groepen zal leiden tot een sterke profilering van de UvA op het gebied van de waterwetenschappen.
Bron: UvA Persvoorlichting