Vereniging Samengestelde Wedstrijd Mensport Nederland

De nieuwe MenSport is uit!

29/01/2002

Lochem, 29 januari 2002
Zo'n Koninklijk huwelijk vindt elke menner, koningsgezind of republikein, wel mooi, want Nederlands meest prestigeuze aanspanning komt dan weer eens op de weg en krijgen we eindelijke weer wat `mensport' op de buis. We zijn gedoken in de geschiedenis van de Gouden Koets en ontdekten leuke informatie zoals over de Amsterdammers van honderd jaar geleden die kwartjes spaarden om de aankoopsom voor de Gouden Koets, groot f120.000,- bijeen te brengen. De Prins van Oranje heeft zijn eigen tuigen en Van der Wiel schijnt ze gemaakt te hebben.

De World Cup Indoor Vierspan-mennen is een groot succes. Het vertaalt zich nog niet overal in heel veel publiek, maar dat is volgens insiders een kwestie van onbekendheid. Het programma moet voor volgende edities ook wat uitgebreider. Marie de Ronde maakt de tussenstand op na 4 wedstijden. Ofschoon Chester Weber het klassement aanvoert, zijn het de Duitsers die hoge ogen gooien. Zij hebben ook de meeste ervaring met het indoormennen. De overwinning van Harry de Ruyter in Amsterdam was een regelrechte opsteker voor het Nederlands Indoor mennen.

In de serie 'Basis-mennen met Bob van Asselt' geeft Meike Merks veel tips van de instructeur om veilig en probleemloos te kunnen rijden. Nooit weggaan zonder mobieltje, tuigen beoordelen op pasvorm en betrouwbaarheid, regelmatige controle van de menwagen, het bijhouden van een onderhoudskaart, etc. etc.. Meike maakte ook een overzichtelijke foto reportage van de meest kritieke tuig- en rijtuig onderdelen. Bij het rijtuig moeten we speciaal letten op lagering, splitpen, spoorstokbout en remblokjes en bij het tuig moet de aandacht onder andere uitgaan naar de juiste ruimte bij de rugriem, de juiste positie van bit en oogkleppen , de juiste werking van de broek, etc. etc. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar helaas zijn er vele menners die dit soort basis-zaken nog niet voor elkaar hebben.

Harry Homan uit Goor startte onlangs een restauratiebedrijf voor authentieke rijtuigen. Na een succesvolle werkzame periode in de meubelindustrie, hij had op het laatst een fabriek voor winkelbetimmeringen, stopte hij op het hoogtepunt van zijn carriere en maakte de overstap naar `van je hobby je werk maken'. Harry en zijn vrouw Christien genieten nu dagelijks van deze nieuwe fase in hun leven. In hun koetshuis kunnen ze met klanten praten over authentieke rijtuigen, ze bekijken en er aan werken. Elk rijtuig heeft zijn eigen verhaal en is dat verhaal nog niet bekend, dan haalt Harry het boven water.

Over het nut van oogkleppen is voldoende bekend, maar dat dit tuigonderdeel op aanwijzing van top-menners ook een ontwikkeling ondergaat, zal niet iedereen bekend zijn. Jan Maiburg legt eerst uit hoe het gezichtsveld van het paard er uit ziet. Dan kun je de vraag stellen wanneer je ze wel en wanneer niet, moet gebruiken. Riny Rutjens geeft zijn paarden liever minder zicht naar boven en wat meer naar beneden, terwijl ze naar voren wijd open staan.

Zo handig als d'n duvel. Die uitspraak is van toepassing op alleskunner Nico van Loon. Noodgedwongen werd de ze menner zijn eigen instructeur, hoefsmid, rijtuigbouwer en tuigenmaker. Inmiddels heeft Nico in het mooie Limburg zijn atelier en tuigenmakerij. Pietje Witlox zocht hem op en kreeg voor de aanpak en het doorzettingsvermogen van deze ex-motorcoureur een diep respect.

Brand in de stal! Een heikel onderwerp. Bij de bouwaanvraag is er van overheidswegen nauwelijks regelgeving. Menners kunnen zelf veel doen om dit afschuwelijke gevaar buiten de staldeur te houden. En wat te doen als het onheil toch toeslaat? Meike Merks zocht het een en ander uit en komt met nuttige tips.

In Aken, vorig jaar, kreeg het idee `Kur op muziek voor aanspanningen' voor het eerst gestalte. Wanneer een dergelijke topwedstrijd zich er mee inlaat, kun je de plannen serieus noemen. Maar hoe nu verder? Wordt het een shownummer of een wedstrijdonderdeel? Ongetwijfeld zullen meer wedstrijdorganisaties de Kur als smaakmaker voor het publiek in huis halen. Maar kan deze in plaats komen van de oude vertrouwde dressuurproef? De meeste rijders reageren ontkennend. Ineke Westers evalueert het eerste Kur-jaar van de mensport en komt tot de conclusie: `meer dan een leuk extraatje'.