NMBS

Het mediabericht hieronder geeft een overzicht van de werkzaamheden op het belgische spoorwegnet voor de komende maand. Voor de actuele stand van zaken, raadpleeg onze sectie "info werken". Deze informatie wordt meerdere malen per maand bijgewerkt.

Werfinfo
Van maandag 28 januari tot donderdag 28 februari 2002

Als binnenlandse én internationale transportmaatschappij heeft de NMBS een actieve rol te spelen in de mobiliteitsproblematiek. Hiervoor is het nodig om het net steeds beter uit te bouwen. Zoals iedere maand zijn er op het spoornet werven gepland om dit doel te bereiken. Sommige hiervan kunnen een invloed hebben op het treinverkeer. Het kan ook nodig zijn dat de treindienst wordt aangepast.

Om de klanten te informeren geeft de NMBS maandelijks een overzicht van lopende werken. Eventuele gevolgen voor het treinverkeer worden daarbij aangegeven. Het spreekt voor zich dat niet alle 37 werven even lang duren of op dezelfde dagen gebeuren. In chronologische volgorde zijn er 24 werken gepland in de week van28 januari tot 3 februari, 21 werven in de week van 4 tot 10 februari, 24 in de week van 11 tot 17 februari, 23 in de week van 18 tot 24 februari en tenslotte 12 in de week van25 tot 28 februari.

Het is bovendien mogelijk dat de geplande data en gegevens hieronder worden gewijzigd, bijvoorbeeld door slechte weersomstandigheden of als er moeilijkheden zijn bij de afwikkeling van een werf.

Hieronder staan de werven tot eind februari 2002:


1. Station Brussel-Zuid: Verschillende werken die zullen duren tot 15 december 2004. 's Nachts zijn een aantal sporen buiten dienst. Er zijn ook plaatselijke omleidingen.

2. Station Leuven: Werkzaamheden ter verhoging van de snelheid tot 160 km/uur voor de doorrit in het station en aansluiting van de hogesnelheidslijn met het klassieke spoorwegnet. Door deze werken gelden er snelheidsbeperkingen. Er zijn verschillende fases tot 15 december 2003. Sporen 3 en 4 zijn buiten dienst.
3. Station Antwerpen-Centraal: Volledige ombouw tot een station met verschillende verdiepingen en aanleg van een noord-zuidverbinding. De werken lopen tot 15 december 2005. Er zijn slechts drie sporen in dienst.

4. Lijn 36 - Brussel - Leuven: Modernisering van de lijn en uitbreiding tot vier sporen om het treinverkeer vlotter te laten verlopen. De uitbreidingswerken tot vier sporen zullen duren tot 15 december 2005.

5. Station Luik-Guillemins: Herinrichting en modernisering van het station waarbij sommige sporen buiten dienst zijn. De werkzaamheden lopen door tot 15 december 2005.
6. Lijnen 154 - 166 - 165 - 167 - Dinant - Athus: Tussen Athus, Bertrix en Dinant zijn er elektrificatie- en moderniseringswerken en is er een aanpassing van het profiel van een aantal tunnels. Tot 15 december 2002 zijn er werken op de achtereenvolgende baanvakken.

7. Station Namen: Herinrichting van het station. Drie van de elf sporen zijn buiten dienst. Deze werken staan geprogrammeerd tot 15 december 2004.

8. Lijn 130 A Charleroi - Erquelinnes: Tussen Lobbes en Erquelinnes worden een aantal bruggen over de Samber vernieuwd, wat tot kleine vertragingen leidt. Er is slechts één spoor beschikbaar tussen La Buissière en Lobbes. Op 3 december 2001 werd de dienstregeling aangepast. Er zijn op deze lijn werken gepland tot in 2011.
9. Lijn 36 C Zaventem - Brussel-Nationaal-Luchthaven: Tot de lente van 2003 gebeuren er aanpassingen aan de sporen in het station van Zaventem. De treinen op de lijn Zaventem -
Brussel-Nationaal-Luchthaven moeten tijdens deze periode over één spoor rijden. Hiervoor is al een aangepaste treindienstregeling in gebruik.

10. Lijn 166 Dinant - Bertrix: Tot april 2002 wordt gewerkt aan het ruimteprofiel van de tunnels in Vonêche en Gedinne. Van 7 januari tot 12 april 2002 wordt de spoorlijn tussen Beauraing en Gedinne elke weekdag van 8u40 tot 16u30 onderbroken voor het treinverkeer. De dienstregelingen zijn bijgevolg aangepast en er rijden vervangingsbussen.

11. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Van 28 januari tot en met 28 februari (op weekdagen, behalve op woensdag) gebeuren werken aan de bovenleiding. Hierdoor is er dan treindienst op enkel spoor tussen Naninne en Assesse. De L-treinen tussen Namen en Ciney (met Ciney als eindstation) worden geschrapt. De L-treinen op de verbinding Namen-Aarlen nemen van 10u tot 16u deze dienst over. Op die manier rijdt er om de twee uur één trein tussen Namen en Ciney.
12. Lijn 139 Leuven - Ottignies: Tijdens de weekends van 02-03, 09-10, 16-17 en 23-24 februari zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Sint-Joris-Weert, Waver en Ottignies. Er is dienst op enkel spoor tussen Waver en Sint-Joris-Weert. De dienstregeling is aangepast in het bijvoegsel van de treingids van 30 september 2001.

13. Lijn 50 Gent - Brussel: Tijdens het weekend van 02-03 februari wordt gewerkt aan een voorlopige brug en onderdoorgang tussen Merelbeke en Schellebelle. Ook de perronboorden van het station van Wetteren worden dan vernieuwd. De treinen moeten dan over een spoor tussen Merelbeke en Schellebelle. De IR h-treinen Gent - Brussel-Nationaal-Luchthaven worden tussen Gent-St.-Pieters en Schellebelle vervangen door een busdienst. De IR i-treinen Schaarbeek - De Panne en de IR f-treinen Kortrijk - Mechelen hebben dan in beide richtingen ongeveer vijf minuten vertraging.
14. Noord-Zuid-verbinding: Tijdens de weekends van 02-03, 09-10, 16-17 en 23-24 februari worden de wissels en de perrons gemoderniseerd. Sporen 1 en 2 zullen tijdens de weekends van 02-03, 09-10 en 23-24 februari buiten dienst zijn. Sporen 5 en 6 zijn het weekend van 16-17 februari buiten dienst. Omdat de treinen in de Noord-Zuid-verbinding worden omgeleid, hebben ze lichte vertragingen.

15. Lijn 12 Antwerpen - Essen: Tijdens de weekends van 02-03, 10-11 en
16-17 februari (van zaterdag 14h00 tot zondag 20h00) zijn er voorbereidende werken voor de spooromschakeling in het station van Antwerpen-Berchem. Dit brengt een vertraging van ongeveer vijf minuten met zich mee tussen Antwerpen-Berchem en Antwerpen-Centraal.
16. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 02-03 en 09-10 februari zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Sint-Genesius-Rode en Eigenbrakel waardoor hier maar op één spoor kan worden gereden. De IC-treinen Charleroi-Brussel-Antwerpen richting Brussel zullen met ongeveer vijf minuten vertraging sporen.

17. Lijn 130 Namen - Charleroi: Verfraaiingswerken aan het station Charleroi-Zuid tijdens het weekend van 02-03 februari. De treinen worden lokaal omgeleid. De IC D-trein Rijsel - Liers en de L-treinen zullen een vijftal minuten vertraging oplopen.
18. Lijn 78 Saint-Ghislain - Doornik: Tijdens de weekends van 02-03 en 23-24 februari en op 09 februari worden de rails vervangen. De treinen kunnen dan maar over een spoor tussen Basècles en Maubray op 02, 23 en 24 februari, tussen Saint-Ghislain en Blaton op 03 februari en tussen Maubray en Blaton op 09 februari. Dit brengt lichte vertragingen met zich mee.

19. Lijn 161 Brussel - Namen: Werken aan een overweg op zaterdag 02 februari. Tussen Mont-Saint-Guibert en Gembloers verloopt het treinverkeer over een spoor. De IC M-trein Brussel-Namen-Dinant rijdt niet tussen Brussel-Zuid en Namen, maar enkel tussen Namen en Dinant. In Namen wordt de aansluiting verzekerd met de IC J-trein Brussel-Aarlen-Luxemburg. De IC J-treinen en de L-treinen hebben hierdoor een vijftal minuten vertraging.
20. Lijn 162 Namen - Luxemburg: Tijdens het weekend van 02-03 februari wordt gewerkt aan de bovenleiding in Hatrival. Daarom rijden de treinen slechts over een spoor tussen Mirwart en Libramont. De IC J-treinen Brussel-Aarlen-Luxemburg lopen hierdoor een vijftal minuten vertraging op. Op zaterdag 02 februari rijden twee L-treinen enkel tussen Aarlen en Libramont. De haltes tussen Ciney en Libramont worden verzekerd door de IC J-treinen Brussel-Aarlen-Luxemburg.

21. Lijn 36 Brussel - Luik: Op 02 en 03 (tot 16h00) februari zijn er tussen Ans en Luik-Guillemins werken aan de seininrichting, ter voorbereiding op de indienstneming van de hogesnelheidslijn. De treinen moeten er plaatselijk over een spoor. De IC A-treinen Oostende - Eupen/Keulen en de IC E-treinen Luik - Knokke/Blankenberge lopen richting Brussel een vijftal minuten vertraging op. De L-treinen Borgworm - Luik-Guillemins rijden tussen 12h00 en 16h00 maar tot Ans.

22. Lijn 37 Luik - Aken: Tijdens de weekends van 02-03 ,09-10 en 16-17 februari worden de sporen vernieuwd tussen Verviers-Centraal en Welkenraedt. Tussen Verviers-Oost en Dolhain rijden de treinen slechts over een spoor. Bepaalde treinen op de verbinding Spa/Géronstère - Welkenraedt rijden maar tot Verviers-Centraal, en zijn afgeschaft tussen Verviers-Centraal en Welkenraedt. De IC A-treinen Oostende-Brussel-Luik-Verviers-Aken, L-treinen en Thalyssen hebben een vijftal minuten vertraging.
23. Lijn 27 Brussel - Antwerpen: Op de zondagen 03, 10 en 17 februari wordt tussen 06h00 en 22h00 gewerkt aan de bovenleiding tussen Kontich en Mechelen. Daarom kunnen de treinen hier maar over een spoor. Dit brengt lichte vertragingen met zich mee voor de ir a-treinen Antwerpen - Leuven.

24. Lijn 161 Brussel-Namen: Op zondag 03 februari worden de rails vervangen tussen Ottignies en Mont-Saint-Guibert. Tussen Ottignies en Mont-Saint-Guibert/Louvain-La-Neuve kunnen de treinen maar over een spoor. De IC J-treinen Brussel - Aarlen - Luxemburg, de IC M-treinen Brussel - Namen - Dinant en de L-treinen Ottignies - Namen en Ottignies - Louvain-La-Neuve Université lopen hierdoor vijf minuten vertraging op.

25. Lijn 36 Brussel-Luik: Tijdens het weekend van 09 en 10 februari wordt in Kortenberg, tussen Diegem en Leuven, een koker geperst. Plaatselijk kunnen de treinen maar over een spoor. In de richting van Leuven volgen enkel de L-treinen hun gebruikelijke reisweg. Alle andere treinen (ook de Thalystreinen) worden omgeleid via Vilvoorde. Richting Brussel worden de IC E-treinen Luik/Genk-Knokke/Blankenberge en enkele internationale treinen omgeleid. Vertragingen van 5 tot 10 minuten.
26. Lijn 161 Brussel-Namen: Tijdens de weekends van 09-10, 16-17 en 23-24 februari zijn er onderhoudswerken aan de sporen tussen Gembloers en Rhisnes. Daarom moeten de treinen over een spoor. Op zaterdagen rijdt de IC M-trein Brussel - Namen - Dinant enkel tussen Namen en Dinant. In Namen wordt de aansluiting verzekerd met de IC J-trein Brussel - Aarlen - Luxemburg. De L-treinen worden geschrapt en vervangen door een busdienst tussen Gembloers en Namen. Men moet rekening houden met ongeveer een half uur vertraging bij aankomst in het station van Namen. Voor de L-treinen geldt hetzelfde op zondagen. De IC M-treinen en de IC J-treinen hebben in beide richtingen ongeveer 10 minuten vertraging.

27. Lijn 162 Namen-Luxemburg: Op 09, 10 en 11 februari, van zaterdagochtend tot maandag 16h00 en tijdens het weekend van 16-17 februari wordt in Habay een brug vervangen. De IC J-treinen Brussel - Aarlen - Luxemburg en de L-treinen lopen een vijftal minuten vertraging op. Op maandag 11 februari rijden de P-treinen 's morgens ook met lichte vertraging.

28. Lijn 59 Antwerpen-Gent: Tijdens de weekends van 16-17 en 23-24 februari worden de dwarsliggers vernieuwd tussen Oostakker en Beervelde, waardoor de treinen hier maar over een spoor kunnen. De IC G-treinen Oostende-Antwerpen rijden met een vertraging van 12 minuten in de richting van Antwerpen en met een vertraging van 15 minuten in de richting van Oostende. De L treinen St Niklaas - Antwerpen rijden met een vertraging van 12 minuten in de richting van Antwerpen. - De IC C treinen Rijsel - Antwerpen rijden met 5 minuten vertraging in beide richtingen.

29. Lijn 12 Antwerpen-Essen: Tijdens de weekends van 16-17 en 23-24 februari worden de sporen ter hoogte van de Lange Lobroekstraat verschoven tussen Antwerpen-Schijnpoort en Antwerpen-Luchtbal. De treinen worden plaatselijk omgeleid, wat lichte vertragingen met zich meebrengt. De stopplaats Luchtbal kan niet bediend worden door de L-treinen in de richting van Essen. De reizigers kunnen gebruik maken van de stopplaats Antwerpen-Noorderdokken.
30. Lijn 53 Mechelen-Gent: Tijdens de weekends van 16-17 en 23-24 februari zijn er onderhoudswerken aan een brug tussen Londerzeel en Mechelen. Op zaterdag rijden de treinen over een spoor tussen Mechelen en de vertakking Heike. Op zondag rijden de treinen over een spoor tussen Mechelen en Londerzeel. De ir a-treinen Sint-Niklaas - Mechelen lopen hierdoor een vertraging op van een vijftal minuten.

31. Lijn 96 Brussel-Bergen: Tijdens het weekend van 16 en 17 februari zijn er werken aan de sporen in Jurbeke. De hoofdsporen in het station van Jurbeke zijn buiten dienst. De treinen worden plaatselijk omgeleid via de sporen 3 en 4, wat lichte vertragingen geeft.

32. Lijn 124 Brussel - Charleroi: Tijdens de weekends van 16-17 en 23-24 februari zijn er herstellingswerken aan een brug tussen Roux en Marchienne. Omdat de beide sporen hiervoor buiten dienst worden gesteld, moeten de treinen omrijden. Hierdoor zullen de IC-treinen Antwerpen-Brussel-Charleroi met een vijftal minuten vertraging rijden.

33. Lijn 130 Namen-Charleroi: Tijdens de weekends van 16-17 en 23-24 februari zijn er werken aan de wissels tussen Floreffe en Moustier. Tijdens het weekend van 16-17 februari rijden de treinen over een spoor tussen Floreffe en Moustier. Tijdens het weekend van 23-24 februari worden de treinen omgeleid in het station van Floreffe. De IC D-treinen Rijsel-Liers en de L-treinen hebben 5 à 10 minuten vertraging.

34. Lijn 58 Gent-Eeklo: Werf afgeschaft.

35. Lijn 25 Antwerpen - Brussel: Tijdens het weekend van 23 en 24 februari tussen 8u00 en 17u00 gebeuren werken aan de bovenleiding tussen Kontich en Vilvoorde. De treinen zullen worden omgeleid via de parallelle lijn 27, wat zorgt voor vertragingen van ongeveer vijf minuten.

36. Lijn 162 Namen-Luxemburg: Tijdens het weekend van 23 en 24 februari gebeuren onderhoudswerken tussen Libramont en Lavaux. De treinen moeten daarom over een spoor. De IC J-treinen Brussel-Aarlen-Luxemburg en de L-treinen lopen hierdoor een vertraging van ongeveer vijf minuten op.

37. Lijn 37 Luik-Aken: Tijdens het weekend van 23 en 24 februari wordt een overweg tussen Verviers-Centraal en Welkenraedt vernieuwd. Daarom moeten de treinen over een spoor tussen Dolhain en Welkenraedt. Bepaalde L-treinen worden geschrapt tussen Verviers-Centraal en Welkenraedt. De IC A-treinen Oostende-Brussel-Luik-Verviers-Aken, L-treinen en Thalyssen hebben een vijftal minuten vertraging. De IC A-treinen maken wel bijkomende stops.

© 2001 NMBS