Gemeente Utrecht

COLLEGE WIL CENTRALE HUISVESTING AMBTENAREN IN HET STATIONSGEBIED

De gemeente Utrecht onderzoekt de mogelijkheden om een groot deel van zijn ambtenaren in een centraal stadskantoor onder te brengen. Eén van de overwegingen is daarbij of dit kantoor deel uit kan gaan maken van de kantoorruimte die in het Stationsgebied wordt gerealiseerd. Het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft nu de voorkeur uitgesproken voor huisvesting in het te ontwikkelen Stationsgebied van Utrecht.

Dit blijkt uit de voortgangsrapportage over een centraal Stadskantoor, die is gepresenteerd aan het college van b en w en aan de raadscommissie. Deze rapportage gaat uit van een kantoor dat plaats moet bieden aan ruim 3.000 medewerkers. Volgens de rapportage moet voor zo'n stadskantoor rekening worden gehouden met een kantoorvolume van 80.000 vierkante meter. In de beide plannen voor het stationsgebied, die in mei in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd, is voldoende ruimte in het gebied aanwezig om een kantoor van een dergelijke omvang onder te brengen.

Nog geen besluit genomen

Het college heeft wel enkele voorwaarden gesteld aan de totstandkoming van een centraal Stadskantoor. Zo mogen de kosten voor een nieuw kantoor de huidige huisvestingskosten niet overschrijden. Ook moet de huisvesting van de verschillende diensten en de frontoffices (publiekszaken) marktconform, gefaseerd en flexibel worden gerealiseerd. Op basis van een aantal criteria als ligging, bereikbaarheid en beschikbaarheid is een aantal locaties in de gemeente onderzocht. Daarbij kwam het Stationsgebied als meest geschikte locatie naar voren.

Aan de Ondernemingsraden van de gemeente Utrecht wordt om een advies gevraagd over de gezamenlijke huisvesting. De projectorganisatie die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Stationsgebied heeft opdracht gekregen om de realisatie van een centraal Stadskantoor mogelijk te maken.

Voordelen

Huisvesting van de verschillende diensten in een centraal kantoor in het Stationsgebied brengt een aantal voordelen met zich mee. Voor de burger betekent het dat alle diensten onder één dak worden ondergebracht en dat er dus ook op één plek zaken kunnen worden gedaan en informatie kan worden ingewonnen. De goede bereikbaarheid voor het publiek door de centrale ligging in het stationsgebied is hierbij ook van belang. Daarnaast zal het samenwerken van ambtenaren op één locatie leiden tot meer efficiency.

Onderzoek

Het centraal stadskantoor voor de ambtenaren van de gemeente Utrecht wordt één van de grotere projecten van de komende jaren. Voordat het echter zover is, wordt nader onderzoek verricht. Het gaat hierbij om onderzoek naar de organisatorische, financiële en personele gevolgen van een centraal Stadskantoor. Eind van dit jaar wordt een definitief besluit verwacht.

Utrecht, 29 januari 2002