---

Brieven aan de Kamer
---

Verslag van het bezoek aan de Volksrepubliek China

29-01-2002

Van 9 tot en met 14 december heb ik op uitnodiging van de Chinese minister van Defensie, een bezoek gebracht aan de Volksrepubliek China. Mijn Chinese collega bezocht Nederland in 1999. Het was de eerste maal dat een Nederlandse minister van Defensie een bezoek aflegde aan China. Ik heb besprekingen gevoerd met de Chinese minister van Defensie Chi Hao Tian, met vice-premier Wen Jiabao en met de Chef Defensiestaf Generaal Fu Qian You. Daarnaast heb ik bezoeken gebracht aan de 196e brigade van de landstrijdkrachten, de 24e luchtmacht divisie en aan de marinebasis van Shanghai.

In het gesprek met mijn Chinese ambtgenoot waren de strijd tegen het terrorisme, het Chinese defensiebeleid en Taiwan onderwerpen van gesprek. Ik heb mijn waardering uitgesproken voor de constructieve rol die China als permanent lid van de Veiligheidsraad heeft gespeeld in de reactie van de internationale gemeenschap op de aanslagen van 11 september. Wat betreft Taiwan heb ik nogmaals duidelijk uit gesproken dat Nederland het één-China beleid onderschrijft, deze opstelling in de toekomst zal handhaven en op geen enkele manier zal meewerken aan de levering van onderzeeërs aan Taiwan. Minister Chi Hao Tian sprak zijn waardering uit voor de Nederlandse weigering wapens aan Taiwan te leveren. Hij onderstreepte dat China streeft naar een vreedzame eenwording. Mijn Chinese ambtgenoot en ik hebben besloten de bilaterale defensie-samenwerking uit te breiden op drie terreinen. In de eerste plaats zal het programma voor de uitwisseling van militaire cursisten worden uitgebreid; enkele Chinese cursisten namen reeds deel aan de Defence Orientation Course van het IDL. In de tweede plaats zal, mede in het licht van de gebeurtenissen van 11 september, worden begonnen met uitwisseling van inlichtingen door de militaire inlichtingendiensten. In de derde plaats kwam de uitwisseling van de militaire muziek voor uitbreiding in aanmerking; hiervoor liggen al enkele voorstellen ter tafel.

Voor de Nationale Defensie Universiteit heb ik een lezing gehouden waarin ik aandacht heb besteed aan de internationale strijd tegen het terrorisme, het Europese defensiebeleid, de Amerikaanse plannen voor raketverdediging en aan de positie van de strijdkrachten in de moderne samenleving. Ik heb daarbij het vertrouwen uitgesproken dat China in het kader van de strijd tegen het terrorisme de fundamentele mensenrechten van leden van etnische en religieuze minderheden en van dissidente organisaties zou respecteren. De strijd tegen het terrorisme mag nooit een vrijbrief zijn voor de schending van fundamentele vrijheden en onderdrukking van minderheden. Daarnaast heb ik gesteld dat de rol van de Chinese strijdkrachten in de geschiedenis van de Volksrepubliek beslissend, maar soms ook moeilijk is geweest. De fundamentele transformatie die China de laatste twintig jaar heeft doorgemaakt moet ook gevolgen hebben voor de rol van de Chinese strijdkrachten in de samenleving. DE MINISTER VAN DEFENSIE,

Mr. F.H.G. de Grave

Ministerie van Defensie