CORDAID

4 jaar Herfkens: door eigen ambities de armen vergeten?

Den Haag/Amsterdam, 29 januari 2002

4 jaar Herfkens: door eigen ambities de armen vergeten?

In 1998 trad Eveline Herfkens vol enthousiasme aan als Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. In een interview van een paar maanden geleden liet ze weten nogmaals 'dolgraag' weer minister te willen worden. Maar wat heeft haar beleid van de afgelopen vier jaar de armen opgeleverd? Een zichtbare verbetering van de positie van de armen is uiteindelijk waar het om te doen is.
Deze vraag staat dan ook centraal in een debat dat Cordaid en de Evert Vermeer Stichting (EVS) woensdag 30 januari in Nijmegen organiseren.

Iedereen is het er over eens: Herfkens heeft de kussens in ontwikkelingsland bijhoorlijk opgeschud. Een flink aantal heilige huisjes zijn inmiddels omver geschopt. Nieuwe kretologieën waren aan de orde van de dag. Met het debat .4 jaar Herfkens. willen Cordaid en de EVS nader onderzoeken of de minister door alle veranderingen nog voldoende toekomt aan de vraag of het ook de gewenste resultaten oplevert voor de armen.

Het beleid van minister Herfkens wordt kritisch onder de loep genomen door een aantal deskundigen die minister Herfkens de afgelopen periode nauwlettend heeft gevolgd.
De eerste spreker is Lau Schulpen, docent aan het Centre for International Development Issues aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Hij zal uitvoerig ingaan op de Nederlandse aanpak van het beleid voor armoedebestrijding. Volgens Schulpen is ownership een obstakel voor armoedebestrijding omdat de ontwikkelingslanden hier part noch deel aan hebben. Ook blijft de sectorale benadering waar de minister zo voor pleit, in zijn ogen niet meer dan een ideaal: de praktijk komt niet verder dan het uitvoeren van projecten.

Na Lau Schulpen is het woord aan Jan Willem Gunning (ontwikkelingseconoom, VU), Astrid Kaag (FNV) en Peter Hermes (NiZA), die aan de hand van een aantal stellingen met elkaar in discussie zullen gaan over het beleid van de minister. Uiteraard is er ook ruimte voor het publiek om te reageren. Tot slot is de minister zelf aan het woord. Maar ze krijgt ook de gelegenheid om tijdens het debat een aantal .Herkens-interventies. te plegen.

Het debat staat onder voorzitterschap van Hans van der Vlist (voorzitter EVS) en wordt geopend door Hans Kruijssen (directeur van Cordaid).

Vanaf 19.30 uur bent u van harte welkom in de ING-zaal van .De Vereeniging. in Nijmegen. Het debat vangt aan om 20.00 uur en zal ongeveer tot 21.30 uur duren.

Meer informatie?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arjan Brak: 06 47 100 190 (Corporate Communicatie Cordaid) of Sjoera Dikkers (06-5586 2841)

29 jan 02 14:41