Gemeente Den Haag

2002-01-25: Voorkeur voor woningbouw aan Houtrustweg

Het college van burgemeester en wethouders heeft vrijdag 25 januari besloten de woningbouw op de Houtrustlocatie te situeren langs de Houtrustweg inplaats van de Houtrustlaan. Eerder was al een school en sporthal/fitnesscentrum gepland aan de Houtrustweg. Woningbouw langs de Houtrustweg heeft als voordeel dat de meeste voetbalvelden, inclusief de club- kleedgebouwen op hun huidige plaats gehandhaafd blijven. Dit brengt lagere investeringen met zich mee en een versnelling van de uitvoeringsplanning. Het voorstel wordt 30 januari as. in een gecombineerde commissievergadering besproken; de raad beslist donderdag 14 februari over het voorstel.

Voorgeschiedenis
In december 2000 heeft de gemeenteraad ingestemd met de oorspronkelijke massastudie Houtrust. In deze studie was uitgegaan van een herschikking van de voetbalvelden van Duindorp SV en SVV Scheveningen en de bouw van een school, fitnesscentrum, sporthal en clubhuis voor SVV Scheveningen in de hoek van de Laan van Poot/Houtrustweg. De bouw van 47 woningen in de vrije sector was in het oorspronkelijke raadsvoorstel gepland achter de bestaande woningen aan de Sportlaan en op de plek van twee voetbalvelden. Bij de uitwerking van deze studie bleek echter dat de beschikbare ruimte in de hoek Laan van Poot/Houtrustweg ontoereikend was voor een kwalitatief goede stedenbouwkundige opzet. Bovendien bleek het schoolgebouw door zijn vorm in onderwijskundig opzicht niet goed benut en beheerd te kunnen worden.

Gewijzigde studie
Om de gewenste kwaliteitsverbetering te realiseren is vervolgens een gewijzigde studie gemaakt waarbij alle functies uit de oorspronkelijke studie zijn gehandhaafd. School, fitnesscentrum, clubhuis Scheveningen en sporthal liggen in deze gewijzigde studie aan de Houtrustweg, terwijl de woningbouw werd gesitueerd langs de Sportlaan en Houtrustlaan. In plaats van 47 luxe eengezinswoningen ging het in deze gewijzigde studie om circa 90 appartementen. De gecombineerde raadscommissie SPM, ROSV en OSWI heeft deze gewijzigde studie 13 juni 2001 vrijgegeven voor inspraak.

Woningmassa door vier architecten uitgewerkt
Tijdens de inspraakavond in juli 2001 over deze gewijzigde studie hebben de betrokken wethouders toegezegd dat vier architecten de opdracht krijgen de woningmassa verder uit te werken. Twee architecten situeerden de woningbouw conform de massastudie aan de Houtrustlaan. De andere twee kozen voor de Houtrustweg. Gedurende dit proces is, na overleg met het ministerie van VROM, gebleken dat de geurproblematiek in verband met de waterzuivering, woningbouw aan de Houtrustweg niet langer in de weg staat. Beide locaties (Houtrustweg en Houtrustlaan) blijken nu aan alle eisen te voldoen.

Voor- en nadelen vier varianten
Alle vier varianten zijn vervolgens op een aantal aspecten waaronder stedenbouwkundige, financiële, groen en functionele inpasbaarheid naast elkaar gelegd en beoordeeld. De concentratie van bebouwing inclusief de woningbouw langs de Houtrustweg blijkt goed mogelijk en levert financiële en planningstechnische voordelen op. Consequentie van de voorkeur van het college is dat er een nieuw stedenbouwkundig plan gemaakt zal worden. Daarbij wordt overleg gevoerd met zowel de gebruikers van de Houtrustlocatie als de omwonenden uit de Vogelwijk en het Statenkwartier.

25 januari 2002

last update: 29 januari 2002 ;pag.: 10892; auteur: 112;cat.: 17 Uw