Persbericht Trimbos-instituut

Zelfverwonding begrijpelijk gemaakt

Utrecht, 22 januari 2002. Er bestaan grote verschillen in opvatting tussen ervaringsdeskundigen en hulpverleners over zelfverwonding. Hulpverleners interpreteren zelfverwonding vaak als een destructief ritueel, terwijl ervaringsdeskundigen het zien als een constructieve daad: het voorkomt erger. De reactie van hulpverleners is er meestal op gericht het zelfverwondend gedrag zo snel mogelijk te stoppen, maar volgens ervaringsdeskundigen kan dat een negatief effect hebben en leiden tot meer of nog ernstiger vormen van zelfverwonding.

Dit zijn lessen die getrokken kunnen worden uit de ervaringsverhalen van mensen die zichzelf verwonden. Zeven van deze verhalen staan opgetekend in het boek Zelfverwonding begrijpelijk maken. In dit boek worden handvatten aangereikt om de machteloosheid rond zelfverwonding op te heffen. De publicatie kwam tot stand onder redactie van Wilma Boevink en Sandra Escher en is voortgekomen uit een samenwerking tussen het Trimbos-instituut en de Riagg Maastricht. Zelfverwonding is één van de hardnekkigste taboes in de geestelijke gezondheidszorg. Voor mensen die zichzelf beschadigen is hun gedrag vaak beladen met schuld- en schaamtegevoelens. Zij praten er liever niet over en verbergen hun wonden voor de buitenwereld. Zij maken hun zelfverwonding tot een individueel probleem, terwijl er in veel gevallen een maatschappelijk probleem - seksueel misbruik of mishandeling - aan ten grondslag ligt.

Hulpverleners hebben moeite met zichzelf verwondende cliënten. Deze zouden aandacht zoeken, proberen te manipuleren of te chanteren, pijn prettig vinden of helemaal geen pijn kunnen voelen. Hun zelfverwonding zou één van de symptomen zijn van een psychische stoornis. De reacties van hulpverleners op zelfverwondend gedrag worden door cliënten doorgaans niet als behulpzaam ervaren, maar als een bevestiging van de negatieve spiraal waar zij in zitten. Hulpverleners weten vaak niet hoe zij het beste kunnen reageren op zelfverwondend gedrag van hun cliënten; zij voelen zich vaak machteloos en leggen dat gevoel neer bij hun cliënten: 'Als u er niet mee stopt, kunnen wij u ook niet helpen.'
In Zelfverwonding begrijpelijk maken vertellen zeven ervaringsdeskundigen over hun zelfverwondend gedrag, hun pogingen het te ontgroeien en hun ervaringen met hulpverleners. Ook onderzoekers en therapeuten komen daarover aan het woord. Voorts omvat het boek een interviewschema waarmee hulpverleners en hun cliënten het gesprek over zelfverwonding kunnen voeren, tips en adviezen voor diverse betrokkenen en informatie over zelfhulpgroepen.

Zelfverwonding begrijpelijk maken. Red. Wilma Boevink en Sandra Escher. Uitgave: Stichting Positieve Gezondheidszorg, Bemelen, 2001, 160 pagina's (exclusief interviewschema). ISBN: 90-5681-118-5. Te bestellen door 16 Euro (incl..verzendkosten) over te maken op banknummer 54.40.40.090 van de ABN t.g.v. de Stichting Positieve Gezondheidszorg te Bemelen onder vermelding van 'zelfverwonding'.
---

_____

Voor meer informatie en recensie-exemplaren bel Henk Maurits (030-297 11 38) of Harald Wychgel (030-297 11 16) voorlichters van het Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---