Persbericht Trimbos-instituut

Grote verschillen per regio bij ambulante psychiatrische hulp

Utrecht, 28 januari 2002. In Amsterdam is het aanbod van hulp door zelfstandig gevestigde psychiaters naar verhouding acht keer zo hoog als in Twente of Friesland. Dat blijkt uit het budget dat voor deze hulp beschikbaar is. Ook wat RIAGG-hulp betreft kan Amsterdam bogen op het grootste aanbod: ruim twee keer meer dan het landelijk gemiddelde. Daar staat tegenover dat in de regio Amsterdam meer mensen met psychische problemen rondlopen dan elders in Nederland. Een op de drie Amsterdammers heeft een of meer psychische stoornissen, terwijl dit landelijk een op de vier Nederlanders is.

Dit blijkt uit onderzoek dat het Trimbos-instituut en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben uitgevoerd in opdracht van het ministerie van VWS en de Orde van Medisch Specialisten. In het onderzoek is het regionale aanbod van zelfstandig gevestigde psychiaters en overige voorzieningen voor de ambulante geestelijke gezondheidszorg evenals het vóórkomen van psychische stoornissen in 23 regio's in kaart gebracht. De resultaten zijn gepubliceerd in het rapport AGGZ op de kaart. Vraag en aanbod van ambulante geestelijke gezondheidszorg in regionaal perspectief.

De regionale AWBZ-budgetten voor hulp door zelfstandig gevestigde psychiaters verschillen sterk. De regio Zuid-Holland Noord (Leiden en omgeving) heeft het grootste budget voor deze hulp (¤42,3 per volwassene met een psychische stoornis), gevolgd door Amsterdam (¤40,5) en het Gooi (¤35,9). Het budget voor hulp ligt daarmee in Zuid-Holland Noord 2,5 keer boven het landelijk gemiddelde en bijna zes keer boven de twee laagste regio's Twente en Friesland (elk met slechts 7,3 euro).

In de meeste regio's vormt het aanbod van zelfstandig gevestigde psychiaters geen aanvulling op de overige ambulante geestelijke gezondheidszorg. Sterker nog, in een aantal regio's worden de scheve verhoudingen vergroot door de grote capaciteit aan zelfstandigen. In de regio's Kennemerland, Amsterdam en Utrecht bijvoorbeeld gaat het toch al grote aanbod van de ambulante geestelijke gezondheidszorg in instellingen gepaard met een bovengemiddeld aanbod van zelfstandig gevestigde psychiaters.

Het aandeel van zelfstandig gevestigde psychiaters en psychotherapeuten in het totale budget voor de ambulante geestelijke gezondheidszorg is 15 procent. Uitschieter naar boven is het Gooi met een aandeel van ruim 50 procent van het beschikbare budget voor ambulante geestelijke gezondheidszorg. Ook de regio's Zuid-Holland Noord en Amsterdam zitten met respectievelijk 40 en 32 procent boven het landelijk gemiddelde.

M. ten Have, S. van Dorsselaer, H. Giesbers, A. van der Veen & W. Vollebergh. AGGZ op de kaart. Vraag en aanbod van ambulante geestelijke gezondheidszorg in regionaal perspectief. Uitgave: Trimbos-instituut/RIVM, 2002. Te bestellen bij RIVM (Henriette Giesbers) tel. 030-2743730.


---

_____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---