Vlaamse overheid

De Vlaamse minister van Welzijn, Gezondheid en Gelijke Kansen, Mieke Vogels, is blij met het akkoord dat gisterenavond bereikt is met haar federale en Franstalige collega's over de opvang van jonge delinquenten. De minister rekent erop dat haar collega's mee verder met haar een duurzame en structurele oplossing zullen uitdokteren.

Het akkoord bevat een aantal afspraken.

- Er komt zo snel mogelijk een federale gesloten instelling voor vijftig jongeren. Federaal zoekt een gebouw en zorgt voor de beveiliging, de gemeenschappen staan in voor de maatschappelijke hulp- en dienstverlening. Minister Vogels is altijd een vurig pleitbezorger geweest voor een dergelijke samenwerking.


- Er wordt federaal versneld werk gemaakt van een nieuw jeugdrecht. Dit is noodzakelijk om de jeugdrechters meer en betere instrumenten te geven om 'recht' te spreken. Zo kunnen ze bijvoorbeeld meer de nadruk leggen op alternatieven of herstelgerichte afhandeling. Via een jeugdrecht krijgen jongeren ook meer rechtswaarborgen. Voor Pasen moet er een politiek akkoord daarover zijn dat ook een wettelijke basis moet voorzien voor de gesloten federale instelling.


- De uitstroom in de gesloten gemeenschapsinstellingen wordt bevorderd door jongeren die daar in feit niet thuis horen er weg te halen. Zoals drugsverslaafden, psychiatrische patiënten en niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Zij moeten in andere bestaande voorzieningen een plaats krijgen. In de gesloten instelling voor jongens in Mol bijvoorbeeld zouden daardoor meteen acht plaatsen vrij komen. Wat 20 procent betekent van de totale capaciteit. In de half open instelling voor jongens in Ruiselede zijn er voor 19 van de 76 jongens ook andere en doeltreffender opvangmogelijkheden te bedenken. Dat is 25 procent. Ook in de half open instelling voor jongens De Markt in Mol verdient ruim twintig procent van de jongens (13 van de 62) een andere plaats.


- Op voorstel van minister Vogels aanvaardde premier Verhofstadt het voorzitterschap van een Task Force. Deze interministeriële conferentie brengt de federale ministers van Justitie, Sociale Zaken, Volksgezondheid, Maatschappelijke Integratie en Binnenlandse Zaken en de gemeenschapsministers bevoegd voor welzijn samen. Deze Task Force zal de gemaakte afspraken verder uitwerken en opvolgen.

Naast deze afspraken werkt minister Vogels binnen haar eigen Vlaamse bevoegdheden verder aan het verder uitbouwen van het aantal opvangplaatsen. Zowel voor de gesloten als de andere noodzakelijke plaatsen. Zo komen er tegen 1 maart twintig extra gesloten plaatsen bij; dit wordt gerealiseerd via een ombouw van twintig half open plaatsen in Ruiselede naar twintig gesloten. Daarnaast komen er nog eens zes extra gesloten plaatsen bij in Ruiselede voor de zomervakantie.
Om de uitstroom van de gesloten instellingen te vergemakkelijken wordt er ook verder geïnvesteerd in zogeheten private 1-bis voorzieningen. Zo gaat onder meer op 1 maart 'de Overstap' open, dit in samenwerking met de stad Antwerpen (Kathy Lindekens). Minister Vogels heeft dit voor zo'n 500.000 euro gesubsidieerd. Daarnaast wordt er voor 2002 zo'n 3,7 miljoen euro bijkomend geïnvesteerd in de uitbouw van specifieke voorzieningen in de bijzondere jeugdzorg. Ook de uitstroom wordt op gemeenschapsniveau bevorderd door samen te werken met de openbare psychiatrische ziekenhuizen en het Vlaams Fonds.

Tenslotte wil minister Vogels onderstrepen dat ze het overleg met de Unie van jeugdmagistraten en met de sector zelf verder zal blijven voeren op een constructieve manier.

Mieke Vogels hoopt dat met dit federaal en Vlaams actieplan er eindelijk een structurele oplossing is gevonden voor een problematiek die al meer dan twintig jaar aansleept.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. 02/553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be


---