Verbond van verzekeraars

Commissie-Eagleburger uit waardering voor afwikkeling verzekeringsclaims van oorlogsslachtoffers

De Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa, die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van levensverzekeringen van Nederlandse oorlogsslachtoffers, kreeg vorige week waardering voor haar werk van de International Commission on Holocaust Era Insurance Claims (ICHEIC). Tijdens een bijeenkomt in Washington gaven bestuursleden mr. M.R. Wijnholt (voorzitter) en mr. E.J. Numann van de Stichting Sjoa een presentatie over de werkzaamheden van de stichting in de eerste twee jaar van haar bestaan.

De Stichting Sjoa heeft inmiddels 2.200 aanvragen afgewikkeld waarbij voor 89 verzekeringen in totaal 385.000 euro is uitbetaald aan 193 rechthebbenden. Ongeveer 4000 aanvragen of informatieverzoeken zijn nog in behandeling. Dit blijkt uit het Verslag van werkzaamheden 2000-2001, dat de Stichting binnenkort toestuurt aan alle ruim 1600 personen die één of meer aanvragen of verzoeken om informatie hebben ingediend. Inclusief de uitkeringen die verzekeraars voorafgaand aan de oprichting van de Stichting Sjoa hebben gedaan, is nu op 133 polissen in totaal 840.000 euro aan rechthebbenden uitgekeerd. Voorzitter van de ICHEIC, Lawrence S. Eagleburger, sprak tijdens de bijeenkomst in Washington zijn waardering uit voor de constructieve en snelle wijze waarop het Centraal Joods Overleg en het Verbond van Verzekeraars ruim twee jaar geleden tot een regeling zijn gekomen en voor de inspanningen die worden verricht om niet-uitgekeerde tegoeden aan slachtoffers en nabestaanden uit te keren.

In november 1999 bereikten het Centraal Joods Overleg en het Verbond van Verzekeraars een akkoord over een definitieve regeling van de verzekeringstegoeden. Onderdeel daarvan was de oprichting van de Stichting Individuele Verzekeringsaanspraken Sjoa voor het onderzoeken en afwikkelen van individuele aanvragen. Op basis van de Nederlandse regeling trad het Verbond van Verzekeraars in mei 2000 toe tot de commissie-Eagleburger, die streeft naar het op wereldwijde schaal regelen van de kwestie van niet-uitgekeerde verzekeringstegoeden aan Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In juli 2001 werd de Nederlandse regeling formeel binnen de commissie-Eagleburger goedgekeurd door een samenwerkingsovereenkomst tussen de commissie en de stichting. Dit houdt onder meer in dat de aanvragen die de commissie-Eagleburger heeft ontvangen, ter afwikkeling worden overgedragen aan de stichting. Ook is een commissie van beroep ingesteld voor aanvragers die het niet eens zijn met beslissingen van de stichting.

28 januari 2002