Ingezonden persbericht

Persbericht van 29.01.2002

Agfa, Allitech-ID en ID Caster zetten joint- venture IDENTIS op

om positie op markt voor identiteitskaarten en rijbewijzen te verstevigen

Mortsel (België), 22 augustus 2001 Agfa-Gevaert N.V. (Mortsel, België), Allitech-ID (Parijs, Frankrijk) en ID Caster (Saint Rémy La Vanne, Frankrijk) hebben een joint venture opgericht onder de naam IDENTIS. Deze joint venture zal zich toeleggen op de productie, marketing en verkoop van apparatuur voor de aanmaak van hoogbeveiligde identificatiedocumenten (zoals identiteitskaarten, rijbewijzen, kiezerskaarten) en op de marketing en de verkoop van alle bijbehorende verbruiksmaterialen, waaruit de identificatiedocumenten zijn opgebouwd. Deze producten zullen voornamelijk worden verkocht aan systeemintegrators, bedrijven die hun klanten - de bevoegde overheden in de verschillende landen - het volledige systeem voor hoogbeveiligde kaarten aanbieden, met naast de apparatuur voor de feitelijke productie en personalisering ook de software en hardware voor gegevensdatabanken, beveiligde systemen voor de aanvraag en uitreiking van kaarten, systemen voor het automatisch lezen en verifiëren van kaarten, enz.

Agfa brengt zijn unieke DTR-technologie in (zie verder) alsmede zijn veiligheidslaminaten in. ID Caster heeft de zeer efficiënte productie-apparatuur ontwikkeld. Allitech-ID heeft reeds meer dan dertig jaar contacten in de markt en is daardoor de ideale lobbyist voor de activiteiten van de joint venture.

De drie bedrijven kunnen elk bogen op een ruime ervaring in de sector van de identiteitskaarten en zijn ervan overtuigd dat de producten die IDENTIS straks op de markt brengt, zullen voldoen aan de strenge beveiligingseisen van de nieuwste generatie identiteitskaarten. De partners zijn inmiddels klaar met een overkoepelende structuur die onmiddellijk van start gaat met de productmarketing. De markt voor beveiligde identificatiedocumenten kent een snelle groei. Momenteel zijn er naar schatting meer dan 2 miljard kaarthouders. Volgens algemeen directeur Pierre Cassan van de nieuwe joint venture "moet IDENTIS dankzij zijn unieke technologie in staat zijn om binnen de vijf jaar een marktaandeel van 10% te halen bij de nieuw uit te reiken identiteitskaarten". Patrick Van Loon, general manager van Agfa's Industrial Imaging Business Group ziet het zo: "Onze betrokkenheid bij IDENTIS zal onze marktpositie in de sector van de aanmaak van identiteitskaarten nog verstevigen".

Door te participeren in IDENTIS zal Agfa's Business Group Industrial Imaging in staat zijn om zijn sterk rendabele activiteiten in hoogbeveiligde identificatiedocumenten uit te breiden. Daarenboven heeft Agfa een exclusief contract voor de levering van verbruiksmaterialen aan IDENTIS.

Over de producten en technologie van IDENTIS
Het IDENTIS-systeem voor de aanmaak van identiteitskaarten bestaat uit zeer bedrijfszekere en compacte apparatuur die in één stap en zonder menselijke tussenkomst gebruiksklare identiteitsdocumenten aanmaakt met een snelheid tot 1.800 documenten per uur. De kaarten worden aangemaakt met een zeer voordelige verhouding tussen kostprijs en beveiligingsniveau. Eén machine die 250 dagen per jaar werkt in twee shifts kan op jaarbasis tot 8 miljoen kaarten aanmaken en personaliseren.

Het proces vertrekt van een drager uit papier of plastiek, die een veiligheidsbedrukking heeft zoals die van geldbriefjes (o.a. dooreengevlochten lijntjes, microletters). Deze drager wordt aan beide zijden digitaal gepersonaliseerd met identificatie-informatie (foto, tekst, handtekening, barcode, vingerafdruk,...). Na personalisatie kunnen nog beveiligingskenmerken, zoals ultraviolette bedrukkingen of hologrammen, aangebracht worden op de drager. Op de personalisatielaag wordt een beschermende laminaatlaag aangebracht, zodat een zeer hechte verbinding ontstaat. Doordat zulke kaarten verschillende lagen bevatten waarop informatie wordt aangebracht, zijn ze haast niet te vervalsen. Openen van het laminaat, dat zelf ook tal van beveiligingskenmerken kan bevatten, vernietigt de informatie en laat onuitwisbare sporen na.

De DTR-technologie die Agfa inbrengt in de joint venture zorgt door het proces van overdracht - DTR staat voor diffusion transfer reversal voor een zeer hoge beveiliging. De foto van de kaarthouder wordt in het productieapparaat digitaal ingeschreven op een "tijdelijk" fotonegatief. Het beeld van dit fotonegatief wordt door contact "getransfereerd" tot in de feitelijke kaart en wel zodanig dat de foto wordt aangebracht naast de voorgeprinte lijntjes van de veiligheidsdruk zodat deze zichtbaar over het gezicht lopen, wat vervalsing gemakkelijk opspoorbaar maakt. DTR is de enige technologie waarmee dit mogelijk is. Daarenboven zijn de foto's in kleur of in zwart-wit van dermate hoge beeldkwaliteit dat de visuele of automatische herkenning en vergelijking ervan met de kaarthouder zeer accuraat verloopt. De overige gepersonaliseerde informatie op de kaart wordt aangebracht met allerlei technieken zoals diffusieoverdracht, inkjetafdruk en laser engraving, afhankelijk van de wensen van het land dat de kaart uitgeeft.

De kaart kan uiteenlopende afmetingen krijgen, van creditcardformaat tot groter. Er kan een contactchip of een contactloze chip worden geïntegreerd, zodat het systeem geschikt is voor de nieuwste generatie identiteitskaarten. De chip kan naast de persoonlijke gegevens, die leesbaar op de kaart zijn aangebracht, ook andere informatie bevatten zoals een elektronische handtekening. De zeer stevige kaart bestaat uit milieuvriendelijke kunststoffen met een levensduur die veel hoger ligt dan de vereiste 10 jaar.

Over Agfa

De Agfa Group, met hoofdzetel in het Belgische Mortsel, behoort tot de wereldwijde koplopers in de sector van de beeldvorming. Agfa ontwikkelt, produceert en verkoopt analoge en digitale systemen, voornamelijk voor de grafische industrie, de medische radiografie, non-destructive testing, micrografie en bioscoopfilm, evenals voor de consumentenmarkt voor beeldvorming en fotografie. Agfa stelt ongeveer 22.000 mensen tewerk in 40 landen, en werkt met 120 agenten over de hele wereld. Samen boekten zij in 2000 een omzet van 5.260 miljoen euro. Product- en bedrijfsinformatie vindt u op Agfa's website: www.agfa.com

einde persbericht

Gelieve voor meer informatie contact op te nemen met:

Agfa-Gevaert N.V.

Johan Jacobs
Agfa Corporate Press Office
++32(3) 0 444-8015
johan.jacobs.jj@belgium.agfa.com