Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 29/01/2002


---

Verzorgingshuiszorg buiten de muren

Op donderdag 31 januari 2002 zal drs. Carolien Koning haar proefschrift "Verzorgingshuiszorg buiten de muren" verdedigen. De implementatie van de maatregel reikwijdteverbreding, een bijzondere casus in de ouderenzorg, staat centraal. In het proefschrift worden aanbevelingen gedaan voor onderzoek naar beleid en voor beleidsmakers.
Promotor is VU-hoogleraar Sociale Gerontologie, prof.dr. C.P.M. Knipscheer.

De ouderenzorg staat als sector van de gezondheidszorg sterk in de aandacht. Ontwikkelingen als meer vraagsturing en meer zorg thuis, de toenemende vergrijzing, de kostendruk en het grote tekort aan werknemers in de zorg maken vernieuwingen wenselijk en noodzakelijk.

De beleidsmaatregel reikwijdteverbreding is door het ministerie van VWS aan de Nederlandse provincies aangeboden. Door de maatregel kunnen ouderen met een indicatie voor het verzorgingshuis en de wens om thuis te blijven wonen, thuis zorg krijgen. Doel van het onderzoek is om inzicht te krijgen in het beleidsproces dat na de invoering van de maatregel is ontstaan. Vergelijking van verschillende beleidstheorieën leidt tot de conclusie dat de structuratietheorie van Giddens een goed kader biedt voor het analyseren van de invoering van reikwijdteverbreding.

Uit empirisch onderzoek in de provincies Noord-Brabant en Gelderland is een aantal aanbevelingen voor zowel de theorie als de praktijk naar voren gekomen. De theorie van Giddens is een passend model voor beleidsanalyse wanneer de vraag van het onderzoek zich richt op een totale context en wanneer er sprake is van een wisselwerking tussen partijen en structuren. Wat kunnen beleidsmakers opsteken van de onderzoeksresultaten? Een van de aanbevelingen van het onderzoek is te streven naar een coproductie tussen beleidsmakers en de doelgroep van beleid bij de uitwerking en uitvoering van beleid. Een andere boodschap betreft de keuze tussen centrale en decentrale sturing bij het implementeren van beleidsmaatregels. Decentralisatie van taken en bevoegdheden naar gemeenten blijkt uiteindelijk een meer gedifferentieerd zorgaanbod te bieden dan een centralistische sturing.



Vrije Universiteit Amsterdam