Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

COA/GEMEENTE ZAANSTAD

Bewoners AZC Assendelft tijdelijk elders onderdak

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft in de nacht van 25 op 26 januari 2002 de bewoners van het asielzoekerscentrum (AZC) Assendelft tijdelijk elders ondergebracht. Het centrum is op last van de burgemeester van Zaanstad ontruimd na advies van Brandweer en Bouw- en Woningtoezicht. Het besluit is uit voorzorg genomen omdat - uit de binnenconstructie van een paviljoen - enkele platen van het systeemplafond ten gevolge van de storm naar beneden waren gekomen. De bewoners van het AZC hebben hun slaapvertrekken moeten verlaten en zijn in de recreatieruimte door medewerkers van het COA opgevangen alvorens zij met twee bussen zijn overgebracht naar de brandweerkazerne in Assendelft. Vervolgens zijn de asielzoekers onder begeleiding overgebracht naar een andere opvanglocatie van het COA in Wijk aan Zee. Op het moment van de evacuatie verbleven 58 asielzoekers op het AZC en circa 15 elders. Voor deze 15 personen is eveneens in Wijk aan Zee ruimte gereserveerd. Eén asielzoeker is met hartklachten opgenomen in een ziekenhuis in de omgeving, verder heeft zich geen persoonlijk letsel voorgedaan.

Het COA heeft overleg gevoerd met Brandweer en Bouw- & Woningtoezicht en laat nader onderzoek doen naar de toedracht van het loslaten van de systeemplafondplaten. Na afronding van het onderzoek wordt duidelijk welke maatregelen er noodzakelijk zijn en wanneer het centrum weer in gebruik kan worden genomen. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting binnen een week beschikbaar. In afwachting daarvan vangt het COA in elk geval deze week geen asielzoekers op in het centrum in Assendelft. Het centrum blijft in afwachting van het onderzoek gesloten. Het COA hoopt de accommodatie zo spoedig mogelijk weer in gebruik te kunnen nemen.

Het nieuwe AZC heeft een capaciteit van 1000 opvangplaatsen. Op 17 januari 2002 zijn de eerste asielzoekers geplaatst. Het centrum is opgebouwd uit 10 paviljoens waarvan er nog maar twee in gebruik waren, te weten een woonpaviljoen en een recreatiepaviljoen. Het COA heeft een bestuursovereenkomst getekend met de gemeente Zaanstad voor maximaal drie jaar. In totaal verblijven er in de centrale opvang van het COA ongeveer 84.000 asielzoekers.


---

Noot voor de redactie (