FNV BONDGENOTEN

'Eindbod CAO Open teelten zet deur open voor illegale arbeid'

De honderdduizend werknemers die onder de zogenaamde Open teelten vallen, hebben voorlopig nog geen nieuwe CAO. FNV Bondgenoten wil geen principeakkoord sluiten met LTO Nederland. Onder Open teelten vallen werknemers in de landbouw, boomteelt, bloembollen en een deel tuinbouw.
LTO Nederland wil meer flexibiliteit in de werkweek, maar weigert daar financiële compensatie tegenover te stellen. Zo moet het, als het aan LTO ligt, mogelijk worden om een langere periode meer uren per week te werken (namelijk 16 weken van 45 uur), mag de werkgever tot 50 % afwijken van de afgesproken werkweek en wordt de dagspiegel opgerekt. De huidige overwerktoeslagen komen te vervallen volgens het plan van LTO; er is alleen nog sprake van compensatie in tijd. 'Dit kan werknemers wel 3000 gulden op jaarbasis kosten,' zo heeft bestuurder Anne Jan de Graaf van FNV Bondgenoten berekend. 'Dit geldt dan bijvoorbeeld voor de boomteelt, een sector waar veel overgewerkt wordt. Wij zijn ook voor flexibiliteit, maar we vinden dat daar dan ook een redelijke compensatie tegenover moet staan.' FNV Bondgenoten vreest met dit eindbod een leegloop uit de sector. 'De sector zal nog onaantrekkelijker worden om in te werken en dat betekent dat er nog meer buitenlanders aan moeten worden getrokken. Dit eindbod zet de deur open voor nog meer illegale arbeid.'

Over andere onderwerpen hebben de bonden met LTO Nederland wel overeenstemming bereikt. Zo worden de lonen met in totaal 7,9 % verhoogd in de contractsperiode van 2 jaar en een verlengingsperiode van 3 maanden. Daarnaast zullen ook zaken als het opzetten van medezeggenschap en kinderopvang worden opgepakt.

Het eindbod van LTO Nederland zal wel aan de leden worden voorgelegd, met een neutraal of negatief advies. Dat wordt volgende week bepaald.
Op een zestal plaatsen in het land zullen vanaf 11 februari ledenvergaderingen worden gehouden. Daarna zal de definitieve balans worden opgemaakt : op dit moment wordt de kans op afwijzing van het eindbod reëel geacht.

Aanstaande donderdag is ook de laatste ronde voor de CAO Glastuinbouw. Hierbij speelt hetzelfde probleem.

Meer informatie:
Anne Jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten,

06- 53387248
Nathalie Koopman, voorlichter FNV Bondgenoten,

030 -2738389 of 06-51406105

29 jan 02 16:49