Ingezonden persbericht

P E R S B E R I C H T

Aanpassingen Microsoft-licentie voor het onderwijs

Heronderhandelingen leveren resultaat op

Schiphol-Rijk/Houten, 28 januari 2002 - Naar aanleiding van de reacties vanuit het onderwijs op de onlangs geïntroduceerde nieuwe Microsoft licentieovereenkomst hebben SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten de licentieonderhandelingen met Microsoft deze week heropend. Er is vandaag een aantal nieuwe aanvullende afspraken gemaakt waarmee het onderwijs tegemoet wordt gekomen.

Nieuwe afspraken
De kritiek van de onderwijsinstellingen op de nieuwe Microsoft-onderwijslicentie, zo bleek onder andere uit de reactie van ICT op School, betrof met name aspecten als de prijsverhoging, de duur van de overeenkomst en de korte beslistermijn om op de licentie in te schrijven. SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten, de partijen die voor het gehele onderwijs de licentieonderhandelingen met Microsoft voerden, hebben naar aanleiding van die kritiek de onderhandelingen met Microsoft heropend. Dat heeft geresulteerd in een aantal tegemoetkomingen van Microsoft, te weten:
- de inschrijftermijn voor alle instellingen wordt verlengd tot en met 31 maart aanstaande; - de mogelijkheid wordt geboden om te kiezen uit een eenjarige dan wel driejarige overeenkomst, waarbij bij keuze voor de driejarige overeenkomst 25 procent korting wordt verleend op de initiële opgave voor de Desktop producten ten behoeve van het eerste licentiejaar (januari tot en met december 2002);

- voor scholen in het PO en VO met relatief veel PC s per leerling, die in de voorgestelde overeenkomst een relatief hoge prijsstijging voorgesteld kregen, zal een maximale prijsstijging bepaald worden;

- studenten kunnen geheel 2002 kosteloos gebruikmaken van de studentenlicentie. De betrokken partijen verwachten hiermee de grootste pijnpunten bij de onderwijsinstanties weg te nemen.

De Microsoft-onderwijslicentie
Microsoft biedt al sinds 1993 haar onderwijslicenties aan via SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten. De regeling die tot nu toe in Nederland werd aangeboden, was uniek en zeer voordelig voor het onderwijs. In verband met de Europese eenwording richt Microsoft zich op het gelijktrekken van de verschillende regelingen in Europa. Met de nieuwe overeenkomst biedt Microsoft wederom een unieke mogelijkheid om licenties zeer voordelig aan te schaffen.

De Microsoft-onderwijslicentie, waarin het gebruik van de belangrijkste Microsoft-producten is geregeld, betreft een Campusovereenkomst voor het hoger onderwijs en een Schoolovereenkomst voor het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, het voortgezet onderwijs en het primair onderwijs.

SURFdiensten, SLBdiensten, APS IT-diensten en Slim SURFdiensten, SLBdiensten en APS IT-diensten treden op als intermediair tussen diverse ICT-aanbieders en het onderwijs. SURFdiensten verstrekt licenties aan het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek, SLBdiensten aan het beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie en het voorgezet onderwijs en APS IT-diensten aan het primair onderwijs. De werkmaatschappij Slim (Software Licentie Materiaal) heeft het recht software van een aantal grote ICT-aanbieders, waaronder Microsoft, in eigen beheer te dupliceren en onder eigen label (Slimme ROM) uit te brengen. Hierdoor is een voordelige onderwijsproductlijn ontstaan. Ongeveer 95% van het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek maakt inmiddels gebruik van de SURF-licenties. Binnen het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie is dit zelfs 100%, in het voortgezet onderwijs circa 95% en in het primair onderwijs circa 90%.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.

Meer informatie voor de redactie

SURFdiensten
Jan Bakker
Telefoon: 030 - 298 30 00
Email: bakker@surfdiensten.nl Internet: http://www.surfdiensten.nl

SLBdiensten
Theo van Nood
Telefoon: 020- 420 13 96
Email: vannood@slbdiensten.nl
Internet: http://www.slbdiensten.nl

APS IT-diensten
Nico van Tricht
Telefoon: 030 - 285 68 70
Email: n.vantricht@aps.nl
Internet: http://www.apsitdiensten.nl

Microsoft
Astrid Balsink
Telefoon: 020 500 1461
Email: astridba@microsoft.com
Internet: http://www.microsoft.nl

Perlita Fränkel
Monogram Communication Strategies (MCS) BV
PO Box 3120
2130 KC Hoofddorp
The Netherlands
Tel.: +31 (0)23 5628208
Mobile: +31 (0)6 54685192
Fax: +31 (0)23 5651724
E-mail: perlitaf@monogram.nl
http://www.mcsonline.nl