Provincie Limburg

Provinciale kanjersubsidie

MOGELIJK PROVINCIALE KANJERSUBSIDIE VOOR DRIE BELANGRIJKE PROJECTEN IN SCHINNEN, GENNEP EN HORST AAN DE MAAS

Gedeputeerde Staten zijn in principe bereid om zogenoemde kanjersubsidies te verlenen voor de restauratie drie belangrijke monumenten in Limburg. Het gaat om de steenfabriek Plinthos in Schinnen, het voormalig kloostercomplex Maria Roepaen in Gennep en kasteel Ooijen in Horst aan de Maas. Aan de toekenning van de subsidie is de voorwaarde verbonden dat ook het Rijk substantieel subsidieert alsmede de betreffende gemeenten. Alvorens Gedeputeerde Staten definitief een besluit nemen over deze kanjersubsidies, wordt de vaste commissie voor welzijn, zorg en cultuur geconsulteerd.

Monumenten kunnen om verschillende redenen voor een kanjersubsidie in aanmerking komen. Belangrijke criteria zijn de bijzondere uitstraling en mate van technische urgentie; waar de restauratie bijdraagt aan verbetering van de kwaliteit van de bebouwde omgeving; de herbestemming van het monument en de financiële (on)mogelijkheden van eigenaar, gemeenten en/of gebruikers.

Steenfabriek St. Jozef (Plinthos) te Sweikhuizen in de gemeente Schinnen kan in principe aanspraak maken op een provinciale bijdrage van 115.531,54. Met de restauratie wordt een gedeelte van de fabriek in oude staat hersteld en ingericht als museum. Daarnaast wordt Plinthos ingericht als informatie- en bezoekerscentrum voor Landschapspark de Graven, als Regionaal Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie en gaat Plinthos huisvesting bieden voor Stichting Buitenkans. Deze stichting biedt dagopvang voor mensen met een verstandelijke beperking. Bij de herinrichting van de voormalige ringoven van de fabriek wordt rekening gehouden met herbestem-ming tot vleermuisonderkomen. Uit oogpunt van cultuurhistorie hebben GS in principe besloten een subsidie toe te kennen.
Kloostercomplex Maria Roepaen te Ottersum in de gemeente Gennep wordt herbestemd als trainings- en evenementencentrum. Op termijn bestaat het voornemen om in het kloostercomplex ook hotelfaciliteiten te realiseren. Vanwege de cultuurhistorische waarde en de hoge technische urgentie om tot restauratie over te gaan, hebben Gedeputeerde Staten in principe ingestemd met het toekennen van een additionele kanjersubsidie van 45.378,02. Daarmee komt de totale provinciale bijdrage aan de restauratie op 170.922,00.
Kasteel Ooijen in Broekhuizenvorst, gemeente Horst aan de Maas, heeft na een jarenlange voorbereidingsperiode nu een herbestemming gevonden. Mede dankzij de inzet van de Stichting tot Behoud van Kasteel Ooijen en de prioritering van de gemeente Horst aan de Maas liggen er nu concrete plannen tot het realiseren van 10 vakantieappartementen. Ook in de openbare toegankelijkheid van de gemeenschappelijke ruimten in het kasteel is voorzien. Met de voorziene restauratie kan een, uit cultuurhistorisch oogpunt belangrijk monument worden behouden. Voor kasteel Ooijen is een kanjersubsidie gereserveerd van 171.249,39.

29-1-2002 12:13