Gemeente Rotterdam

Rotterdams onderwijs achterstandenplan tot 2006

(29-1) 'Doorgaan en keuzes maken' is het motto van het nieuwe Rotterdams Onderwijs Achterstandenplan (ROAPII). Programma's, projecten en werkwijzen die de afgelopen jaren productief en beloftevol zijn gebleken moeten worden doorgezet. Blijvend moet worden geïnvesteerd op gebieden waarop kinderen vergeleken met leeftijdgenoten achterstand hebben.
Het College van B.en W. stelt de Gemeenteraad voor het Rotterdams Onderwijs Achterstandenplan 2002-2006 vast te stellen. Het is het tweede achterstandenplan en volgt op de planperiode 1998-2002. In het plan komt per thema aan de orde wat de huidige stand van zaken is, wat nieuwe ontwikkelingen zijn en wordt zoveel mogelijk gekwantificeerd welke resultaten in 2006 moeten zijn gehaald. Thema's zijn:
* vergroten van deelname van kinderen aan voorschoolse educatie;
* terugbrengen van taalachterstand bij leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs;

* tegengaan van voortijdig schoolverlaten;
* meer allochtone leerlingen op havo en vwo;
* uitbreiding van Brede Scholen en Brede School-activiteiten;
* aandacht voor sociale competentie in het onderwijs;
* samenwerking tussen onderwijs en jeugdzorg. In het plan zijn aanbevelingen verwerkt afkomstig uit het rapport van de Rotterdamse Rekenkamer op de afgelopen planperiode. Iedere twee jaar zal evaluatie van beleid plaatsvinden. Het College wil met de Raad in discussie gaan of de gemeente aan schoolbesturen dwingend moet voorschrijven dat zij een deel van de middelen besteden aan onderwijsinstrumenten die de gemeente selecteert.
De begroting voor het ROAP II bedraagt in totaal zo'n 40 miljoen euro per jaar.