Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 29 januari 2002 B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: deze geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Welzijnszken/Belastingen (2002/667)
Het college heeft 140 stembureauleden benoemd voor de gemeenteraadsverkiezing op 6 maart.

Bestuursdienst/Juridische Zaken en Veiligheid (2002/12399) Op 16 oktober 2001 hebben enkele inwoners van Nieuwegein een inleidend referendumverzoek gedaan met betrekking tot het Integraal Ontwikkelingsplan Binnenstad (IOB). Op 30 oktober 2001 heeft het college hen meegedeeld dat ze niet in de gelegenheid worden gesteld een definitief verzoek tot het houden van een referendum in te dienen. Tegen dat besluit hebben betrokkenen een bezwaarschrift ingediend. Bij de beslissing op deze bezwaren is de Tijdelijke referendumwet (Trw) van toepassing, die in werking is getreden op 1 januari 2002. Het college concludeert nu op basis van de Trw dat de indieners in hun bezwaren niet-ontvankelijk zijn. Over het IOB is dus niet referendabel.

Portefeuille van wethouder Riet van der Nat

Welzijnszaken/Sociale Dienst (2002/665)
Het college heeft het Debiteurenplan 2002 en het Heronderzoeksplan 2002 van de sociale dienst vastgesteld. Deze dienen jaarlijks vastgesteld te worden. In het Debiteurenplan staat binnen welke termijn de Sociale Dienst een onderzoek moet hebben verricht naar de aflossingverplichting op een openstaande vordering. Hierbij wordt beoordeeld of de hoogte van de aflossing nog in verhouding staat tot de draagkracht van de schuldenaar. Tevens is bepaald binnen welke termijn de Sociale Dienst in het kader van de verhaalsbijdrage een onderzoek moet hebben verricht naar de draagkracht van de onderhoudsplichtige. Ten opzichten van het Debiteurenplan 2001 zijn de criteria voor de termijnen vereenvoudigd. In het Heronderzoeksplan 2002 is bepaald binnen welke termijn de Sociale Dienst opnieuw onderzoek moet doen naar het recht op uitkering. Het Heronderzoeksplan 2002 is ongewijzigd ten opzichte van 2001.

Stadsbeheer/Beheer/Voorbereiding(2002/662)
Het college wil de wateren in Nieuwegein die door de gemeente worden beheerd, tussen 2002 en 2016 baggeren. Hiervoor is een baggerplan opgesteld. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Stadsbeheer/Beheer/Voorbereiding (2002/668)
Het college vraagt de raad krediet beschikbaar te stellen om het huidige wegbeheersysteem te vervangen. De raadscommissie Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het op 6 februari. De raadscommissie Financiën Regionale zaken en Automatisering bespreekt het voorstel op 21 februari. De raad beslist er definitief over op 28 februari.

Stadsbeheer/Beheer/Voorbereiding (2002/672)
Het college heeft de nota ´bewegwijzering´ vrij gegeven voor inspraak. De nota biedt een basis voor het te voeren bewegwijzeringsbeleid in de komende jaren. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Welzijnszaken/Welzijn (2002/820)
Het Regionaal Indicatie Orgaan (RIO) behandelt aanvragen voor bijvoorbeeld thuiszorg, opname in een verzorgingstehuis, verpleeghuis of dagbehandeling. Het RIO bepaalt op basis van de aanvraag welk soort hulp of zorg precies nodig is.
De toegang tot het RIO verloopt in de gemeente Nieuwegein via Vitras. Vitras heeft de gemeente Nieuwegein laten weten dat het die specifieke dienstverlening wil beëindigen. Het loket aan de Zoutkamperschans zal daarom dicht gaan. De telefonische aanmelding wordt direct bij het RIO ondergebracht. Deze veranderingen hebben te maken met de financiële situatie van Vitras en de strenge voorwaarden die het College Tarieven Gezondheidszorg aan Vitras heeft opgelegd. Vitras heeft opdracht gekregen zich te beperken tot haar kerntaken en de indicatiestelling wordt niet tot de kerntaken gerekend. Voor wat betreft het Intake & Indicatiebureau heeft het bestuur van het RIO Zuidwest Utrecht besloten tot overname per 31 december 2002, of zoveel eerder als mogelijk is. Het college heeft hiervan kennis genomen en waar relevant, zich hiermee akkoord verklaard.

Stadsbeheer/Beheer/Stadsreiniging (2002/674)
De chauffeurs van bedrijfsautos van de sector Stadsbeheer van de gemeente tanken bij een pompstation met een spaarsysteem waarbij uitkering in geld mogelijk is. De betrokken medewerkers hebben er na onderling overleg voor gekozen het geld te doneren aan drie goede doelen. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Stadsbeheer/Beheer/Voorbereiding (2002/843)
Het college wil extra personeel in dienst nemen voor het behandelen van aanvragen van telecombedrijven en nutsbedrijven die kabels en leidingen in Nieuwegein willen aanleggen. De gemeente Nieuwegein dient het aanleggen van openbare telecommunicatieverbindingen te gedogen op grond van de Telecommunicatiewet. De gemeente Nieuwegein heeft de coördinatieplicht. Coördinatie van het aanleggen van kabels en leidingen is nodig, omdat het steeds voller wordt onder de grond. Voorkomen moet worden, dat bij het aanleggen van nieuwe kabels en leidingen, andere kabels en leidingen worden beschadigd. Het college stelt voor de salariskosten - gemoeid met uitbreiding van de formatie te dekken door de tarieven voor het aanleggen van kabels en leidingen, te verhogen. Ook wil het college dat jaarlijks de verhouding tussen kosten en baten inzichtelijk worden gemaakt. Het college zal zich nog buigen over de vraag of het gezien de huidige activiteiten van nutsbedrijven nog steeds past, dat nutsbedrijven geen leges betalen. De raadscommissie Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 6 februari. De raadscommissie Financiën Regionale zaken en Automatisering bespreekt het op 21 februari. De raad beslist er definitief over op 28 februari.

Stadsbeheer/Beheer/Voorbereiding (2002/844)
Het college heeft het gemeentelijk rioleringsplan vastgesteld. Doel van dit plan is de verbetering van de kwaliteit van het rioolstelsel en het oppervlaktewater (sloten, singels, kanalen, e.d.). De looptijd van het plan is 5 jaar. In de komende planperiode wil het college de bergingscapaciteit van rioolstelsel in oudere Nieuwegeinse wijken (Vreeswijk, Jutphaas-Wijkersloot en Zandveld) vergroten. Dit gebeurt door ondergrondse bergbezinkbassins en bergbezinkriolen aan te leggen. Over de aanleg hiervan zal de gemeente tijdig met de bewoners in overleg treden. Door deze voorzieningen zal het minder vaak voorkomen dat bij zware buien het regenwater, vermengd met rioolwater, wordt gestort op het oppervlaktewater. De kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert daardoor.
Ook wil het college percelen die nog niet op het riool zijn aangesloten, de komende jaren aan het rioolstelsel gaan aansluiten. Het gaat daarbij om ongeveer 80 percelen, waarvan de meeste hun afvalwater nu nog storten in een sceptictank (in zo´n tank zakt het vuil naar beneden, en komt het relatief schone water dat zich dan bovenin de tank bevindt, in het oppervlaktewater terecht). Daarnaast neemt het aantal riolen dat vervangen moet worden, toe. Dit komt doordat de gemiddelde leeftijd van het totale stelsel stijgt. Om de in het plan aangekondigde maatregelen te kunnen betalen, zal de rioolheffing vanaf 2003 vijf jaar lang verhoogd worden. Uitgangspunt is dat alle kosten die samenhangen met rioolbeheer, moet worden betaald uit de rioolheffing. Overigens zit de gemeente momenteel onder het landelijke gemiddelde wat betreft de hoogte van de rioolheffing. Ook over 5 jaar zullen we nog steeds niet bij de duurste gemeenten horen.
De raadscommissie Stedelijk beheer, Welzijn en Sociale zaken bespreekt het voorstel op 6 februari. De raad beslist er definitief over op 28 februari.

Stadsbeheer (2002/842)
De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar een natuurwandeling in het park Oudegein, aanleg van een knuppelpad en aanleg van een mini-hortus.
In het kader van dit onderzoek is met veel betrokkenen gesproken. Het college heeft besloten mede gezien het draagvlak te besluiten tot realisering van de natuurwandeling. Voor de mini-hortus bleek minder draagvlak; het college heeft besloten deze niet te realiseren. Voor het knuppelpad in de Hoge Landen geldt dat Staatsbosbeheer (de grootste eigenaar van het gebied) het gebied aan het ontwikkelen is. Het college vindt het daarom verstandig deze ontwikkelingen af te wachten en het knuppelpad op een daartoe geëigend moment in te brengen.

Portefeuille van wethouder Margreet Steenhuisen-Kuipers

Stadsontwikkeling/Milieu (2001/13641)
Rammelaar Milieu b.v. (Grote Wade 17) heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor een milieuvergunning. Rammelaar Milieu is een saneringsbedrijf, onder meer gespecialiseerd in asbestsanering uit bouwwerken en objecten. Het betreft een vergunning voor een kantoorruimte en een opslagruimte van verpakte asbesthoudende materialen. Het college is in principe akkoord. De vergunning wordt nu ter inzage gelegd, zodat belanghebbenden erop kunnen reageren.

Welzijnszaken/Welzijn (2002/675)
Het college heeft het principebesluit genomen om aan Stanislaw Lewkowicz een opdracht te verstrekken voor het vervaardigen van een definitief schetsontwerp voor de kunstopdracht Batau. Dit is conform het advies van de commissie beeldende kunst. Stanislaw Lewkowicz ontwierp een lichtkunstwerk dat op zes plaatsen in de wijk geïntegreerd in het wegdek van de verhoogde plateaus een kleurig patroon laat zien. Met elektronische led-displays in tegelvorm zal een groen witte markering kunnen oplichten of twinkelen. Het ontwerp van Stan Lewkowicz sluit uitstekend aan bij de uitgangspunten van het masterplan beeldende kunst en zal een positieve bijdrage leveren aan het wijkverkeersplan. Stan Lewkowicz maakt in zijn ontwerp gebruik van led-displays. Voordat de gemeente Nieuwegein opdracht kan geven voor een definitief schetsontwerp moet onderzoek worden verricht naar de werking en belastbaarheid. De gemeente zal de led-displays daarvoor testen op een gelijksoortig wegdek. Na het technisch onderzoek zal de commissie beeldende kunst het gekozen ontwerp van Stan Lewkowicz en het schetsontwerp van Marcel Smink tijdens een voorlichtingsavond aan de wijkbewoners presenteren.

zijnszaken/Welzijn (2002/678)
Eind maart 2000 heeft Malvina Schepers het initiatief genomen om met een werkgroep Nieuwegeinse vrouwen een mandala te maken voor het centrum van de stad. Wethouder Steenhuisen heeft toen op verzoek van de initiatiefneemster de eerste steek gezet. De werkgroep heeft de mandala eind 2001 aan de gemeente als schenking aangeboden. De gemeente aanvaardt de schenking met plezier en zal een geschikte plaats voor het werk zoeken. De mandala zal door de maaksters tijdens een bijeenkomst aan de gemeente worden overhandigd.

dsbeheer/Planvorming (2002/822)
De voorbereidingen voor de veerpont voor voetgangers en fietsers tussen Nieuwegein en Vianen is in volle gang. Het is echter nog niet zeker of de in eind april in de vaart komt. Waarschijnlijk zal er in totaal enkele weken vertraging optreden. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Stadsontwikkeling/Werkgelegenheid en Economische Zaken en Stadsbeheer/Planvorming (2002/823)
De gemeente werkt samen met de Vereniging voor Industrie en Handel Nieuwegein (VIHN), de FNV en Vervoer- en Mobiliteitadvies (VenM) aan een bereikbaarheids-convenant voor Plettenburg - de Wiers. Doel is de bereikbaarheid van het werkgelegenheidsgebied te bewaren, zoals aangekondigd in het collegeprogramma 1998-2002. De basis voor de samenwerking is begin vorig jaar vastgelegd in een startconvenant. Het college heeft nu ingestemd met een meer effectieve organisatiestructuur. Daarnaast neemt het college kennis van twee verslagen van de werkgroep.

Portefeuille van wethouder Herman Idema

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering/Beleid, Planning & Control (2002/664) Het college stemt in met enkele kleine wijzigingen op de begroting van 2002. In totaal gaat het om een extra bedrag van 454,--. De raadscommissie Financien, Regionale zaken en Automatisering bespreekt het voorstel op 21 februari. De raad besluit erover op 28 februari.

Portefeuille wethouder Bert Lubbinge

Welzijnszaken/Onderwijs (2002/670)
Het Regionaal Meld- en Coördinatiepunt Vroegtijdig Schoolverlaten (RMC) Utrecht-Zuid heeft een actieplan voor 2001 en 2002 opgesteld. Dit actieplan is vooral een vastlegging van al eerder gemaakt afspraken en de praktische uitwerking van nieuwe wetgeving. Doel is het terugdringen van schoolverzuim onder niet-leerplichtige leerlingen. De gemeente Nieuwegein coördineert de uitvoering van het actieplan.
Het actieplan wordt nu voorgelegd aan de colleges van B&W van de deelnemende gemeenten. Daarna worden de schoolbesturen geïnformeerd. De commissie Personeel en organisatie, Sport en recreatie en Onderwijs (PSO) bespreekt het op 19 februari.

Welzijnszaken/Bedrijfsvoering (2002/671)
De gemeenteraad heeft op 21 juni 2001 besloten de Vereniging Nieuwegeinse Golfclub een gemeentegarantie te verlenen van 226.890,11. Op basis van de garantievoorwaarden is het aangaan van geldleningen door het bestuur van de golfclub onderworpen aan de voorafgaande goedkeuring van burgemeester en wethouders. In de financieringsopzet van de golfaccommodatie Laagraven zijn nu wijzigingen aangebracht: een wijziging in de renteafspraken en het verstrekken van een additionele lening voor aanschaf van onderhoudsmachines. Deze lening komt in de plaats van een leasefaciliteit. De omzetting leidt niet tot hogere financiële consequenties. Het college heeft goedkeuring verleend aan de gewijzigde financieringsopzet.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering/Personeel, Organisatie en Informatie (2002/7385)
Het college besluit tot aanpassingen in de arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Nieuwegein (CAR/UWO). De aanpassingen bestaan uit aanvullende bepalingen voor docenten in de kunstzinnige vorming. Met de aanpassingen wordt de mogelijkheid van deeltijdontslag opgenomen. Ook wordt hierbij een aanvullende uitkeringsregeling opgenomen. De raadscommissie Personeel en organisatie, Sport en recreatie en Onderwijs (PSO) bespreekt het op 19 februari. De gemeenteraad besluit er definitief over op 28 februari.

Bestuursdienst/Bedrijfsvoering/Personeel, Organisatie en Informatie (2002/10981)
In het arbeidsvoorwaardenakkoord zijn afspraken gemaakt over een verdere uitbreiding van het cafetariamodel per 1 januari 2002. De raadscommissie Personeel en organisatie, Sport en recreatie en Onderwijs (PSO) bespreekt het op 19 februari. De gemeenteraad besluit er definitief over op 28 februari.

Welzijnszaken (2002/676)
Het college heeft een voorlopige nota Kinderboerderij en dierenweides vastgesteld. In de nota staan voorstellen om het functioneren van Kinderboerderij IJsselstee en de Nieuwegeinse dierenweides te verbeteren. De belangrijkste voorstellen zijn: meer samenwerking tussen de kinderboerderij en de andere voorzieningen op het terrein, meer educatieve en recreatieve activiteiten en een betere spreiding van dierenweides over Nieuwegein. Ook wil het college het onderhoud van de kinderboerderij verbeteren. De nota Kinderboerderij en dierenweides wordt op 19 februari ter bespreking aan de raadscommissie Personeel en organisatie, Sport en recreatie en Onderwijs (PSO) voorgelegd. De nota wordt vrij gegeven voor het inspraaktraject gedurende de periode van 20 februari 2002 tot en met 19 april 2002. Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Welzijnszaken (2002/838)
Het college heeft een toekomstplan opgesteld voor de huisvesting van het onderwijs in Nieuwegein. Dit Integraal Huisvestingsplan Onderwijs (IHPO) geeft inzicht in de huidige en toekomstige huisvestingsbehoefte van alle scholen in Nieuwegein. Een belangrijk onderdeel van het IHPO is om met extra investeringen de schoolgebouwen beter geschikt te maken voor de huidige eisen van onderwijs. De gemeente heeft wettelijk de zorg voor de onderwijshuisvesting. Het IHPO wordt op 19 februari behandeld in de commissie Personeel en organisatie, Sport en recreatie en Onderwijs (PSO) en op 21 februari in de commissie Financiën, Regionale zaken en Automatisering (FRA). De gemeenteraad zal zich op 28 februari 2002 buigen over het voorstel.
Zie voor meer informatie het apart verschenen nieuwsbericht.

Portefeuille wethouder Evert van Linge

Stadsontwikkeling/Bouw- en Woningtoezicht (2002/669) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2001/13917) Na een eerder doorlopen inspraaktraject, heeft het college bekendgemaakt dat het van plan is een vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan te verlenen voor het vestigen van een benzineverkooppunt aan de Grote Wade 2 door Petroplus. Inmiddels zijn bij de gemeente twee bedenkingen tegen het plan binnengekomen. Het college vindt in deze bedenkingen echter geen aanleiding het voornemen om de vrijstelling te verlenen, in te trekken.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2002/841) Het Bestuur Regio Utrecht heeft de gemeente Nieuwegein de vraag gesteld of Nieuwegein - gelet op de overgang van Rijnenburg naar Utrecht - nog vertegenwoordigd wil zijn in het voorbereidende overleg tussen het BRU en de Groene Hart-gemeenten. Het college heeft besloten dat ze aan dat voorbereidend overleg wil blijven deelnemen.

Stadsontwikkeling/Ruimtelijke Ordening (2002/677) Benzineverkooppunt Total/Fina/Elf, gelegen aan de Rijksweg A2, (westzijde) heeft een ontwerp bouwplan ingediend voor de uitbreiding en modernisering van een nieuwe verkoopruimte. Hiervoor is een vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan (artikel 19 , lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening) nodig. Het bestemmingsplan ´Rijnenburg´ is ouder dan 10 jaar. In zo´n geval dient de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit te nemen om de vrijstelling op het bestaande bestemmingsplan te kunnen starten. De raadscommissie Ruimtelijke ordening, Economische zaken en Volkshuisvesting bespreekt het voorstel op 5 februari. De gemeenteraad besluit er 28 februari over.
---

Invoerdatum 1-2-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein