Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 23/01/2002


---

Minister Zalm opent nieuwe post-doctorale opleiding voor controllers in de publieke en non-profit sector

Dinsdag 29 januari aanstaande opent minister Gerrit Zalm in het Auditorium van de Vrije Universiteit te Amsterdam, de nieuwe postdoctorale opleiding voor controllers in de publieke en non-profitsector aan de VU. Het optreden van minister Zalm is onderdeel van het openingssymposium "Hybriditeit: de scheiding der administraties" dat rond deze nieuwe opleiding wordt georganiseerd.

De behoefte aan de opleiding, die organisatorisch valt binnen de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde, is groot blijkens de flinke groep studenten (20) waarmee al direct gestart wordt. De deelnemers zijn werkzaam bij gemeenten, ministeries, ziekenhuizen, de Belastingdienst, charitatieve instellingen of universiteiten.

Het verbinden van economische principes met het eigen karakter van de publieke en non-profitsector is de uitdaging waar de hedendaagse controller in die sector voor staat. Mede door toedoen en onder leiding - van minister Zalm is het karakter van de publieke sector in de afgelopen jaren ingrijpend veranderd: transparantie van resultaten staat voorop. De controller draagt vanuit een financiële expertise dan ook kritisch bij aan een beleid dat gericht is op het realiseren en zichtbaar maken van maatschappelijke meerwaarde. Voor de publieke en non-profit sector betekent dit: helder en aannemelijk maken dat het beschikbare geld zo goed mogelijk is besteed.

Gedurende het symposium "Hybriditeit; de scheiding der administraties" staat de eerdergenoemde transparantie van publieke en non-profit organisaties centraal. Kenmerk van deze sector is dat er zowel publieke als private gelden binnenkomen. Hoe voorkom je in een dergelijke situatie kruissubsidies en/of oneerlijke concurrentie? Hoe stimuleer je de vruchten van een dergelijke mengeling van activiteiten? En tenslotte, en voor controllers niet het minst belangrijk, hoe richt je je organisatie in om de gewenste en ongewenste effecten te optimaliseren?