Nederlandse Vereniging van journalisten

Wegener zet freelancers onder druk

Wegener Uitgeverij Midden Nederland (WUMN) stelt geen prijs meer op de medewerking van freelancers die het aangeboden freelance-contract niet hebben ondertekend. De NVJ betreurt de gang van zaken. 'Wij vinden het maatschappelijk ongewenst dat freelancers op deze manier onder druk worden gezet', aldus NVJ-secretaris Irene Konings.

Bijna alle freelancers kregen enkele maanden geleden een nieuw contract voorgelegd. Meerdere freelancers hebben WUMN laten weten dat het contract op een aantal punten voor hen niet acceptabel was. Kritiek was er onder meer op de twee procent die werd geboden voor hergebruik. Ook wordt geen onderscheid gemaakt in honorering voor zeer ervaren en beginnende freelancers. De freelancers hebben, ieder voor zichzelf, voorstellen tot aanpassingen gedaan. De uitgever heeft op deze brieven nooit gereageerd. De NVJ vindt dit onredelijk en onzorgvuldig. 'Sommige van deze freelancers werken al zeer lange tijd voor het Wegener-concern en soms is Wegener voor hen de belangrijkste opdrachtgever', aldus Irene Konings.
De NVJ vindt dit een voorbeeld van de zeer ongelijke rechtspositie van freelancers ten opzichte van uitgevers en wil samen met andere auteursorganisaties deze onwenselijke praktijken verder bespreken.

Belgen geĂŻnteresseerd in Zeeuwse bladen
De uitgaven Zeeuwsch Vlaams Advertentieblad, Zeeuws-Vlaamse Koerier, Autokrant Zeeuws Vlaanderen en Woonkrant Zeeuws Vlaanderen van Uitgeverij Provinciale Zeeuwse Courant (PZC) komen mogelijk in Belgische handen. Roularta Media Group en PZC, onderdeel van Wegener, zijn op dit moment in gesprek over een overname. Volgens Wegener zullen de arbeidsvoorwaarden voor de tien medewerkers ten minste gelijk blijven. De overdracht vloeit voort uit de voorwaarden die de Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft gesteld in het kader van de overname in maart 2000 van VNU Dagbladengroep door Wegener. Volgens NVJ-secretaris Yvonne Dankfort lijkt er een trend gaande waarbij huis-aan-huisbladen een buitenlandse eigenaar krijgen. Vorig jaar werd de Limburgse Weekbladpers overgenomen door het Aachener Verlagsgesellschaft.

Oproep aan freelancers
De NVJ roept freelancers op ondeugdelijke contracten op te sturen of slechte ervaringen met opdrachtgevers kenbaar te maken aan de vereniging. Samen met de organisaties Burafo, Fotografenfederatie, Holland Photo Agencies (HPA), en BNO is de NVJ bezig met een strategie om gerechtelijke stappen te ondernemen teneinde de auteursrechtelijke positie van freelancers te verbeteren. Reacties kunnen naar NVJ, t.a.v. Ellie Speet, Postbus 75997, 1070 AZ Amsterdam.