Nederlandse Vereniging van journalisten

Mixed Media slaagt in bemiddeling

Mixed Media heeft haar eerste journalist geplaatst. Sergije Kreso is benoemd tot radiomaker bij Omroep Brabant. De stichting streeft er naar om meer allochtone ervaren journalisten aan een vaste aanstelling te helpen.

Sergije Kreso viel op bij de selectiecommissie die gesprekken voert met de kandidaten uit het Mixed Media-bestand. De conclusie luidde dat de journalist veel radio-ervaring had en op korte termijn geplaatst moest kunnen worden. 'Lout Donders van Omroep Brabant raakte geïnteresseerd toen we over Sergije Kreso vertelden en het doel van Mixed Media uitlegden', zegt projectleider Sageeta Hoeba. Een afspraak was toen snel gemaakt.
Het is de eerste keer dat Mixed Media met succes heeft bemiddeld tussen een redactie en een journalist. Dat het resultaat na een jaar aan de magere kant is, weerspreekt Hoeba. Mixed Media timmert behoorlijk aan de weg. Hoeba: 'Er zijn freelance-opdrachten en stageplaatsen door ons geregeld. We voeren op dit moment volop gesprekken met redacties van dagbladen en omroepen om opdrachten binnen te halen. En we werven nieuwe kandidaten.' Vorig jaar werden de redacties al attent gemaakt op het bestaan van Mixed Media door onder meer de informatiefolder "Help, een neger op de redactie" te verspreiden.

Andere baan
Sageeta Hoeba benadrukt dat het bestand niet alleen allochtone journalisten zonder werk betreft. 'Er zijn ook mensen die zich bij ons hebben aangemeld omdat ze een andere baan willen.' Van alle 45 kandidaten heeft eenderde een gesprek gehad met de selectiecommissie. 'De rest heeft al zo veel journalistieke ervaring dat de commissie zich niet eerst hoeft te buigen over hun kwaliteiten. De vijftien die wel een gesprek hebben gehad zijn, met uitzondering van één, uitstekend bevonden. 'Het zijn dus geen zwakkere journalisten die in onze kaartenbak terechtkomen.'