Ministerie van Verkeer en Waterstaat


http://www.minvenw.nl

MIN V en W:GRENSMAASPLAN VOORGELEGD AAN CONSORTIUM

De convenantpartners van het project De Maaswerken in Limburg hebben het plandossier Grensmaas aangeboden aan het Consortium Grensmaas BV. De convenantspartners zijn de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Landbouw, Natuurbeheer en Visserij en de Provincie Limburg. Doel is te komen tot een uitvoeringsovereenkomst voor de integrale zelfrealisatie van de Grensmaas. Het Consortium zal op korte termijn reageren op de stukken en de vraag of zij het project op basis van de gestelde doelen en voorwaarden kan realiseren.

Het plandossier dat het Consortium aangeboden heeft gekregen bevat een concept-uitvoeringsovereenkomst (de Nederlandse Staat en de Provincie Limburg . Consortium Grensmaas BV) en het Programma van Eisen dat onder meer het kaartplan, de provinciale randvoorwaarden en de aanvullende eisen voor de uitvoering omvat.

Het Grensmaasplan is het plan dat de Provincie Limburg in december heeft vastgesteld. Onder andere de budgetneutraliteit en het draagvlak onder de bevolking waren essentiële voorwaarden. Op 21 december jl. is dit plan door de beide ministeries geaccepteerd. Het plan omvat een aantal aanpassingen van de Grensmaas over een lengte van circa 40 km, benedenstrooms van Maastricht tot Roosteren. Het betreft rivierverruimende maatregelen die gericht zijn op bescherming tegen hoogwater, natuurontwikkeling en grindwinning. Concreet gaat het om de voorbereiding en uitvoering van Nederlandse locaties.

Het Consortium Grensmaas BV is een samenwerkingsverband tussen een aantal grindproducenten, aannemers en Vereniging Natuurmonumenten.

Voor nadere informatie:
Monica van Adrichem, persvoorlichter ministerie van Verkeer en Waterstaat, 070-3517570 / 06-27074585

29 jan 02 17:41