JOBSREPUBLIC

Aantrekkingskracht gemeentebanen neemt toe

Onderzoek wijst uit: gemeentelijk imago minder slecht dan aangenomen

Gemeenten ondervinden nog steeds grote problemen bij hun personeelswerving. Blijkens recente statistieken bestaan binnen de gemeentelijke overheid 5300. geregistreerde vacatures. Met name de vervulling van vacatures op HBO- en academisch niveau levert grote problemen op. Het ambtenarenbestand is sterk vergrijst: meer dan 45% van alle gemeenteambtenaren is ouder dan 50 jaar. Werving binnen de kring van de overheid biedt daarom niet alleen weinig soelaas, maar zorgt er ook voor, dat gemeenten gekwalificeerd personeel aan elkaar onttrekken. Daardoor dreigt bovendien het reële risico van prijsopdrijving van ambtelijke salarissen. Om te kunnen voorzien in hun personeelsbehoefte wordt het voor de Nederlandse gemeenten steeds belangrijker om goed opgeleide kandidaten (met name HBO-ers en academici) aan te trekken die buiten de overheid, bijvoorbeeld in het bedrijfsleven, werkzaam zijn. Tot dusver werd aangenomen, dat dit zou worden verhinderd door het spreekwoordelijke .stoffige imago. van de gemeentelijke overheid. Blijkens de resultaten van een recent onderzoek, uitgevoerd door GemeenteBanen.nl is dit niet langer het geval. GemeenteBanen.nl verzorgt de grootste vacature-website voor de lagere overheid in Nederland en trekt maandelijks ca. 75.000 unieke bezoekers.

Het onderzoek omvatte een representatieve selectie van 1000 van de in totaal 2600 houders van cv.s in de door GemeenteBanen.nl geëxploiteerde vacaturesite en richtte zich op de kwaliteit en de herkomst van de desbetreffende cv.s. Belangrijke uitkomsten van het onderzoek zijn, dat de meerderheid (43%) van de personen die hun cv op de GemeenteBanen.nl geplaatst hebben over een afgeronde HBO- opleiding beschikt en dat zij overwegend werkzaam zijn in het bedrijfs-leven. Ca. 20% is afkomstig van de overheid. De overige 18% omvat studerenden (10%) en kandidaten zonder baan (8%). Wanneer het aantal studerenden en het aantal uit het bedrijfsleven afkomstige cv-houders bij elkaar worden opgeteld is zelfs sprake van een meerderheid (63%) van kandidaten die niet werkzaam zijn binnen de overheid. Voor de gemeentelijke overheid is dit een belangrijk gegeven, omdat het hen de kans biedt om hun .opdrogende. arbeidsmarkt nieuw leven in te blazen.

De uitkomsten van het onderzoek lijken het - ook door gemeenten zelf - veronderstelde slechte imago van de gemeentelijke overheid fors tegen te spreken. Volgens account executive Peggy Tromp van GemeenteBanen.nl geeft het aan, dat de Nederlandse banenzoeker anders begint te denken over het werken bij de gemeentelijke overheid. Volgens haar is dit volkomen terecht. .De kansen voor jonge, goed opgeleide, medewerkers binnen de gemeentelijke overheid nemen exponentieel toe. De vergrijzing van het ambtenarenbestand maakt, dat er heel veel aantrekkelijke loopbaankansen voor het oprapen liggen. In rechtspositioneel opzicht kan de gemeentelijke overheid zich op steeds meer punten glansrijk meten met het bedrijfsleven. Bovendien is er veel ruimte voor eigen initiatieven en de mogelijkheid om zich te ontplooien., aldus Tromp.

Nadere informatie over dit persbericht kan worden ingewonnen bij G. Ketelaar,
JobsRepublic B.V. 072 . 582 10 20

. Bron: CBS

29 jan 02 17:33