Het Kadaster

Nieuws

Apeldoorn, 29 januari 2002

Omzetting lidmaatschapsrechten geëvalueerd

Omdat aan lidmaatschapsrechten van flatverenigingen nadelen kleven - ze bieden weinig rechtszekerheid en zijn moeilijk te financieren - voert het Kadaster, samen met het notariaat, de makelaardij en de gemeente Amsterdam, al drie jaar actie voor het omzetten van zulke rechten in appartementsrechten.

De lidmaatschapsrechten stammen uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het is een juridische constructie die verband hield met het feit dat er geen overdrachtsbelasting hoefde te worden betaald bij verkoop van de wooneenheid. Dit voordeel bestaat al jaren niet meer. Om de omzetting aan te moedigen geeft het notariaat in het algemeen een korting van 15% en het Kadaster een korting van 30% op zijn tarieven. De belastingdienst heft in de meeste gevallen geen overdrachtsbelasting.

In 2001 is een en ander geëvalueerd. Naar aanleiding daarvan is geconcludeerd dan wel besloten:

* De actie tot omzetting van lidmaatschapsrechten naar appartementsrechten is een succes.

* Er resteren nog circa 3700 lidmaatschapsrechten. Gelet op de fiscale regels kunnen deze nog tot eind 2002 worden omgezet. De 3700 rechthebbenden worden nogmaals benaderd.
* Een afzonderlijke registratie van lidmaatschapsrechten is niet noodzakelijk. De pilot kan worden beëindigd.
* Inschrijving in de openbare registers van akten betreffende lidmaatschapsrechten kan via de constructie met de zogenoemde privatieve last.

* De vermindering van notariële en kadastrale tarieven wordt verlengd tot 31 december 2002.