Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 januari 2002

VRAGEN VAN HET LID FERD CRONE (PvdA) AAN DE MINISTER VAN ECONOMISCHE ZAKEN

1. Bent u bekend met het bericht dat 27.000 klanten in Noord- en Zuid-Holland een verkeerde eindafrekening voor energie hebben ontvangen?

2. Hoe ziet de Minister dit bericht vanuit de invalshoek van klantvriendelijkheid?

3. Vindt de Minister het niet vanzelfsprekend dat de consument zou moeten kunnen afgaan op de juistheid van de rekening en meteen zou moeten kunnen begrijpen waarom de rekening hoger is, zonder ingewikkelde tabellen, afkortingen en veel telefoontjes, om bewust te zijn van zijn/haar energieverbruik of energiezuinigheid? Zo ja/nee, waarom?

4. Deelt de minister de mening dat zolang de consumentenmarkt niet vrij is het mede de verantwoordelijkheid van de minister van Economische Zaken is om te zorgen voor een transparante energierekening? Zo ja, hoe gaat de minister er voor zorg dragen dat de invloed van naheffingen, BTW, wisselde brandstofprijzen of REB op die rekening voor de consument duidelijker wordt? Zo nee, waarom niet?

5. Hoe denkt de Minister over een modeleindafrekening voor energie, opgezet en gewaarborgd door de DTe, waaruit de samenstelling van de elektriciteitsrekening naar aandeel belasting, aandeel "markt" en naar energiebron duidelijk blijkt?

6. Is het aantal klachten over onduidelijke energierekeningen toegenomen bij de Geschillencommissie Openbare Nutsbedrijven? Zo ja, wat wordt ondernomen om deze klachten te reduceren?

7. Wat heeft de Minister ondernomen om een energieloket voor de consument tot stand te doen komen, zoals afgesproken in het debat 26 juni 2002?

8. Genereren de voorschotten die energiebedrijven op energierekeningen krijgen rente-inkomsten? Zijn de voorschotbedragen redelijk in verhouding met de eindafrekening? Moet een consument een rente-vergoeding krijgen voor het teveel geïnde geld? Zo ja, hoe wilt u dit bewerkstelligen dat vooral de lagere inkomens niet te lang op hun geld hoeven te wachten? Zo nee, waarom niet?


---
"Jaarrekening van Nuon is veel te hoog," in: De Telegraaf 29 januari 2002