Rijksuniversiteit Groningen

29 jan 2002

Uit Persinformatie

Nummer 16 29 januari 2002

Periode 7 t/m 13 februari 2002

Jaarboek 2000 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen

Nu nog maar een minderheid van 2,5% van de bevolking lid is van een politieke partij, dringt zich meer dan ooit de vraag op wie of wat de partijen 'vertegenwoordigen'. Sinds de afschaffing van het districtenstelsel, de opkomst van de moderne massapartij en de televisie is het voor individuen zonder partijlidmaatschap nagenoeg uitgesloten nog volksvertegenwoordiger te worden.

In de tijd van de verzuiling stond daar de overtuiging tegenover dat de partij de kern was van een 'volksdeel', en dat de parlementaire vertegenwoordiger van dat volksdeel 'een van ons' was. Die overtuiging is tegenwoordig vrijwel verdwenen; de vanzelfsprekende band tussen volksvertegenwoordigers en hun achterban is verloren gegaan. In die zin hebben partijen hun representatieve functie verspeeld. Maar op welke manier kunnen de partijen dan nog wel 'representatief' zijn, en hoe zou men aan het begin van de 21-ste eeuw representeren of vertegenwoordigen moeten opvatten? Of is de politieke partij aan het eind gekomen van haar levenscyclus en is zij terug bij haar ontstaan aan het einde van de negentiende eeuw, toen haar verschijning eveneens veel negatieve reacties opriep?

Als de partij inderdaad haar langste tijd heeft gehad, zijn er dan alternatieve vormen van vertegenwoordiging denkbaar, zoals 'virtuele representatie' via internet, of selectie van volksvertegenwoordigers door het lot zoals in het oude Athene? Zo nee, maakt de partij dan een metamorfose door waarbij ze haar achterban niet minder maar anders gaat representeren - niet via organisaties maar via de media, internet, opiniepeilingen en kiezersonderzoek? En wat heeft dat voor gevolgen voor de interne organisatie van de partij?

Aan de hedendaagse politieke representatie is het Jaarboek 2000 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen gewijd. Een aantal bekende auters laat hun licht over dit thema schijnen:

F.R. Ankersmit
, De hedendaagse politieke partij. Van representatie van de kiezer naar zelf-representatie; H. te Velde, De spiegel van de negentiende eeuw. Partij, representatie en geschiedenis; R.A. Koole, Interne partijdemocratie en representatie; H. Anker, Politieke representatie en electoraal onderzoek door politieke partijen, A.P.M. Lucardie, Representatie zonder partijen. De vergeten alternatieven; P. Kalma, Politieke partijen en de civil society. Een onderbelicht representatieprobleem; C.W. de Vries, De noodzakelijke heruitvinding van de vertegenwoordigende democratie. Over parlement en politieke partijen in de netwerksamenleving; J. de Beus, De smalle politieke partij. Een synthetische en polemische uitleiding.

Titel

Jaarboek 2000 Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen

Auteur

samensteller: dr. G. Voerman

Uitgave

Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), RUG

Bestellen

12 overmaken op gironummer 28 13 720, t.n.v. Bibliotheek Rijksuniversiteit Groningen o.v.v. Jaarboek DNPP 2000

Informatie

DNPP, Oude Boteringestraat 52, 9712 GL Groningen, tel. (050)363 68 30, fax (050)363 72 56, e-mail: dnpp@ub.rug.nl , website: www.dnpp.nl