Gemeente Swalmen

Maria Theresialaan 99
6043 CX Roermond
Postbus 314
6040 AH Roermond
Telefoon: 0475-394444
Telefax: 0475-311605
Internet: www.zl.nl

Persbericht:

Roermond, : 4 februari 2002
Nr. : 1

In Swalmen:
Snel ingrijpen voorkomt schade aan milieu
Swalmen ­ 29 januari 2002. Op dinsdag 29 januari omstreeks 11.00 uur ontstond ter hoogte van de Oude Baan in Swalmen schade aan een persleiding van het Zuiveringschap Limburg. De schade was veroorzaakt als gevolg van grondboringen in opdracht van Rijkswaterstaat. Deze vonden plaats in het kader van de nog aan te leggen A73. Door snel in te grijpen, kon voorkomen worden dat af- valwater ongezuiverd in de Swalm terechtkwam. Diezelfde dag omstreeks 19.00 uur was de trans- portleiding weer hersteld.

De kosten om de schade te herstellen, worden geschat op ca. 10.000 euro's. De veroorzaker is hiervoor aansprakelijk. De persleiding van het Zuiveringschap transporteert het afvalwater van de gemeente Swal- men naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie in Leeuwen-Roermond waar het wordt gezuiverd. Het pompge- maal van het Zuiveringschap aan de Schoolberg-Boutestraat zorgt ervoor dat het afvalwater richting de zuiveringsinstallatie wordt gepompt. Ter hoogte van dit pompgemaal bevindt zich een overstortpunt van het gemeentelijk rioolstelsel.

Afvalwatertransport bovengronds
Lozen van afvalwater op de Swalm is uit den boze. Deze fraaie meanderende beek heeft een zogenaamde specifiek ecologische functie en dient te worden beschermd tegen vuiluitworp uit het riool. Toen op de be- wuste dinsdag de schade aan de persleiding ontstond, is meteen besloten het afvalwater tijdelijk boven- gronds te transporteren middels bulkwagens vanuit het pompgemaal. Vanaf ca. 14.00 uur hebben zo'n 20- 25 vrachtwagenritten plaatsgevonden. Samen hebben deze zo'n 750.000 liter afvalwater naar de zuive- ringsinstallatie Roermond gereden. Omstreeks 19.00 uur was de persleiding hersteld en kon het afvalwater weer als vanouds ondergronds naar de installatie.

Enige overlast
Door deze aanpak is de schade aan het (water)milieu tot een minimum beperkt gebleven. Wel kan het zijn dat een aantal inwoners van Swalmen die middag last hebben gehad van de motoren van de vrachtauto's die het afvalwater naar de zuivering brachten. Zo ook kan enige stankoverlast hebben plaatsgevonden. Zo'n noodsituatie maakt weer eens duidelijk waarom afvalwater ondergronds en niet bovengronds wordt ge- transporteerd.




- 2 - Hulp van derden
Toen op die bewuste dinsdag een gat in de persleiding ontstond, kwam ook nog andere hulpverlening op gang. Zo heeft de moutfabriek ter plekke tijdelijk het eigen afvalwater opgeslagen zodat er op dat moment minder afvalwater via de persleiding hoefde te worden afgevoerd.

Meer informatie
Deze informatie treft u ook aan op de website van het Zuiveringschap Limburg www.zl.nl. Heeft u nog vra- gen bel dan met het stafbureau Communicatie in Roermond: 0475 394 444.

Ondanks de beschadigde persleiding, kwam er geen afvalwater in de Swalm terecht.