Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 30-01-2002
Persberichten districten Utrecht stad, 09.35 uur

Brand

UTRECHT Dinsdagmiddag ontstond brand op de begane grond bij een flat aan de Trumanlaan.

Omstreeks 16.20 uur werd een motoragent aangesproken door een voorbijganger die aangaf dat er mogelijk brand was bij de flat. De agent ging poolshoogte nemen en zag dat de vlammen uit de onderste woonlaag kwamen. In de flat waren nog een groot aantal mensen aanwezig. De agenten zagen door de enorme rookontwikkeling geen kans de flat in te gaan.

Verschillende bewoners brachten zich in veiligheid via balkons en regenpijpen. De inmiddels gearriveerde brandweer kon door middel van een hoogwerker de rest van de bewoners in veiligheid brengen. Uiteindelijk werden 13 personen uit de woningen gehaald. Twee kinderen en twee volwassenen moesten voor onderzoek naar het Diaconessen ziekenhuis. Later op de avond mochten allen weer naar huis. De rest van de mensen werden opgevangen op het bureau Marco Polo.

De politie heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand.

Brandstichting in de bus

UTRECHT Dinsdagmiddag kreeg de politie de melding dat er brand gesticht zou zijn in een stadsbus.

Omstreeks 15.15 uur spraken agenten op het Centraal station met de buschauffeur die de melding had gedaan. De man gaf aan dat een groep jongeren op de IBB laan was ingestapt en zich vervelend gedroegen. Op weg naar het Centraal Station werd de achterbank in brand gestoken. Een getuige had het brandje geblust. De agenten besloten de bus inclusief alle passagiers over te brengen naar het bureau Paardenveld.

Op het bureau werden alle jongeren aangehouden en verhoord. Een aantal personen mocht direct naar huis omdat duidelijk was dat zij niets met de zaak te maken hadden. In totaal werden 22 jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar aangehouden.

Een vrouw die op de IBB laan was uitgestapt kwam aan het bureau aangifte doen van zakkenrollerij. Zij was uitgestapt en voelde dat één van de jongens aan haar rugzak zat. Toen zij zich omdraaide keek de jongen zeer agressief naar de vrouw. Later ontdekte zij en haar portemonnee uit haar rugzak was gestolen.

Op het bureau werd de bus onderzocht en trof de politie de portemonnee aan. De inhoud was gedeeltelijk verspreid in de bus. Tevens werden een aantal stamkaarten en andere goederen aangetroffen. Twee jongens zaten onder de zwarte roet. De politie vermoedt dat zij verantwoordelijk zijn voor het brandje.

Inbraak

UTRECHT De politie kreeg in de nacht van dinsdag 29 op woensdag 30 januari een melding dat er ingebroken was bij een benzinestation aan de Biltse Rading.

Ter plaatse trof de politie omstreeks 02.15 uur een bestelbus half in de pui van het benzinestation aan. Onbekende hadden de bus achteruit tegen de gevel aangereden. Hierdoor sneuvelde de voorpui en konden de verdachte(n) hun slag slaan.

De verdachte(n) zagen kans een kluis mee te nemen. Het is tot nu toe nog onduidelijk hoeveel geld zij hebben meegenomen. De politie is op zoek naar getuige(n) van deze inbraak. Heeft u informatie, belt u dan met de politie, tel.: 0900 88 44.