FNV BOUW

FNV Bouw: UWV Bouwnijverheid komt wettelijke verplichtingen niet na

De uitvoeringsorganisatie voor de bouwnijverheid - de UWV Bouwnijverheid (voorheen SFB Uitvoeringsorganisatie) - blijkt niet in staat zijn wettelijke verplichtingen na te komen. Werknemers moeten na een faillissement soms tot tien maanden wachten voordat hen een WW-uitkering wordt toegekend. En dat terwijl de wettelijke termijn is vastgesteld op maximaal zes maanden. FNV Bouw heeft de UWV hier verschillende malen op aangesproken. Maar dat heeft niet tot verbetering geleid. Voor FNV Bouw is het geduld nu op. De bond zal tegen de UWV Bouwnijverheid een juridische procedure starten en heeft de Vaste Commissie voor Sociale Zaken van de Tweede Kamer hiervan schriftelijk in kennis gesteld.

FNV Bouw vindt het onverteerbaar dat werknemers na een faillissement negen tot tien maanden - en wellicht nog langer - in onzekerheid worden gelaten. Niet voor niets is een wettelijke termijn van een half jaar afgesproken. Dat de UWV Bouwnijverheid werknemers veel langer laat wachten dan de wet toestaat is 'onacceptabel en onrechtmatig', aldus FNV Bouw in zijn schrijven aan de Vaste Commissie voor Sociale Zaken. 'In dergelijke situaties zijn werknemers altijd de zwakste en vooral verliezende partij, men is immers de vaste bron van inkomsten kwijt en heeft geen zicht op toekomstige ontwikkelingen. Vaak wordt er ook financieel ingeleverd omdat het vervallen van secundaire arbeidsvoorwaarden en andere voordelen niet wordt gecompenseerd.'

Vooral in Zuid-Holland blijkt de UWV Bouwnijverheid zijn verplichtingen niet na te kunnen komen. Keer op keer hebben districtsbestuurders van FNV Bouw bij de uitvoeringsorganisatie op een spoedige afhandeling van de aanvragen aangedrongen, maar dat heeft niet tot een verbetering geleid. FNV Bouw erkent dat de uitvoeringsorganisatie kampt met een hoge werkdruk, maar vindt dat de gevolgen daarvan niet op de werknemers mogen worden afgewenteld. De UWV Bouwnijverheid moet in staat worden gesteld om zich aan de wet te kunnen houden. Daarom heeft de bond het parlement geïnformeerd over de nijpende situatie.

In zijn brief aan de Vaste Commissie voor Sociale Zaken roept FNV Bouw de Tweede Kamerleden op gehoor te geven aan de 'noodkreet van werknemers die van talloze regelingen afhankelijk zijn en voor wie vele verplichtingen gelden'. Tegenover die verplichtingen staat het recht op behoorlijke nakoming van verplichtingen van de uitvoeringsinstanties.

Voor de redactie,