Gemeente Amsterdam

Meer subsidies voor ondernemers in de binnenstad

Het college van B&W heeft ingestemd met de raadsvoordracht over de wijziging van de Subsidieverordening Stadsvernieuwing Binnenstad 2001. Op voorstel van wethouder Ton Hooijmaijers (Bouwen, Wonen en Economie Binnenstad) staat hierin een herziening van de subsidies voor ondernemers in de binnenstad. Zo is het nu gemakkelijker om betaalbare bedrijfsruimten te realiseren en wordt de renovatie van bedrijfspanden gestimuleerd. Daarmee wordt vooral het midden- en kleinbedrijf in de binnenstad extra kansen geboden. De subsidie bedraagt maximaal 100.000 euro en wordt per onderneming slechts eenmaal verstrekt.

Van verschillende kanten is de afgelopen tijd gevraagd om vernieuwing van een aantal punten in deze subsidieverordening. Het gaat om enkele regelingen die niet meer actueel zijn of in de uitvoering niet voldoen. De bedrijvigheid in de binnenstad lijkt steeds verder onder druk te staan ten gunste van de woonfunctie, waardoor het voor de hand ligt dat de economische en sociale functies extra aandacht krijgen. Dit is geheel in lijn met de belangrijkste doelstelling van het binnenstadsbeleid sinds 1994, namelijk een goede balans tussen wonen, werken en recreëren. Het behoud van de veelzijdigheid en de veerkracht van de binnenstadseconomie is daarbij essentieel. Een vestigingsklimaat dat aan de belangrijkste eisen van het midden- en kleinbedrijf tegemoet komt is van groot belang.

De nieuwe regeling beoogt het vestigingsklimaat te bevorderen doordat in de nieuwe regeling maatregelen zijn opgenomen voor betaalbare bedrijfsruimte, de stimulering van vernieuwende formules, het bestaan van flexibel toepasbare schaderegelingen, de mogelijkheid tot gebiedsgerichte differentiatie bij het geven van subsidie, ondersteuning van eigen initiatief vanuit het bedrijfsleven en het stimuleren van renovatie en verbetering van bedrijfspanden.

Omdat het in beginsel gaat om het scheppen van extra kansen voor het midden- en kleinbedrijf geldt voor de meeste onderdelen dat uitsluitend ondernemingen met maximaal 30 werknemers voor subsidie in aanmerking komen. De voorgestelde regeling is tot stand gekomen in overleg met de Kamer van Koophandel en het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK). De effecten van deze regelingen worden drie jaar na inwerkingtreding ervan geëvalueerd.

Behandeling in de Raadscommissie Bouwen, Wonen en Economie Binnenstad is op 7 februari.

Herbert Raat


© gemeente Amsterdam - 30-01-2002