Gemeente Amsterdam


Stadsnomaden Vaalmuiden

Het college van B&W stemt in met het beëindigen van het gebruik van de locatie Vaalmuiden als experimentele woonlocatie voor stadsnomaden. De groep bewoners krijgt vervangende woonruimte aangeboden. Een op 9 mei 2000 genomen principebesluit om een terrein in Amsterdam-Noord te gaan gebruiken als opvanglocatie wordt hiermee ingetrokken.

Vaalmuiden is een locatie in het Westelijk Havengebied die als experiment is ingericht voor dertig standplaatsen voor stadsnomaden. In 1993 is dit terrein ter beschikking gesteld aan stadsnomaden, nadat ze van terreinen elders in de stad moesten vertrekken. HVO-Querido huurt het gehele terrein Vaalmuiden van het Gemeentelijk Grondbedrijf en geeft de standplaatsen in gebruik aan de stadsnomaden. Vijftien plaatsen waren bestemd voor bewoners die zelfstandig kunnen wonen, en vijftien plaatsen voor bewoners die niet zelfstandig kunnen wonen en op begeleiding van HVO-Querido zijn aangewezen.

Deze vorm van wonen levert terugkerende overlast op, die zo ernstig is dat HVO-Querido de huur heeft opgezegd en niet meer voor de veiligheid van medewerkers en bewoners kan instaan. In 1997 heeft de gemeenteraad al op basis van een evaluatie van het Amsterdams Steunpunt Wonen vastgesteld dat het terrein te groot en slecht beheersbaar was. Er zijn te veel verschillende groepen stadsnomaden die van het terrein gebruik maken en met name in de zomer sluiten zich illegaal groepen aan. Het vinden van nieuwe locaties bleek bijzonder moeilijk. Op 9 mei 2000 is het college geïnformeerd dat er slechts een ander terrein mogelijk beschikbaar was, namelijk bij de Schellingwouderdijk in Noord. Dit terrein blijkt echter slechts voor korte tijd beschikbaar te zijn wat de inrichting onevenredig duur maakt.

Bovendien gaven de zelfredzame bewoners aan wel open te staan voor een aanbod op de reguliere woningmarkt in samenhang met een verhuiskostenvergoeding. Daarom heeft de GG&GD onderzoek gedaan onder de legale bewoners op het terrein Vaalmuiden. Hieruit kwam naar voren dat vijftien bewoners in staat zijn om zelfstandig te wonen. De andere bewoners hebben in meer of mindere mate woonbegeleiding nodig. De groep die voor zelfstandige woonruimte in aanmerking komen, krijgt door de Stedelijke Woningdienst woonruimte aangeboden. De tweede groep krijgt via de GG&GD een passend begeleidings- en/of zorgaanbod aangeboden. Beide groepen zullen bij verhuizing een tegemoetkoming in de kosten voor verhuizing en inrichting ontvangen.

Behandeling in de raadscommissie is op 6 februari en in de gemeenteraad op 27 februari.

Paul van Yperen


© gemeente Amsterdam - 30-01-2002