Gemeente Amsterdam


Maatregelen voor snellere woningproductie

Het zal moeilijk zijn om vanuit de gemeente de traagheid in de woningproductie terug te dringen. Het is in belangrijke mate een landelijk probleem met landelijke oorzaken. Bovendien hangt de traagheid samen met het steeds verder toenemen van de complexiteit van het plan- en bouwproces. Dit terugdringen vergt tijd en vastigheid. Desalniettemin is het urgent en van groot belang voor de stad om er alles aan te doen om de productie weer op gang te brengen. Dit zijn de hoofdconclusies uit de rapportage 'Kansen op een snellere woningproductie?', waarmee het college van B&W heeft ingestemd.

Het college stemt in met de richting voor de te nemen maatregelen. Deze maatregelen betreffen:

* Het verduidelijken van de rol van de stadsdelen door betere communicatie over de bouwdoelstelling, door onderzoek naar mogelijkheden van een bouwtaakstelling voor stadsdelen en door regelmatige rapportage over de productievoortgang.
* Het moderniseren van het standaard plan- en besluitnemingsproces en het ook gebruiken als communicatiesysteem. Het verschaft duidelijkheid in de bevoegdheden van de stadsdelen en de centrale stad per fase van een bouwproject.

* Het verminderen van het capaciteitstekort bij stadsdelen door een gemeentelijke capaciteitspool, door prioriteitstelling in projectontwikkeling per stadsdeel, door het PRI en stadsdeelprogramma's te gebruiken als hulpmiddel bij prioriteitstelling op gemeentelijk niveau en door versterking van de sectoren Wonen en Werken van de stadsdelen om capaciteit aan te sturen.

* Het versnellen van de planologische procedures door gelijkschakeling van deelprocessen en door het schrappen van overbodige en dubbele inspraakprocedures in Amsterdamse verordeningen.

* Het verbeteren van de verhouding geld, tijd en kwaliteit door onder meer het bevorderen van het kostenbewust ontwerpen zowel architectonisch als stedenbouwkundig.

* Het aanpassen van de grondprijsmethodiek, zodat er per bouwplan minder onderhandeld hoeft te worden.

* Het verbeteren van de verhouding gemeente-marktpartijen en opdrachtgeverschap door alleen contracten met consortia aan te gaan bij voldoende zekerheid en slagvaardigheid en door grote projecten op te knippen en kleinere te bundelen.
* Het begrenzen van de rol van de Welstand, mede in het kader van de aanstaande aanpassing van de Woningwet.

Op 7 november 2001 is de tussenrapportage besproken in de Raadscommissie VSRG/VVI. Behandeling van de eindrapportage is gepland op 6 februari.

Paul van Yperen


© gemeente Amsterdam - 30-01-2002