Ministerie van Economische Zaken



Congres: 50.000ha nieuwe bedrijfsterreinen nodig

50.000 ha nieuwe bedrijventerreinen nodig

Er staan in Nederland nog minstens 250 nieuwe werklocaties op stapel met een ruimtebeslag van 50.000ha of zelfs nog meer. Zo stelt de Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening. Een nieuwe generatie werkgevers zet nieuwe trends. Het begrip Vestigingsklimaat wordt niet meer louter economisch opgevat. Normen en waarden van een nieuwe generatie werknemers kristalliseren. Er is meer aandacht voor gecombineerde voorzieningen en veiligheid. Milieutechnische aspecten en de vertaling in landschappelijke en stedenbouwkundige situering bepalen meer en meer een nieuwe realiteit voor de werklandschappen van de toekomst.

Congres
De Nederlandse Vereniging voor Tuin- en Landschapsarchitectuur (NVTL) presenteert met medewerking van het Ministerie van Economische zaken, een congres over bedrijven en hun ervaringen met tuinen en buitenruimte op bedrijventerreinen. Naast 'landscaping' komen onderwerpen aan de orde zoals de semi-openbaarheid en de veiligheid, de stimulans van een prettige werkomgeving, de aantrekkingskracht op potentiële klanten. Het congres vindt plaats op donderdag 21 februari vanaf 12u00 in het Nederlands Architectuurinstituut te Rotterdam. Een bijzondere bijeenkomst voor iedereen die betrokken is bij het realiseren of het rehabiliteren van 'Werklandschappen', zoals overheden, projectontwikkelaars, vastgoeddirecties, facility managers, etc.

Discussie
Sprekers zijn onder meer de heer mr. E.J. de Vries, pv Directeur Generaal Ondernemingsklimaat van het Ministerie Economische Zaken en de directies van Corus IJmuiden, Schiphol Airport en SAS Institute. Conclusies worden getrokken door ir. S. Thijssen, lid van de raad van bestuur van Grontmij NV. Het congres staat onder voorzitterschap van de heer Harry Mens, presentator van het TV programma Business Class. De topkwaliteit van deze inleiders belooft een pittig debat. Er kan ook anders worden omgegaan met de obligate locatiekeuze, planontwikkeling, vestigingsselectie, M.E.R. en ander processen die in de meeste gevallen hebben geleid tot conglomeraten van goede bedoelingen. Voor landschapsarchitecten, architecten en stedenbouwkundigen, maar ook voor ondernemers vormt de voorgenomen uitbreiding van de 'werklandschappen' een nieuwe (culturele) opgave. Ook het kabinet heeft deze intentie onderschreven in haar 'Tien Grote Projecten Beleid'. Mevrouw Jorritsma heeft op haar beurt uit die reeks de Bedrijventerreinen geadopteerd om de ruimtelijke kwaliteit gedaan te krijgen: '...dit kan door in een vroeg stadium met architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten inspirerende visies te ontwikkelen voor nieuwe bedrijventerreinen of de herstructurering van de oude ...' aldus de Minister van Economische Zaken. Aansluitend op het congres zal de tentoonstelling over de Tien Grote Projecten uit de Architectuurnota te bezichtigen zijn. Alle verdere informatie is te vinden op www.werklandschappen.info .

Mocht u verdere informatie over het congres, de sprekers of de dagindeling wensen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de NVTL 020-4275590 of met Michel Lafaille, organisator van het congres 0344-630286

30 jan 02 10:36