Gemeente Amsterdam

Nader onderzoek, maar geen archeologisch museum bij 'De Kolk'

Het college van B&W heeft ingestemd met de raadsvoordracht om een krediet van ¤ 0,5 miljoen aan te vragen voor onder andere aanvullende opgravingen in het project Opgraving 'De Kolk'. Ook heeft het college besloten dat na deze laatste opgravingen er niet verder gewerkt wordt aan de ontwikkeling van de muurresten.

Dit betekent dat de resten van wat waarschijnlijk eens het Kasteel van Amstel was, vooralsnog niet voor het publiek toegankelijk zullen worden gemaakt. In het college en in de raadscommissie zijn in voorgaande jaren de plannen voor een ondergronds archeologisch museum waarin de restanten te zien zouden zijn, besproken. Vorig jaar kwam daar een alternatief plan - het publiekelijk maken van de resten door alleen een glazen plaat over het maaiveld - bij. Na onderzoek blijken de kosten voor een museum of de glazen plaat-variant nu echter dermate hoog te zijn, dat het college de plannen hiertoe niet haalbaar acht.

De laatste opgravingen richten zich op het deel van de muurresten dat nog niet onderzocht is, de muurresten in de zuidwesthoek onder de panden Dirk van Hasseltssteeg 2-4-6.

Behandeling in de raadscommissie is op 13 februari en in de gemeenteraad op 27 februari.

Stefan Rutte


© gemeente Amsterdam - 30-01-2002